Zupa dyniowa - przepis na sezonowe danie. Jeden składnik nada jej orientalnego charakteru

Jesień zbliża się wielkimi krokami, a to oznacza czas na sezonowe dania, jak na przykład zupa dyniowa. Przepis na ten ciepły posiłek zawróci ci w głowie. Będzie bardziej orientalny, gdy zamiast zwykłego mleka użyjesz kokosowego, a dodatek z curry i kurkumy sprawi, że zupa dyniowa zyska wyrazisty smak.

Zupa dyniowa - przepis na najlepszą na świecie potrawę sezonową, którą pokochasz od pierwszej łyżki. Danie idealnie sprawdzi się podczas jesiennych seansów filmowych i spotkań rodzinnych. Aby smakowało idealnie, musisz przede wszystkim wybrać odpowiednią dynię. Najlepiej, jeśli będzie miała dużo słodkiego miąższu. Dlatego też lepiej unikać ozdobnych warzyw, w których miąższ, za sprawą kokurbitacyny, jest gorzki. Warzywa najbardziej nadające się do zupy to:

  • dynia piżmowa,
  • dynia hokkaido,
  • dynia zwyczajna.
Zobacz wideo Fasolka szparagowa w sosie ze świeżych pomidorów

Więcej ciekawych porad i przepisów kulinarnych znajdziesz na stronie Gazeta.pl

Dżem z moreli. Zdjęcie ilustracyjneDżem z moreli - poznaj trzy proste przepisy, które przygotujesz w kilka chwil

Zupa dyniowa - przepis. Dzięki przyprawom będzie bardziej aromatyczna

Składniki:

  • 500 g dyni po obraniu,
  • 250 g ziemniaków,
  • dwie łyżki oliwy lub oleju roślinnego,
  • cebula,
  • dwa ząbki czosnku,
  • łyżeczka kurkumy,
  • ¼ łyżeczki papryki ostrej,
  • łyżeczka curry,
  • łyżka imbiru,
  • 1,5 szklanki bulionu,
  • puszka mleka kokosowego.

Zupa dyniowa - przepis na rozgrzewające danie

  1. Dynię obierz i usuń z niej pestki. Miąższ pokrój w kostkę.
  2. Ziemniaki obierz i pokrój.
  3. Posiekaj cebulę i zeszklij na oleju w dużym garnku. Po chwili dodaj pokrojony w plasterki czosnek. 
  4. Dorzuć dynię oraz ziemniaki, dopraw solą. Podsmażaj przez pięć minut. Dodaj paprykę, imbir, curry i kurkumę. Wymieszaj.
  5. Do garnka wlej gorący bulion. Zagotuj pod przykryciem. Kiedy zacznie wrzeć, zmniejsz ogień i gotuj jeszcze przez 15 minut do miękkości warzyw.
  6. Po zdjęciu z palnika zmiksuj zupę z mlekiem kokosowym. Ozdób pestkami z dyni. 

Receptura sprawi, że wyjdzie ci najlepsza na świecie zupa dyniowa. Przepis jest banalnie prosty, a przygotowanie nie zajmuje wiele czasu.

Puszysty omlet na słodko. Z tymi dodatkami smakuje nieziemsko.Babcia zdradziła mi sekret na puszysty omlet na słodko. Wystarczy jeden dodatek

Więcej o: