Sos grzybowy - przepis na smaczny dodatek nie tylko do makaronu. Zaskocz bliskich i polej nim naleśniki

Przepis na sos grzybowy to idealny sposób na urozmaicenie dań obiadowych. Idealnie komponuje się z ryżem, a wiele osób łączy go z chlebem lub ziemniakami. Sos grzybowy pasuje również do wytrawnych naleśników.

Jak zrobić najlepszy na świecie sos grzybowy? Przepis, którym się dzielimy, pomoże wam w uzyskaniu głębi smaku. Świeże grzyby połączone z przyprawami i odrobiną śmietany to prawdziwe niebo w gębie. Idealnie sprawdzi się jako dodatek do wytrawnych naleśników, czy makaronów. Świetnie komponuje się także z kluskami śląskimi, plackami ziemniaczanymi oraz makaronem i smażonym mięsem. Zaletą sosu jest wyrazisty, grzybowy aromat. 

Zobacz wideo Fasolka szparagowa w sosie pomidorowym

Więcej ciekawych porad i przepisów kulinarnych znajdziesz na stronie Gazeta.pl

Sos grzybowy - przepis. Na początku przygotuj składniki

Potrzebujesz:

  • 400 g świeżych grzybów (wszystko zależy od tego, jakie lubisz, mogą to być prawdziwki, koźlaki, maślaki lub podgrzybki),
  • dwie łyżki masła,
  • łyżka oleju,
  • dwie cebule szalotki,
  • ząbek czosnku,
  • pół szklanki wody,
  • natka pietruszki,
  • 100 g śmietany 30 proc. lub 36 proc.,
  • sól i pieprz.

Sos grzybowy - przepis. Jak szybko zrobić aromatyczny dodatek do dań?

  1. Grzyby dokładnie oczyść z zabrudzeń, opłucz i osusz na ręczniku papierowym. Następnie pokrój w plasterki. 
  2. Cebulę posiekaj i zeszklij ją na oleju z masłem. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i wymieszaj.
  3. Na patelnię wrzuć grzyby i przez pięć minut smaż je na dużym ogniu. Po tym czasie podlej składniki wodą i zmniejsz moc palnika. Grzyby duś pod przykryciem przez 10 minut.
  4. Wlej śmietanę i dopraw solą oraz pieprzem. Wymieszaj, a następnie posyp danie posiekaną natką pietruszki. Jeśli chcesz, by sos grzybowy był gęstszy, gotuj jeszcze kilka minut na wolnym ogniu. 

Gotowe danie możesz połączyć z makaronem i stworzyć pyszny obiad.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.