Racuchy z jabłkami - mięciutkie i puszyste jak za dziecinnych lat. Smakowa podróż w przeszłość

Placuszki z jabłkami to pomysł dla tych, którzy mają ochotę na kuchenną podróż w przeszłość. To słodkie danie, które szczególnie polubią dzieci, ale nie tylko. Koniecznie wypróbujcie przepis.

Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl.

Zobacz wideo Racuchy z jabłkami i brzoskwiniami

Racuchy z jabłkami to jedno z tych dań, które wielu z nas jadło w dzieciństwie. Puszyste i mięciutkie placuszki serwowały nam mamy i babcie. To zdecydowanie jedno z piękniejszych wspomnień. Przygotowanie racuchów według naszego przepisu pozwoli ci znów poczuć się jak za dawnych lat.

Racuchy z jabłkami (zdjęcie ilustracyjne)Przepis na puszyste racuchy z jabłkami a'la Jadzia według Ewy Wachowicz

Racuchy z jabłkami to tylko kilka produktów. Na pewno masz je w kuchni

Do upieczenia puszystych placków potrzebujesz następujących składników:

  • mąka - 3 szklanki,
  • mleko - 2 szklanki,
  • jabłka - 2 - 3 sztuki (zależnie od wielkości),
  • jajka - 3 sztuki,
  • proszek do pieczenia (lub soda) - płaska łyżeczka,
  • cukier waniliowy - płaska łyżeczka,
  • sól do smaku - odrobina,
  • tłuszcz do smażenia,
  • cukier puder do posypania.

racuchyRacuchy z jabłkami - przepis na puszyste placuszki. Szybki podwieczorek

Racuchy z jabłkami robi się bardzo łatwo. Przekonajcie się sami

Przygotowanie placuszków zacznij od przygotowania jabłek:

  1. Owoce umyj, obierz i usuń gniazda nasienne;
  2. Miąższ pokrój drobno (lub zetrzyj na tarce, posyp odrobiną cukru z cynamonem i odstaw na bok;
  3. Mąkę przesiej przez sitko (dla napowietrzenia), połącz z proszkiem do pieczenia (lub sodą), cukrem waniliowym i szczyptą soli;
  4. Jajka wymieszaj z mlekiem i dodaj do suchych składników;
  5. Wymieszaj dokładnie, aż uzyskasz jednolitą masę o gęstości śmietany;
  6. Połącz masę z jabłkami i delikatnie wymieszaj całość;
  7. Rozgrzej patelnię z odrobiną tłuszczu (chyba że smażysz na teflonowej to nie jest potrzebny), wylewaj małe porcje ciasta i smaż na złoto;
  8. Gotowe racuszki podawaj posypane cukrem pudrem;

Smacznego!

Więcej o: