Zupa brokułowa. Kremowa propozycja na obiad, którą możesz się zajadać bez ograniczeń

Zupa brokułowa to idealne danie na letni obiad. Jest lekka, kremowa i smaczna. Łączy w sobie warzywa i różne dodatki. Oprócz wyjątkowego smaku ma jeszcze jeden plus - jest niskokaloryczna, więc możemy się nią zajadać bez ograniczeń.

Zupa brokułowa to obok pomidorowej i rosołu najczęściej przygotowywane tego typu danie. Jego podstawą są warzywa, które dostarczą nam wielu ważnych składników odżywczych. Potrawę możemy przygotować zarówno w wersji klasycznej, jak i wegańskiej. Jeżeli chcemy, by była bardziej kremowa, dodajmy odrobinę jogurtu naturalnego lub roślinnego i miksujmy ją blenderem. Dzięki temu stworzycie niesamowitą zupę-krem.

Zobacz wideo Zupy na zimno - idealne na upały

Więcej przepisów kulinarnych znajdziesz na stronie Gazeta.pl.

Zupa brokułowa. Z tych składników przygotujesz danie

Potrzebne produkty:

  • duży brokuł,
  • trzy ząbki czosnku,
  • marchewka,
  • dwie średnie cebule,
  • 750 ml bulionu warzywnego lub drobiowego,
  • 3 łyżki masła lub oleju roślinnego,
  • opcjonalnie: łyżka serka do smarowania, jogurtu naturalnego lub mascarpone,
  • po pół łyżeczki pieprzu i soli,
  • opcjonalnie: szczypiorek i bazylia.

Zupa brokułowa. Przepis na zdrowy posiłek

  1. Cebulę obierz, posiekaj i zeszklij w dużym garnku. Po pięciu minutach wrzuć pokrojony w plasterki czosnek.
  2. Zetrzyj marchew i dodaj ją do cebuli. Podsmażaj przez dwie minuty. 
  3. Brokuła podziel na różyczki, opłucz i włóż do garnka.
  4. Warzywa zalej gorącym bulionem (tu znajdziesz przepis na warzywny, a tutaj na mięsny) i gotuj przez około 20 minut do momentu, aż zmiękną. W międzyczasie dopraw solą i pieprzem.
  5. Zdejmij garnek z ognia i dodaj łyżeczkę serka do smarowania. Wymieszaj wszystko dokładnie. Jeśli chcesz, możesz pominąć ten krok.
  6. Zupę zmiksuj za pomocą blendera. Dopraw bazylią i szczypiorkiem. Dzięki temu zyska wyrazistą i kremową konsystencję. 
Więcej o:
Copyright © Agora SA