-
Haps
-
Jak przygotować
- Zupa brokułowa. Kremowa propozycja na obiad, którą możesz się zajadać bez ograniczeń
Zupa brokułowa. Kremowa propozycja na obiad, którą możesz się zajadać bez ograniczeń
Zupa brokułowa to idealne danie na letni obiad. Jest lekka, kremowa i smaczna. Łączy w sobie warzywa i różne dodatki. Oprócz wyjątkowego smaku ma jeszcze jeden plus - jest niskokaloryczna, więc możemy się nią zajadać bez ograniczeń.
Zupa brokułowa to obok pomidorowej i rosołu najczęściej przygotowywane tego typu danie. Jego podstawą są warzywa, które dostarczą nam wielu ważnych składników odżywczych. Potrawę możemy przygotować zarówno w wersji klasycznej, jak i wegańskiej. Jeżeli chcemy, by była bardziej kremowa, dodajmy odrobinę jogurtu naturalnego lub roślinnego i miksujmy ją blenderem. Dzięki temu stworzycie niesamowitą zupę-krem.
Zobacz wideo Zupy na zimno - idealne na upały
Więcej przepisów kulinarnych znajdziesz na stronie Gazeta.pl.
Zupa brokułowa. Z tych składników przygotujesz danie
Potrzebne produkty:
- duży brokuł,
- trzy ząbki czosnku,
- marchewka,
- dwie średnie cebule,
- 750 ml bulionu warzywnego lub drobiowego,
- 3 łyżki masła lub oleju roślinnego,
- opcjonalnie: łyżka serka do smarowania, jogurtu naturalnego lub mascarpone,
- po pół łyżeczki pieprzu i soli,
- opcjonalnie: szczypiorek i bazylia.
Zupa brokułowa. Przepis na zdrowy posiłek
- Cebulę obierz, posiekaj i zeszklij w dużym garnku. Po pięciu minutach wrzuć pokrojony w plasterki czosnek.
- Zetrzyj marchew i dodaj ją do cebuli. Podsmażaj przez dwie minuty.
- Brokuła podziel na różyczki, opłucz i włóż do garnka.
- Warzywa zalej gorącym bulionem (tu znajdziesz przepis na warzywny, a tutaj na mięsny) i gotuj przez około 20 minut do momentu, aż zmiękną. W międzyczasie dopraw solą i pieprzem.
- Zdejmij garnek z ognia i dodaj łyżeczkę serka do smarowania. Wymieszaj wszystko dokładnie. Jeśli chcesz, możesz pominąć ten krok.
- Zupę zmiksuj za pomocą blendera. Dopraw bazylią i szczypiorkiem. Dzięki temu zyska wyrazistą i kremową konsystencję.