• Link został skopiowany

Keczup z cukinii - przepis, który na stałe zagości w domowym menu. Ciekawa alternatywa dla pomidorów

Domowe przetwory są niezastąpione i wyjątkowo smaczne. Schyłek taka to idealny moment na przygotowanie soków, dżemów, kiszonek i innych smakołyków w słoikach z wykorzystaniem sezonowych produktów. W spiżarni nie może zabraknąć także sosów - keczup z cukinii to przepis, na smaczny zamiennik pomidorowego klasyka, który pasuje do wielu potraw.
Keczup z cukinii (zdjęcie ilustracyjne)
iStock

Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Nawet najmniejsza spiżarnia wypełniona dobrami lata to powód do dumy. Na półkach nie może zabraknąć kiszonek, pikli, dżemów i innych słodkich akcentów, ale także aromatycznych sosów z sezonowych warzyw, które sprawią, że gotowanie będzie bardzo szybkie i smaczne. Oryginalnym przepisem jest keczup z cukinii, który jest świetnym dodatkiem do dań, ale także alternatywą dla klasycznej pomidorowej wersji. 

Keczup z cukinii - oryginalny i smaczny zamiennik pomidorowej wersji

W sezonie letnim królują lekkie posiłki, przygotowane ze świeżych warzyw i owoców. Jedynym z najbardziej lubianych jest cukinia - ten wyjątkowy składnik poza wyjątkowym smakiem jest także niskokaloryczny (w 100 g znajdziemy zaledwie 16 kcal) i pełny witamin. To bez wątpienia flagowy produkt lata, który często gości na stołach w różnych daniach i formach podania. 

Keczup z cukinii jest jednym z ciekawszych sosów, które możemy przygotować na zimę. To produkt bezkonkurencyjny - przygotowany raz na stałe zagości w domowym menu i wyprze klasyczną, pomidorową wersję. Nietypowe składniki urozmaicą smak i okażą się świetnym dodatkiem do wszelakich dań z grilla, parówek, kanapek czy zapiekanek, a także jako baza do makaronów lub pizzy

Zobacz wideo Keczup z cukinii - serio, serio!

Keczup z cukinii - przepis

Składniki: 

  • 1,5 kg cukinii,
  • 0,5 kg cebuli,
  • 3 czerwone papryki,
  • 0,5 szklanki octu,
  • 300 g koncentratu pomidorowego,
  • 15-20 dkg cukru najlepiej trzcinowego,
  • łyżeczka czarnego pieprzu,
  • 2 łyżki soli,
  • łyżeczka curry,
  • 0,5 łyżeczki ostrej papryki w proszku.

Sposób przygotowania:

  1. Paprykę i cukinię myjemy i kroimy w cienkie paseczki. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Warzywa zasypujemy solą i odstawiamy na godzinę. 
  2. Warzywa z powstałym sokiem przekładamy do garnka i gotujemy na małym ogniu przez około 30 minut. 
  3. Dodajemy przyprawy, ocet i koncentrat pomidorowy. Mieszamy i ponownie gotujemy przez 15 minut. 
  4. Całość dokładnie blendujemy. Gorący sos przekładamy do sparzonych i suchych słoików. 
  5. Szklane naczynia szczelnie zamykamy i pasteryzujemy przez 15 minut, studzimy. 
  6. Keczup z cukinii jest gotowy, najlepiej przechowywać go w chłodnym i zaciemnionym miejscu. 
Więcej o: