Przepis na cukinię z TikToka. Uniwersalna receptura zarówno na lekki obiad, jak i wytrawną przystawkę

Przepis na cukinię z TikToka to szybki i smaczny sposób na sezonowe warzywo z aromatycznymi dodatkami. Bakłażan, pomidory, świeże zioła i oliwa są gwarancją ciekawego i wyjątkowo pysznego efektu. Zapieczone składniki to świetny pomysł na obiad lub wytrawną przekąskę.

Więcej ciekawych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

TikTok to miejsce, gdzie można znaleźć wiele ciekawych inspiracji, także kulinarnych. Martyna Sobczak, która znana jest z kanału maste_official, prezentuje wiele ciekawych, zdrowych i wyjątkowo smacznych dań. Nie brakuje też pozycji przygotowanych z sezonowych warzyw, które w połączeniu z innymi składnikami smakują i prezentują się wręcz obłędnie. 

Przepis na aromatyczną cukinię z TikToka

Cukinia to jedno z najpopularniejszych warzyw w sezonie letnim. Bogaty i zarazem delikatny smak doceniany jest zarówno w najprostszym wydaniu, jak i bardziej oryginalnych przepisach. Poza szerokim wachlarzem zastosowań w kuchni i wyjątkowym smaku cukinia jest także cennym źródłem witamin i minerałów. Warto wspomnieć, że warzywo należy do niskokalorycznych - w 100 g znajdziemy zaledwie 16,7 kcal. 

Na kanale maste_official znajdziemy wiele smacznych przepisów, jednak jeden wypada wyjątkowo oryginalnie. Jest bowiem bardzo uniwersalny. Cukinia w towarzystwie bakłażana, pomidorów, ziół i czosnku jest estetycznie przekładana aromatycznymi warstwami, a następnie zapiekana. Autorka dania sugeruje różną formę podania - świetnie smakuje zarówno na ciepło, jak i jako zimna przekąska

Więcej przepisów znajdziesz na Tik-Toku maste_official.

Zobacz wideo Roladki z cukinii [HAPS VEGE]

Zapiekana cukinia - przepis prosto z TikToka

Składniki: 

  • cukinia,
  • bakłażan,
  • cebula, 
  • czosnek,
  • bazylia,
  • oliwa,
  • pomidory z puszki, 
  • mieszanka ziół włoskich, 
  • cukier, 
  • sól,
  • pieprz, 
  • mozzarella, 
  • bułka tarta, 
  • parmezan. 

Sposób przygotowania: 

  1. Bakłażana i cukinię dokładnie myjemy, osuszamy i kroimy w plastry. 
  2. Bakłażana układamy na ręczniku papierowym, solimy i odstawiamy. 
  3. Cukinię marynujemy w czosnku, oliwie, bazylii i mieszance ziół. 
  4. Podsmażamy cebulę z czosnkiem, gdy warzywa nabiorą kolorów, dodajemy pomidory z puszki. Całość mieszamy i doprawiamy solą, pieprzem, cukrem i ziołami. Dusimy przez 30 minut. 
  5. Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą, wykładamy dobrze odciśnięte ręcznikiem papierowym bakłażany. Tworzymy kolejne warstwy, nakładając: pomidory, mozzarellę, cukinię, pomidory. 
  6. Całość posypujemy mieszanką bułki tartej, parmezanu i ziół. 
  7. Zapiekamy około 30 minut w 200 stopniach. 
Więcej o: