Brak cukru w sklepach? Nie panikuj - z łatwością zrobisz zamiennik w swojej kuchni. Potrzebne będą buraki

Ostatnio Polacy wykupują cukier na masową skalę, co spowodowało limity nałożone na klientów oraz wstrzymanie dostaw do wielu dyskontów. Na szczęście nie ma powodów do paniki - cukier bez problemu zrobisz w swojej kuchni, wykorzystując bardzo stary przepis. Musisz jedynie kupić trochę buraków.
Zobacz wideo

W ostatnich dniach cukier stał się towarem deficytowym w polskich sklepach, podobnie jak papier toaletowy na początku pandemii. Ludzie przestraszeni szybkim wzrostem cen cukru postanowili zrobić większe zapasy, przez co sklepy nałożyły limit sprzedaży produktu, a niektóre ośrodki produkcyjne zostały zmuszone do wstrzymania dostaw. Skutkuje to tym, że sklepowe półki, na których wcześniej stał cukier, przyciągają oczy klientów swoją pustką. 

Ogórki, ogórekOgórki po żydowsku - pokochasz je od pierwszego kęsa. Poznaj ich tajemnicę

Nie ma jednak powodu do obaw - nawet jeśli ciężko będzie dostać w sklepie słodki proszek, z łatwością można samodzielnie przygotować alternatywę. Syrop z buraków cukrowych o intrygującej nazwie fjut, świetnie zastąpi cukier nie tylko w deserach, ale także osłodzi herbatę i kompot. Ten przepis jest znany już od stuleci i dzisiaj warto go sobie przypomnieć. Oto przepis na domową alternatywę dla cukru.

Syrop z buraków - domowy sposób, gdy brak cukru w sklepie

Składniki

  • 10 kg buraków cukrowych
  • woda

Syrop z buraków cukrowych - sposób wykonania

  1. Na samym początku przygotuj naprawdę duży garnek. Buraki dokładnie oczyść i wyszoruj, najlepiej pod bieżącą wodą. Możesz je także obrać. Następnie pokrój je na mniejsze części i przełóż do garnka.
  2. Buraki zalej wodą tak, by jedynie lekko przykrywała ich powierzchnię. Wstaw na niewielki ogień i gotuj, aż buraki będą całkowicie miękkie.
  3. Kiedy buraki będą już całkiem miękkie, odcedź je za pomocą sita lub łyżki cedzakowej. Natomiast wywar z buraków dalej gotuj na minimalnym ogniu przez 8-10 godzin, aż stanie cię ciemny, gęsty i bardzo słodki. 
  4. Syrop pozostaw do ostygnięcia. Następnie przelej do słoików i ciesz się domowym, w pełni ekologicznym słodzidłem.

Ten przepis znany jest w Polsce od lat, szczególnie słynie z niego region Dolnego Śląska, a także Kujawy i Pomorze, gdzie na jarmarkach i bazarkach ekologicznych z łatwością znajdziemy ciemny i gęsty syrop - fjut. Jeśli więc lubisz sobie czasem dosłodzić, a nie chcesz szukać po próżnicy cukru w sklepie, przygotuj syrop z buraków - nigdy nie wiesz, kiedy taka umiejętność ci się przyda.

Wekowanie słoikówPasteryzacja w zmywarce? To możliwe. Weki zrobią się same, a ty odpoczniesz

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: