W niedzielę w wielu polskich domach na stole gości rosół. Często jest jednak tak, że dużo zupy zostaje, a w poniedziałek dochodzi do magicznej przemiany w pomidorówkę. Jak zrobić aromatyczną pomidorową z rosołu? Podpowiadamy.
Zobacz wideo "Wygląda tak dziwnie i różowo!" - czyli cudzoziemcy próbują polskich zup
Jak zrobić pomidorową z rosołu? Przygotujesz ją błyskawicznie
Do przygotowania pomidorowej z rosołu potrzebujesz:
- 1.5 litra rosołu,
- ok. 200 g koncentratu pomidorowego,
- ok. 80 g śmietany 30 proc.,
- posiekaną natkę pietruszki,
- przyprawy - sól, pieprz, oregano,
- łyżkę cukru,
- pomidory krojone z puszki (opcjonalnie).
Więcej przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Zupa pomidorowa z rosołu - sposób przygotowania. Będzie smakowała obłędnie
- Jeśli chcesz przygotować pomidorową z wczorajszego rosołu, to najpierw musisz go podgrzać na małym ogniu.
- Kiedy rosół będzie już gorący, dodaj koncentrat i pomidory krojone z puszki (opcjonalnie) i dalej gotuj.
- Następnie do zupy wlej śmietankę 30 proc. i zamieszaj.
- Dopraw zupę do smaku solą, pieprzem i oregano. Dodaj cukier, jeśli chcesz, by twoja zupa była słodsza. Możesz też dodać czosnek granulowany lub czosnek niedźwiedzi, który wpłynie na aromat pomidorówki.
- Gorącą zupę podawaj z ugotowanym makaronem bądź ryżem. Całość posyp natką pietruszki.
Jak widzisz, przygotowanie zupy pomidorowej na niedzielnym rosole jest niezwykle proste i co najważniejsze - zrobisz to błyskawicznie. Wystarczy kilka minut, by cieszyć się smakiem tej wyjątkowej zupy pomidorowej. Od teraz, za każdym razem, gdy po niedzieli zostanie ci rosół, zrobisz z niego zupę pomidorową. Smacznego!