Jak zrobić pomidorową z rosołu? Wystarczy dodać kilka składników, a pomidorówka będzie idealna

Jak zrobić pomidorową z rosołu? Taki sposób jest nie tylko ekologiczny, bo nie marnujemy jedzenia, ale też błyskawiczny i pyszny. Wystarczy dodać kilka składników i zastosować się do naszych wskazówek.

W niedzielę w wielu polskich domach na stole gości rosół. Często jest jednak tak, że dużo zupy zostaje, a w poniedziałek dochodzi do magicznej przemiany w pomidorówkę. Jak zrobić aromatyczną pomidorową z rosołu? Podpowiadamy.

Zobacz wideo "Wygląda tak dziwnie i różowo!" - czyli cudzoziemcy próbują polskich zup

Jak zrobić pomidorową z rosołu? Przygotujesz ją błyskawicznie

Do przygotowania pomidorowej z rosołu potrzebujesz:

  • 1.5 litra rosołu,
  • ok. 200 g koncentratu pomidorowego,
  • ok. 80 g śmietany 30 proc.,
  • posiekaną natkę pietruszki,
  • przyprawy - sól, pieprz, oregano,
  • łyżkę cukru,
  • pomidory krojone z puszki (opcjonalnie).

 Więcej przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Ogórki małosolne (zdjęcie ilustracyjne)Ogórki małosolne - przepis babci. Zadbaj o proporcje, a będą palce lizać

Zupa pomidorowa z rosołu - sposób przygotowania. Będzie smakowała obłędnie

  1. Jeśli chcesz przygotować pomidorową z wczorajszego rosołu, to najpierw musisz go podgrzać na małym ogniu.
  2. Kiedy rosół będzie już gorący, dodaj koncentrat i pomidory krojone z puszki (opcjonalnie) i dalej gotuj.
  3. Następnie do zupy wlej śmietankę 30 proc. i zamieszaj.
  4. Dopraw zupę do smaku solą, pieprzem i oregano. Dodaj cukier, jeśli chcesz, by twoja zupa była słodsza. Możesz też dodać czosnek granulowany lub czosnek niedźwiedzi, który wpłynie na aromat pomidorówki.
  5. Gorącą zupę podawaj z ugotowanym makaronem bądź ryżem. Całość posyp natką pietruszki.

Pasztet z resztek po rosolePrzepis na najlepsze smarowidło do chleba z pozostałości po rosole

Jak widzisz, przygotowanie zupy pomidorowej na niedzielnym rosole jest niezwykle proste i co najważniejsze - zrobisz to błyskawicznie. Wystarczy kilka minut, by cieszyć się smakiem tej wyjątkowej zupy pomidorowej. Od teraz, za każdym razem, gdy po niedzieli zostanie ci rosół, zrobisz z niego zupę pomidorową. Smacznego!

Więcej o: