Frytki to idealny pomysł na obiad lub kolację. Świetnie smakują zarówno same, jak i w towarzystwie mięsa i surówki. Jednak nie zawsze wychodzą takie, jakie byśmy chcieli. Jak przygotować złociste i chrupiące danie? Oto jak zrobić dobre frytki.
Zobacz wideo
Frytki Halloumi z dipem z awokado [HAPS VEGE]
Chrupiące i smaczne frytki. Sekretem jest cukier
Marzą wam się pyszne i sprężyste frytki? Spróbujcie poddać ziemniaki kąpieli w cukrze. Sekretny dodatek ulegnie karmelizacji podczas smażenia, dzięki czemu nasze danie stanie się idealnie chrupkie. W uzyskaniu idealnego efektu pomoże także podwójne smażenie. Pierwszym zamkniemy strukturę ziemniaka i unikniemy przesuszenia, a drugim nadamy mu dodatkowej chrupkości.
Jak zrobić dobre frytki? Przepis
Składniki:
- 1 kg ziemniaków typu B lub C
- 1 litr oleju roślinnego
- 2 łyżki cukru
- 2 litry wody
Idealne frytki krok po kroku:
- Zaczynamy od obrania ziemniaków i opłukania ziemniaków. Kroimy je wzdłuż na plastry, a następnie w słupki o grubości około 1 cm.
- Ziemniaki wkładamy do miski z wodą i płuczemy. Gdy woda zmętnieje, wylewamy ją i powtarzamy zabieg jeszcze trzy razy. Pozwoli nam to na uwolnienie skrobi, która zatrzymuje wilgoć w ziemniakach.
- Następnie zabieramy się za kąpiel w cukrze! Dwie łyżki cukru rozpuszczamy w około dwóch litrach wody. Do miski dodajemy ziemniaki i odstawiamy je na 20 minut.
- Po czasie wylewamy wodę i dokładnie osuszamy warzywa ręcznikiem papierowym.
- W głębokim garnku lub rondlu olej rozgrzewamy do 150 stopni.
- Ziemniaki stopniowo wrzucamy do garnka i smażymy kilka minut do momentu powstania na nich skorupki (ziemniaki na tym etapie mają się ugotować w środku, ale nie spalić z zewnątrz).
- Frytki wyjmujemy łyżką cedzakową na talerze i odstawiamy do ostudzenia.
- Olej ponownie umieszczamy na ogniu, tym razem rozgrzewając go do 175-180 stopni Celsjusza.
- Wrzucamy do niego przestudzone frytki i smażymy do zarumienienia.
- Wyjmujemy frytki łyżką cedzakową i podajemy posypane solą.
Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.