Zupa brokułowa to idealne danie na letni obiad. Jest lekka, kremowa i smaczna. Łączy w sobie warzywa i różne dodatki. Oprócz wyjątkowego smaku ma jeszcze jeden plus - jest niskokaloryczna, więc możemy się nią zajadać bez ograniczeń.
Koval Nadiya, istock.com
REKLAMA
REKLAMA
Zupa brokułowa to obok pomidorowej i rosołu najczęściej przygotowywane tego typu danie. Jego podstawą są warzywa, które dostarczą nam wielu ważnych składników odżywczych. Potrawę możemy przygotować zarówno w wersji klasycznej, jak i wegańskiej. Jeżeli chcemy, by była bardziej kremowa, dodajmy odrobinę jogurtu naturalnego lub roślinnego i miksujmy ją blenderem. Dzięki temu stworzycie niesamowitą zupę-krem.
REKLAMA
Zobacz wideo Zupy na zimno - idealne na upały
Więcej przepisów kulinarnych znajdziesz na stronie Gazeta.pl.
Zupa brokułowa. Z tych składników przygotujesz danie
Potrzebne produkty:
duży brokuł,
trzy ząbki czosnku,
marchewka,
dwie średnie cebule,
750 ml bulionu warzywnego lub drobiowego,
3 łyżki masła lub oleju roślinnego,
opcjonalnie: łyżka serka do smarowania, jogurtu naturalnego lub mascarpone,
po pół łyżeczki pieprzu i soli,
opcjonalnie: szczypiorek i bazylia.
Zupa brokułowa. Przepis na zdrowy posiłek
Cebulę obierz, posiekaj i zeszklij w dużym garnku. Po pięciu minutach wrzuć pokrojony w plasterki czosnek.
Zetrzyj marchew i dodaj ją do cebuli. Podsmażaj przez dwie minuty.
Brokuła podziel na różyczki, opłucz i włóż do garnka.
Warzywa zalej gorącym bulionem (tu znajdziesz przepis na warzywny, a tutaj na mięsny) i gotuj przez około 20 minut do momentu, aż zmiękną. W międzyczasie dopraw solą i pieprzem.
Zdejmij garnek z ognia i dodaj łyżeczkę serka do smarowania. Wymieszaj wszystko dokładnie. Jeśli chcesz, możesz pominąć ten krok.
Zupę zmiksuj za pomocą blendera. Dopraw bazylią i szczypiorkiem. Dzięki temu zyska wyrazistą i kremową konsystencję.