Prosty przepis na chleb. Potrzebujesz tylko kilku składników i trochę cierpliwości

Prosty przepis na chleb, dzięki któremu sami możemy przygotować tradycyjny wypiek. Zakwas nie jest potrzebny, a drożdżowy aromat ciasta będzie roznosił się po całym domu. Co musisz zrobić? Przygotować kilka potrzebnych składników i uzbroić się w cierpliwość.

Prosty przepis na chleb, z którym poradzi sobie nawet początkujący adept sztuki kulinarnej. Receptura jest na tyle prosta, że możemy sami przygotować ten popularny wypiek. Wystarczy tylko, że odpowiednio wymieszamy wszystkie produkty i poczekamy, aż ciasto wyrośnie. Po kilku godzinach będziemy cieszyć się smakiem pożywnych kanapek, których bazą będzie drożdżowy chleb. 

Zobacz wideo Quritto z kurczakiem

Więcej przepisów kulinarnych znajdziesz na stronie Gazeta.pl.

Ogórki krokodylkiOgórki krokodylki - przepis dla lubiących "na ostro". Nie bój się chili, a wyjdą przepyszne

Prosty przepis na chleb. Potrzebujesz tylko sześciu składników

Produkty:

  • 25 g tradycyjnych drożdży lub 7 g drożdży w proszku,
  • łyżeczka cukru,
  • 300 ml ciepłego mleka,
  • pół kilograma mąki pszennej,
  • dwie łyżeczki soli,
  • jajko + łyżka mleka (do posmarowania).

Prosty przepis na chleb. Kluczowe jest wygniatanie i odpowiednie przechowywanie

  1. Przygotuj zaczyn z drożdży, cukru, łyżki mąki i pół szklanki mleka. Odstaw na 15 minut, by podwoił swoją objętość.
  2. Przesianą mąkę wymieszaj z solą. Dolej drożdże i resztę mleka. Składniki delikatnie wymieszaj. W tym celu możesz użyć drewnianej łyżki. 
  3. Masę wyrabiaj przez 15 minut. Ciasto powinno być jednolite i sprężyste. Przełóż je do miski, przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na trzy kwadranse.
  4. Po tym czasie uderz pięścią w chleb, ponownie przykryj i odstaw na kolejne 45 minut.
  5. Wyjmij ciasto z miski i uformuj z niego literę "S". Włóż je do keksówki posmarowanej olejem. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na godzinę.
  6. Chleb posmaruj miksturą z jajka i mleka, piecz w temperaturze 200 stopni Celsjusza przez 35-40 minut.

Zupa z fasolki szparagowejZupa z fasolki szparagowej - przepis. Żeby wyszła smaczna, przyda się patelnia

Więcej o: