Racuchy z jabłkami. Przepis babci Zosi na pyszny podwieczorek i piknikowy deser

Racuchy z jabłkami to szybki sposób na przywołanie wspomnień z dzieciństwa. Ten aromatyczny i ciepły deser uwielbiają nie tylko najmłodsi, ale także dorośli. Idealna przekąska na letnie dni, świetnie sprawdzi się jako element pikniku nad rzeką. Podajemy sprawdzoną recepturę od babci Zosi.
Zobacz wideo Drożdżowe racuchy - przepis na pyszną przekąskę

Choć polska kuchnia nieustannie się zmienia i napływają do nas dania z przeróżnych zakątków świata, to jednak niektóre tradycyjne potrawy są nadal aktualne. Mowa o racuchach z jabłkami. To ponadczasowy deser, który najlepiej smakował z rąk naszych babć.

Szarlotka. Przepis z InstagramaSzarlotka. Przepis na domowy wypiek z jabłkami. Dodaj łyżeczkę cynamonu

Racuchy z jabłkami, przepis na udany piknik

Podczas tegorocznych upałów chętnie spędzamy czas na łonie natury, w cieniu drzew, czy nad rzeką. Dlatego jeżeli wybieramy się na piknik, warto przygotować coś sytego, a zarazem lekkiego i orzeźwiającego. Racuchy z jabłkami według przepisu babci sprawdzą się idealnie, ponieważ spakowane w pudełeczko świetnie smakują także za zimno. Przedstawiamy idealną i prostą recepturę, dzięki której szybko usmażymy tę pyszną przekąskę.

Składniki:

  • 3 jabłka,
  • 350 ml mleka,
  • 2 jajka,
  • półtorej szklanki mąki pszennej,
  • cukier waniliowy,
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej.

Do racuchów z jabłkami najlepiej sprawdzają się kwaskowe jabłka, dzięki czemu deser nie będzie mdły i nabierze dodatkowego charakteru.

Więcej ciekawych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Wątróbka wieprzowa, przepis mojej mamy na obiad z jabłkami. Co zrobić, aby mięso nie było twarde? Znamy pewien sekretWątróbka wieprzowa, przepis na tradycyjny obiad z jabłkami

Sposób przygotowania racuchów z jabłkami według przepisu babci

  1. Mleko wlewamy do wysokiego naczynia. Wbijamy jajka i wsypujemy przesianą mąkę, cukier oraz sodę. Dokładnie mieszamy. W tym celu możemy użyć blendera bądź miksera. Ciasto ma być jednolite i pozbawione gródek.
  2. Jabłka myjemy i obieramy ze skórki. Kroimy na plasterki. 
  3. Na patelnię wlewamy olej i rozgrzewamy. 
  4. Jabłka zanurzamy w cieście i smażymy na patelni około dwóch minut z każdej strony.

Tak przygotowane racuchy z jabłkami możemy podawać z cukrem pudrem lub lekko posypać cynamonem.

Więcej o: