Jak zrobić dobre frytki? Sekret tkwi w cukrze i smażeniu. Wyjdą chrupiące i sprężyste

Choć dla wielu z nas przygotowanie frytek może wydawać się niezwykle proste, to nic bardziej mylnego. Często zdarza się, że wychodzą rozmoknięte, zbyt blade czy przypalone. Jak tego uniknąć? Radzimy, jak zrobić dobre frytki.

Frytki to idealny pomysł na obiad lub kolację. Świetnie smakują zarówno same, jak i w towarzystwie mięsa i surówki. Jednak nie zawsze wychodzą takie, jakie byśmy chcieli. Jak przygotować złociste i chrupiące danie? Oto jak zrobić dobre frytki. 

Zobacz wideo Frytki Halloumi z dipem z awokado [HAPS VEGE]

Chrupiące i smaczne frytki. Sekretem jest cukier

Marzą wam się pyszne i sprężyste frytki? Spróbujcie poddać ziemniaki kąpieli w cukrze. Sekretny dodatek ulegnie karmelizacji podczas smażenia, dzięki czemu nasze danie stanie się idealnie chrupkie. W uzyskaniu idealnego efektu pomoże także podwójne smażenie. Pierwszym zamkniemy strukturę ziemniaka i unikniemy przesuszenia, a drugim nadamy mu dodatkowej chrupkości. 

Jak zrobić dobre frytki? Przepis 

Składniki: 

  • 1 kg ziemniaków typu B lub C
  • 1 litr oleju roślinnego
  • 2 łyżki cukru
  • 2 litry wody

Idealne frytki krok po kroku: 

  1. Zaczynamy od obrania ziemniaków i opłukania ziemniaków. Kroimy je wzdłuż na plastry, a następnie w słupki o grubości około 1 cm. 
  2. Ziemniaki wkładamy do miski z wodą i płuczemy. Gdy woda zmętnieje, wylewamy ją i powtarzamy zabieg jeszcze trzy razy. Pozwoli nam to na uwolnienie skrobi, która zatrzymuje wilgoć w ziemniakach.
  3. Następnie zabieramy się za kąpiel w cukrze! Dwie łyżki cukru rozpuszczamy w około dwóch litrach wody. Do miski dodajemy ziemniaki i odstawiamy je na 20 minut. 
  4. Po czasie wylewamy wodę i dokładnie osuszamy warzywa ręcznikiem papierowym.
  5. W głębokim garnku lub rondlu olej rozgrzewamy do 150 stopni.
  6. Ziemniaki stopniowo wrzucamy do garnka i smażymy kilka minut do momentu powstania na nich skorupki (ziemniaki na tym etapie mają się ugotować w środku, ale nie spalić z zewnątrz).
  7. Frytki wyjmujemy łyżką cedzakową na talerze i odstawiamy do ostudzenia.
  8. Olej ponownie umieszczamy na ogniu, tym razem rozgrzewając go do 175-180 stopni Celsjusza. 
  9. Wrzucamy do niego przestudzone frytki i smażymy do zarumienienia.  
  10. Wyjmujemy frytki łyżką cedzakową i podajemy posypane solą. 

Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Więcej o:
Copyright © Agora SA