Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Nawet najmniejsza spiżarnia wypełniona dobrami lata to powód do dumy. Na półkach nie może zabraknąć kiszonek, pikli, dżemów i innych słodkich akcentów, ale także aromatycznych sosów z sezonowych warzyw, które sprawią, że gotowanie będzie bardzo szybkie i smaczne. Oryginalnym przepisem jest keczup z cukinii, który jest świetnym dodatkiem do dań, ale także alternatywą dla klasycznej pomidorowej wersji.
W sezonie letnim królują lekkie posiłki, przygotowane ze świeżych warzyw i owoców. Jedynym z najbardziej lubianych jest cukinia - ten wyjątkowy składnik poza wyjątkowym smakiem jest także niskokaloryczny (w 100 g znajdziemy zaledwie 16 kcal) i pełny witamin. To bez wątpienia flagowy produkt lata, który często gości na stołach w różnych daniach i formach podania.
Keczup z cukinii jest jednym z ciekawszych sosów, które możemy przygotować na zimę. To produkt bezkonkurencyjny - przygotowany raz na stałe zagości w domowym menu i wyprze klasyczną, pomidorową wersję. Nietypowe składniki urozmaicą smak i okażą się świetnym dodatkiem do wszelakich dań z grilla, parówek, kanapek czy zapiekanek, a także jako baza do makaronów lub pizzy.
Składniki:
Sposób przygotowania: