Zupa dyniowa - przepis na najlepszą na świecie potrawę sezonową, którą pokochasz od pierwszej łyżki. Danie idealnie sprawdzi się podczas jesiennych seansów filmowych i spotkań rodzinnych. Aby smakowało idealnie, musisz przede wszystkim wybrać odpowiednią dynię. Najlepiej, jeśli będzie miała dużo słodkiego miąższu. Dlatego też lepiej unikać ozdobnych warzyw, w których miąższ, za sprawą kokurbitacyny, jest gorzki. Warzywa najbardziej nadające się do zupy to:
- dynia piżmowa,
- dynia hokkaido,
- dynia zwyczajna.
Zobacz wideo Fasolka szparagowa w sosie ze świeżych pomidorów
Więcej ciekawych porad i przepisów kulinarnych znajdziesz na stronie Gazeta.pl
Zupa dyniowa - przepis. Dzięki przyprawom będzie bardziej aromatyczna
Składniki:
- 500 g dyni po obraniu,
- 250 g ziemniaków,
- dwie łyżki oliwy lub oleju roślinnego,
- cebula,
- dwa ząbki czosnku,
- łyżeczka kurkumy,
- ¼ łyżeczki papryki ostrej,
- łyżeczka curry,
- łyżka imbiru,
- 1,5 szklanki bulionu,
- puszka mleka kokosowego.
Zupa dyniowa - przepis na rozgrzewające danie
- Dynię obierz i usuń z niej pestki. Miąższ pokrój w kostkę.
- Ziemniaki obierz i pokrój.
- Posiekaj cebulę i zeszklij na oleju w dużym garnku. Po chwili dodaj pokrojony w plasterki czosnek.
- Dorzuć dynię oraz ziemniaki, dopraw solą. Podsmażaj przez pięć minut. Dodaj paprykę, imbir, curry i kurkumę. Wymieszaj.
- Do garnka wlej gorący bulion. Zagotuj pod przykryciem. Kiedy zacznie wrzeć, zmniejsz ogień i gotuj jeszcze przez 15 minut do miękkości warzyw.
- Po zdjęciu z palnika zmiksuj zupę z mlekiem kokosowym. Ozdób pestkami z dyni.
Receptura sprawi, że wyjdzie ci najlepsza na świecie zupa dyniowa. Przepis jest banalnie prosty, a przygotowanie nie zajmuje wiele czasu.