• Link został skopiowany

Przepis na cukinię z TikToka. Uniwersalna receptura zarówno na lekki obiad, jak i wytrawną przystawkę

Przepis na cukinię z TikToka to szybki i smaczny sposób na sezonowe warzywo z aromatycznymi dodatkami. Bakłażan, pomidory, świeże zioła i oliwa są gwarancją ciekawego i wyjątkowo pysznego efektu. Zapieczone składniki to świetny pomysł na obiad lub wytrawną przekąskę.
Przepis z Tik-Toka na cukinię
Screenshot - Tik-Tok @maste_official

Więcej ciekawych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

TikTok to miejsce, gdzie można znaleźć wiele ciekawych inspiracji, także kulinarnych. Martyna Sobczak, która znana jest z kanału maste_official, prezentuje wiele ciekawych, zdrowych i wyjątkowo smacznych dań. Nie brakuje też pozycji przygotowanych z sezonowych warzyw, które w połączeniu z innymi składnikami smakują i prezentują się wręcz obłędnie. 

Przepis na aromatyczną cukinię z TikToka

Cukinia to jedno z najpopularniejszych warzyw w sezonie letnim. Bogaty i zarazem delikatny smak doceniany jest zarówno w najprostszym wydaniu, jak i bardziej oryginalnych przepisach. Poza szerokim wachlarzem zastosowań w kuchni i wyjątkowym smaku cukinia jest także cennym źródłem witamin i minerałów. Warto wspomnieć, że warzywo należy do niskokalorycznych - w 100 g znajdziemy zaledwie 16,7 kcal. 

Na kanale maste_official znajdziemy wiele smacznych przepisów, jednak jeden wypada wyjątkowo oryginalnie. Jest bowiem bardzo uniwersalny. Cukinia w towarzystwie bakłażana, pomidorów, ziół i czosnku jest estetycznie przekładana aromatycznymi warstwami, a następnie zapiekana. Autorka dania sugeruje różną formę podania - świetnie smakuje zarówno na ciepło, jak i jako zimna przekąska. 

Więcej przepisów znajdziesz na Tik-Toku maste_official.

Zobacz wideo Roladki z cukinii [HAPS VEGE]

Zapiekana cukinia - przepis prosto z TikToka

Składniki: 

  • cukinia,
  • bakłażan,
  • cebula, 
  • czosnek,
  • bazylia,
  • oliwa,
  • pomidory z puszki, 
  • mieszanka ziół włoskich, 
  • cukier, 
  • sól,
  • pieprz, 
  • mozzarella, 
  • bułka tarta, 
  • parmezan. 

Sposób przygotowania: 

  1. Bakłażana i cukinię dokładnie myjemy, osuszamy i kroimy w plastry. 
  2. Bakłażana układamy na ręczniku papierowym, solimy i odstawiamy. 
  3. Cukinię marynujemy w czosnku, oliwie, bazylii i mieszance ziół. 
  4. Podsmażamy cebulę z czosnkiem, gdy warzywa nabiorą kolorów, dodajemy pomidory z puszki. Całość mieszamy i doprawiamy solą, pieprzem, cukrem i ziołami. Dusimy przez 30 minut. 
  5. Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą, wykładamy dobrze odciśnięte ręcznikiem papierowym bakłażany. Tworzymy kolejne warstwy, nakładając: pomidory, mozzarellę, cukinię, pomidory. 
  6. Całość posypujemy mieszanką bułki tartej, parmezanu i ziół. 
  7. Zapiekamy około 30 minut w 200 stopniach. 
Więcej o: