Zupa brokułowa to obok pomidorowej i rosołu najczęściej przygotowywane tego typu danie. Jego podstawą są warzywa, które dostarczą nam wielu ważnych składników odżywczych. Potrawę możemy przygotować zarówno w wersji klasycznej, jak i wegańskiej. Jeżeli chcemy, by była bardziej kremowa, dodajmy odrobinę jogurtu naturalnego lub roślinnego i miksujmy ją blenderem. Dzięki temu stworzycie niesamowitą zupę-krem.
Zobacz wideo
Zupy na zimno - idealne na upały
Więcej przepisów kulinarnych znajdziesz na stronie Gazeta.pl.
Sałatka z ryżem i kurczakiem: smaczne danie, które możesz podać w różnych wersjach
Zupa brokułowa. Z tych składników przygotujesz danie
Potrzebne produkty:
- duży brokuł,
- trzy ząbki czosnku,
- marchewka,
- dwie średnie cebule,
- 750 ml bulionu warzywnego lub drobiowego,
- 3 łyżki masła lub oleju roślinnego,
- opcjonalnie: łyżka serka do smarowania, jogurtu naturalnego lub mascarpone,
- po pół łyżeczki pieprzu i soli,
- opcjonalnie: szczypiorek i bazylia.
Zupa brokułowa. Przepis na zdrowy posiłek
- Cebulę obierz, posiekaj i zeszklij w dużym garnku. Po pięciu minutach wrzuć pokrojony w plasterki czosnek.
- Zetrzyj marchew i dodaj ją do cebuli. Podsmażaj przez dwie minuty.
- Brokuła podziel na różyczki, opłucz i włóż do garnka.
- Warzywa zalej gorącym bulionem (tu znajdziesz przepis na warzywny, a tutaj na mięsny) i gotuj przez około 20 minut do momentu, aż zmiękną. W międzyczasie dopraw solą i pieprzem.
- Zdejmij garnek z ognia i dodaj łyżeczkę serka do smarowania. Wymieszaj wszystko dokładnie. Jeśli chcesz, możesz pominąć ten krok.
- Zupę zmiksuj za pomocą blendera. Dopraw bazylią i szczypiorkiem. Dzięki temu zyska wyrazistą i kremową konsystencję.
Pułapka na muszki owocówki. Dzięki temu skutecznie się ich pozbędziesz