Sezon na śliwki trwa w najlepsze, a co za tym idzie, szukamy sposobów na wykorzystanie owoców w kuchni. Ciasta, dżemy, konfitury i kompoty - świetnie sprawdzą się jako główny bohater wielu dań i przetworów. Często goszczą także jako główny składnik rozgrzewających alkoholi. Nalewka ze śliwek węgierek to idealny sposób, by umilić sobie chłodne jesienne wieczory. Sprawdźcie, jak przygotować ją samodzielnie w domu.
Zobacz wideo Renklody, węgierki, mirabelki... Śliwki walczą z cholesterolem!
Nalewka ze śliwek węgierek - przepis
Do wykonania nalewki najlepiej sprawdzą się dojrzałe śliwki węgierki. Owoce świetnie będą się komponować w towarzystwie cynamonu i goździków. Dzięki tym składnikom uzyskacie prawdziwie jesienno-zimowy smak.
Składniki:
- 2 kg śliwek węgierek,
- 130 ml wody,
- 500 ml spirytusu rektyfikowanego 95 proc.,
- 400 g cukru,
- goździki,
- kora cynamonu.
Nalewka ze śliwek węgierek - sposób przygotowania:
- Zaczynamy od umycia owoców. Kroimy je na pół, a następnie pozbywamy się pestek.
- Śliwki przekładamy do dużego słoja razem z goździkami i korą cynamonu. Zalewamy je wodą i spirytusem tak, by nie wystawały poza płyn. Zakręcamy słój i odstawiamy do ciemnego i ciepłego miejsca na około cztery tygodnie. Przez pierwsze trzy dni możemy zaglądać do owoców i dociskać w razie, gdy wystają ponad płyn.
- Po czasie do słoja dodajemy cukier, mocno potrząsamy i odstawiamy na około cztery tygodnie.
- Nalewkę odcedzamy i przelewamy do butelek. Odstawiamy na cztery miesiące do spiżarni. Warto pamiętać, że im dłużej napój dojrzewa, tym lepszy i głębszy smak osiąga.
Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl