Jak zrobić rybę w occie? Zanim zanurzysz ją w zalewie, musisz pamiętać o tej rzeczy, by była smaczna

Jak zrobić rybę w occie? Danie, które wiele osób kojarzy z wigilią i innymi świętami. Jest stosunkowo proste w przygotowaniu, choć wcześniej musisz pokroić mięso i poddać je odpowiednio długiej obróbce termicznej. Ważne jest też przygotowanie zalewy. To sprawi, że ryba w occie będzie aromatyczna.

Ryba w occie to danie, które wywołuje wiele kontrowersji i jest bardzo specyficzne. Jednych odrzuca sam zapach i wygląd, inni zajadają się nim bez ograniczeń. W wielu domach potrawa ta ląduje na wigilijnym stole i zajmuje miejsce obok pierogów lub sałatki śledziowej. Jak zrobić rybę w occie? To bardzo proste! Jej smak możemy zamknąć w słoiku i wrócić do niego kilka miesięcy później.

Zobacz wideo Chrupiąca ryba z sosem tatarskim [PRZEPIS]

Więcej ciekawych przepisów i porad kulinarnych znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Jak zrobić rybę w occie? Przygotuj składniki, z których wyczarujesz potrawę

Ryba:

  • dorsz, karp, sandacz, szczupak lub inna ryba - nie może mieć łusek i trzeba ją pokroić w dzwonki,
  • mąka do obtaczania (pszenna lub bezglutenowa, najbardziej nadaje się ryżowa),
  • szczypta soli,
  • olej.

Zalewa octowa:

  • sześć szklanek wody,
  • 1,5-2 szklanki octu,
  • dwie cebule,
  • pięć listków laurowych,
  • 10 ziarenek ziela angielskiego,
  • łyżka cukru,
  • pół łyżki soli.

Jak zrobić rybę w occie? Pamiętaj o tym, by odpowiednio przygotować mięso

  1. Z ryby zdejmij łuski i pokrój ją w dzwonki. Posól i od razu obtocz w mące. Usmaż na dobrze rozgrzanym oleju. Mięso powinno mieć złoty kolor z obu stron. Uważaj, by nie przypalić ryby podczas smażenia.
  2. Pokrój cebulę w piórka. 
  3. Do garnka wlej wodę, ocet, dodaj listki laurowe, ziele angielskie, cukier, sól oraz pokrojoną wcześniej cebulę. Całość zagotuj pod przykryciem. 
  4. Rybę włóż do wyparzonego i czystego słoika, zalej gorącą zalewą. Szkło dokładnie zakręć i przykryj je grubym kocem. Danie przechowuj w suchym i chłodnym miejscu. 

Rybę w occie możesz też podać od razu, bez zamykania jej w słoiku. Można też przełożyć do szkła i zawekować, np. w piekarniku. 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.