Rozgrzewająca nalewka ze śliwek węgierek. Przepis na nią miał mój dziadek. Leżał w piwnicy przez lata

Nalewka ze śliwek węgierek to świetne rozwiązanie na jesienno-zimowe wieczory. Napój ten nie tylko świetnie smakuje, ale i skutecznie rozgrzewa. Jak wykonać go samodzielnie w domu? Podpowiadamy.

Sezon na śliwki trwa w najlepsze, a co za tym idzie, szukamy sposobów na wykorzystanie owoców w kuchni. Ciasta, dżemy, konfitury i kompoty - świetnie sprawdzą się jako główny bohater wielu dań i przetworów. Często goszczą także jako główny składnik rozgrzewających alkoholi. Nalewka ze śliwek węgierek to idealny sposób, by umilić sobie chłodne jesienne wieczory. Sprawdźcie, jak przygotować ją samodzielnie w domu. 

Zobacz wideo Renklody, węgierki, mirabelki... Śliwki walczą z cholesterolem!

Nalewka ze śliwek węgierek - przepis

Do wykonania nalewki najlepiej sprawdzą się dojrzałe śliwki węgierki. Owoce świetnie będą się komponować w towarzystwie cynamonu i goździków. Dzięki tym składnikom uzyskacie prawdziwie jesienno-zimowy smak. 

przetwory z pomidorówCo zrobić z pomidorów na zimę? Włoski kucharz zdradził mi sztuczkę z pomarańczą

Składniki: 

  • 2 kg śliwek węgierek,
  • 130 ml wody, 
  • 500 ml spirytusu rektyfikowanego 95 proc., 
  • 400 g cukru, 
  • goździki,
  • kora cynamonu. 

Ciasto śliwkowe.Ciasto śliwkowe. Spróbuj w owsiano-kokosowym wydaniu

Nalewka ze śliwek węgierek - sposób przygotowania:

  1. Zaczynamy od umycia owoców. Kroimy je na pół, a następnie pozbywamy się pestek.
  2. Śliwki przekładamy do dużego słoja razem z goździkami i korą cynamonu. Zalewamy je wodą i spirytusem tak, by nie wystawały poza płyn. Zakręcamy słój i odstawiamy do ciemnego i ciepłego miejsca na około cztery tygodnie. Przez pierwsze trzy dni możemy zaglądać do owoców i dociskać w razie, gdy wystają ponad płyn. 
  3. Po czasie do słoja dodajemy cukier, mocno potrząsamy i odstawiamy na około cztery tygodnie. 
  4. Nalewkę odcedzamy i przelewamy do butelek. Odstawiamy na cztery miesiące do spiżarni. Warto pamiętać, że im dłużej napój dojrzewa, tym lepszy i głębszy smak osiąga. 

Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o: