Jak zrobić najlepszy na świecie sos grzybowy? Przepis, którym się dzielimy, pomoże wam w uzyskaniu głębi smaku. Świeże grzyby połączone z przyprawami i odrobiną śmietany to prawdziwe niebo w gębie. Idealnie sprawdzi się jako dodatek do wytrawnych naleśników, czy makaronów. Świetnie komponuje się także z kluskami śląskimi, plackami ziemniaczanymi oraz makaronem i smażonym mięsem. Zaletą sosu jest wyrazisty, grzybowy aromat.
Zobacz wideo Fasolka szparagowa w sosie pomidorowym
Więcej ciekawych porad i przepisów kulinarnych znajdziesz na stronie Gazeta.pl
Sos grzybowy - przepis. Na początku przygotuj składniki
Potrzebujesz:
- 400 g świeżych grzybów (wszystko zależy od tego, jakie lubisz, mogą to być prawdziwki, koźlaki, maślaki lub podgrzybki),
- dwie łyżki masła,
- łyżka oleju,
- dwie cebule szalotki,
- ząbek czosnku,
- pół szklanki wody,
- natka pietruszki,
- 100 g śmietany 30 proc. lub 36 proc.,
- sól i pieprz.
Sos grzybowy - przepis. Jak szybko zrobić aromatyczny dodatek do dań?
- Grzyby dokładnie oczyść z zabrudzeń, opłucz i osusz na ręczniku papierowym. Następnie pokrój w plasterki.
- Cebulę posiekaj i zeszklij ją na oleju z masłem. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i wymieszaj.
- Na patelnię wrzuć grzyby i przez pięć minut smaż je na dużym ogniu. Po tym czasie podlej składniki wodą i zmniejsz moc palnika. Grzyby duś pod przykryciem przez 10 minut.
- Wlej śmietanę i dopraw solą oraz pieprzem. Wymieszaj, a następnie posyp danie posiekaną natką pietruszki. Jeśli chcesz, by sos grzybowy był gęstszy, gotuj jeszcze kilka minut na wolnym ogniu.
Gotowe danie możesz połączyć z makaronem i stworzyć pyszny obiad.