Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl.
Zobacz wideo Racuchy z jabłkami i brzoskwiniami
Racuchy z jabłkami to jedno z tych dań, które wielu z nas jadło w dzieciństwie. Puszyste i mięciutkie placuszki serwowały nam mamy i babcie. To zdecydowanie jedno z piękniejszych wspomnień. Przygotowanie racuchów według naszego przepisu pozwoli ci znów poczuć się jak za dawnych lat.
Racuchy z jabłkami to tylko kilka produktów. Na pewno masz je w kuchni
Do upieczenia puszystych placków potrzebujesz następujących składników:
- mąka - 3 szklanki,
- mleko - 2 szklanki,
- jabłka - 2 - 3 sztuki (zależnie od wielkości),
- jajka - 3 sztuki,
- proszek do pieczenia (lub soda) - płaska łyżeczka,
- cukier waniliowy - płaska łyżeczka,
- sól do smaku - odrobina,
- tłuszcz do smażenia,
- cukier puder do posypania.
Racuchy z jabłkami robi się bardzo łatwo. Przekonajcie się sami
Przygotowanie placuszków zacznij od przygotowania jabłek:
- Owoce umyj, obierz i usuń gniazda nasienne;
- Miąższ pokrój drobno (lub zetrzyj na tarce, posyp odrobiną cukru z cynamonem i odstaw na bok;
- Mąkę przesiej przez sitko (dla napowietrzenia), połącz z proszkiem do pieczenia (lub sodą), cukrem waniliowym i szczyptą soli;
- Jajka wymieszaj z mlekiem i dodaj do suchych składników;
- Wymieszaj dokładnie, aż uzyskasz jednolitą masę o gęstości śmietany;
- Połącz masę z jabłkami i delikatnie wymieszaj całość;
- Rozgrzej patelnię z odrobiną tłuszczu (chyba że smażysz na teflonowej to nie jest potrzebny), wylewaj małe porcje ciasta i smaż na złoto;
- Gotowe racuszki podawaj posypane cukrem pudrem;
Smacznego!