Sok pomidorowy wyróżnia się charakterystycznym i intensywnym smakiem, który nie każdemu jednak odpowiada. Jest on także źródłem wielu cennych składników odżywczych i witamin. Znajdziemy w nim m.in. witaminę C, A i K oraz magnez, potas czy wapń. Bliżej poznać powinny się z nim osoby będące na diecie - napój jest niskokaloryczny, ale i sycący. Jedna szklanka zawiera zaledwie 26 kcal. Pomidory, z których powstaje sok, są także bogate w likopen, czyli przeciwutleniacz spowalniający procesy rakotwórcze, zmniejszający ryzyko zawałów, a także pozytywnie wpływający na naszą skórę.
Napój znajdziemy na półkach sklepowych w różnych wariantach smakowych - z imbirem, pieprzem czy chilli. Jeżeli jednak macie ochotę przygotować domową wersję, to spróbujcie naszej propozycji na sok pomidorowy. Przepis jest prosty, a efekt smaczny. Wszystko za sprawą ostrego pieprzu cayenne.
Składniki:
Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl