Sok pomidorowy - przepis na napój pełen witamin. Sekretem jest dodatek jednej przyprawy

Nie jest tak popularny jak napoje jabłkowe czy pomarańczowe. Zwykle albo się go kocha, albo nienawidzi. Jeżeli jesteście w tej pierwszej grupie, to zostańcie z nami i spróbujcie przygotować w domu swój własny sok pomidorowy. Przepis jest naprawdę pyszny!

Sok pomidorowy wyróżnia się charakterystycznym i intensywnym smakiem, który nie każdemu jednak  odpowiada. Jest on także źródłem wielu cennych składników odżywczych i witamin. Znajdziemy w nim m.in. witaminę C, A i K oraz magnez, potas czy wapń. Bliżej poznać powinny się z nim osoby będące na diecie - napój jest niskokaloryczny, ale i sycący. Jedna szklanka zawiera zaledwie 26 kcal. Pomidory, z których powstaje sok, są także bogate w likopen, czyli przeciwutleniacz spowalniający procesy rakotwórcze, zmniejszający ryzyko zawałów, a także pozytywnie wpływający na naszą skórę. 

Napój znajdziemy na półkach sklepowych w różnych wariantach smakowych - z imbirem, pieprzem czy chilli. Jeżeli jednak macie ochotę przygotować domową wersję, to spróbujcie naszej propozycji na sok pomidorowy. Przepis jest prosty, a efekt smaczny. Wszystko za sprawą ostrego pieprzu cayenne. 

Zobacz wideo Wpływają na libido i potencję, a także zapobiegają nowotworom. Cudowne pomidory!

Sok pomidorowy - przepis 

Składniki: 

  • 2 kg pomidorów,
  • 1 i 1/2 l wody,
  • łyżeczka pieprzu,
  • 1/3 łyżeczki chilli pieprz cayenne,
  • łyżeczka soli,
  • łyżka cukru.

Sok pomidorowy z chilli - sposób wykonania

  1. Na początku parzymy pomidory i obieramy je ze skóry. Usuwamy z nich gniazda nasienne i kroimy na ćwiartki. 
  2. Wkładamy je do garnka z wodą i doprowadzamy do zagotowania. 
  3. Przyprawiamy solą, cukrem, pieprzem oraz chilli. 
  4. Zostawiamy na małym ogniu przez około 40 minut. 
  5. Po ostudzeniu wszystko miksujemy na gładko i przelewamy do butelek (jeżeli chcecie cieszyć się sokiem dłużej, możecie pasteryzować go w słoikach przez około 20 minut). 
  6. Gotowe napoje pozostawiamy do ostygnięcia, a następnie przechowujemy w lodówce. Smacznego! 

Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o: