-
Haps
-
Jak przygotować
- Jak zrobić rybę w occie? Zanim zanurzysz ją w zalewie, musisz pamiętać o tej rzeczy, by była smaczna
Jak zrobić rybę w occie? Zanim zanurzysz ją w zalewie, musisz pamiętać o tej rzeczy, by była smaczna
Jak zrobić rybę w occie? Danie, które wiele osób kojarzy z wigilią i innymi świętami. Jest stosunkowo proste w przygotowaniu, choć wcześniej musisz pokroić mięso i poddać je odpowiednio długiej obróbce termicznej. Ważne jest też przygotowanie zalewy. To sprawi, że ryba w occie będzie aromatyczna.
Ryba w occie to danie, które wywołuje wiele kontrowersji i jest bardzo specyficzne. Jednych odrzuca sam zapach i wygląd, inni zajadają się nim bez ograniczeń. W wielu domach potrawa ta ląduje na wigilijnym stole i zajmuje miejsce obok pierogów lub sałatki śledziowej. Jak zrobić rybę w occie? To bardzo proste! Jej smak możemy zamknąć w słoiku i wrócić do niego kilka miesięcy później.
Zobacz wideo Chrupiąca ryba z sosem tatarskim [PRZEPIS]
Więcej ciekawych przepisów i porad kulinarnych znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Jak zrobić rybę w occie? Przygotuj składniki, z których wyczarujesz potrawę
Ryba:
- dorsz, karp, sandacz, szczupak lub inna ryba - nie może mieć łusek i trzeba ją pokroić w dzwonki,
- mąka do obtaczania (pszenna lub bezglutenowa, najbardziej nadaje się ryżowa),
- szczypta soli,
- olej.
Zalewa octowa:
- sześć szklanek wody,
- 1,5-2 szklanki octu,
- dwie cebule,
- pięć listków laurowych,
- 10 ziarenek ziela angielskiego,
- łyżka cukru,
- pół łyżki soli.
Jak zrobić rybę w occie? Pamiętaj o tym, by odpowiednio przygotować mięso
- Z ryby zdejmij łuski i pokrój ją w dzwonki. Posól i od razu obtocz w mące. Usmaż na dobrze rozgrzanym oleju. Mięso powinno mieć złoty kolor z obu stron. Uważaj, by nie przypalić ryby podczas smażenia.
- Pokrój cebulę w piórka.
- Do garnka wlej wodę, ocet, dodaj listki laurowe, ziele angielskie, cukier, sól oraz pokrojoną wcześniej cebulę. Całość zagotuj pod przykryciem.
- Rybę włóż do wyparzonego i czystego słoika, zalej gorącą zalewą. Szkło dokładnie zakręć i przykryj je grubym kocem. Danie przechowuj w suchym i chłodnym miejscu.
Rybę w occie możesz też podać od razu, bez zamykania jej w słoiku. Można też przełożyć do szkła i zawekować, np. w piekarniku.