Keczup z cukinii - przepis, który na stałe zagości w domowym menu. Ciekawa alternatywa dla pomidorów

Domowe przetwory są niezastąpione i wyjątkowo smaczne. Schyłek taka to idealny moment na przygotowanie soków, dżemów, kiszonek i innych smakołyków w słoikach z wykorzystaniem sezonowych produktów. W spiżarni nie może zabraknąć także sosów - keczup z cukinii to przepis, na smaczny zamiennik pomidorowego klasyka, który pasuje do wielu potraw.

Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Nawet najmniejsza spiżarnia wypełniona dobrami lata to powód do dumy. Na półkach nie może zabraknąć kiszonek, pikli, dżemów i innych słodkich akcentów, ale także aromatycznych sosów z sezonowych warzyw, które sprawią, że gotowanie będzie bardzo szybkie i smaczne. Oryginalnym przepisem jest keczup z cukinii, który jest świetnym dodatkiem do dań, ale także alternatywą dla klasycznej pomidorowej wersji. 

Ketchup z cukinii. Zdjęcie ilustracyjneKeczup z cukinii - produkt obowiązkowy w każdej spiżarni

Keczup z cukinii - oryginalny i smaczny zamiennik pomidorowej wersji

W sezonie letnim królują lekkie posiłki, przygotowane ze świeżych warzyw i owoców. Jedynym z najbardziej lubianych jest cukinia - ten wyjątkowy składnik poza wyjątkowym smakiem jest także niskokaloryczny (w 100 g znajdziemy zaledwie 16 kcal) i pełny witamin. To bez wątpienia flagowy produkt lata, który często gości na stołach w różnych daniach i formach podania. 

Keczup z cukinii jest jednym z ciekawszych sosów, które możemy przygotować na zimę. To produkt bezkonkurencyjny - przygotowany raz na stałe zagości w domowym menu i wyprze klasyczną, pomidorową wersję. Nietypowe składniki urozmaicą smak i okażą się świetnym dodatkiem do wszelakich dań z grilla, parówek, kanapek czy zapiekanek, a także jako baza do makaronów lub pizzy. 

Zobacz wideo Keczup z cukinii - serio, serio!

Keczup z cukinii - przepis

Składniki: 

  • 1,5 kg cukinii,
  • 0,5 kg cebuli,
  • 3 czerwone papryki,
  • 0,5 szklanki octu,
  • 300 g koncentratu pomidorowego,
  • 15-20 dkg cukru najlepiej trzcinowego,
  • łyżeczka czarnego pieprzu,
  • 2 łyżki soli,
  • łyżeczka curry,
  • 0,5 łyżeczki ostrej papryki w proszku.

Sposób przygotowania:

  1. Paprykę i cukinię myjemy i kroimy w cienkie paseczki. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Warzywa zasypujemy solą i odstawiamy na godzinę. 
  2. Warzywa z powstałym sokiem przekładamy do garnka i gotujemy na małym ogniu przez około 30 minut. 
  3. Dodajemy przyprawy, ocet i koncentrat pomidorowy. Mieszamy i ponownie gotujemy przez 15 minut. 
  4. Całość dokładnie blendujemy. Gorący sos przekładamy do sparzonych i suchych słoików. 
  5. Szklane naczynia szczelnie zamykamy i pasteryzujemy przez 15 minut, studzimy. 
  6. Keczup z cukinii jest gotowy, najlepiej przechowywać go w chłodnym i zaciemnionym miejscu. 
Więcej o: