Śniadania w polskich domach zwykle składają się z jajecznicy, kanapek czy płatków na mleku. Miłośnicy słodkości często przygotowują placuszki, naleśniki czy owsianki z owocami. Świetnym pomysłem może okazać się omlet, który zwykle jest kojarzony z wytrawnym posiłkiem. Jednak danie świetnie prezentuje się także z owocami i różnego rodzaju słodkimi przetworami.
Jako że obecnie trwa sezon na śliwki, warto wykonać własnoręcznie powidła śliwkowe, które są idealnym dodatkiem do śniadania. O tym, jak je wykonać pisaliśmy w artykule: Powidła bez mieszania. Pamiętaj o dwóch ważnych kwestiach, a będą smakować mistrzowsko. Poznajcie przepis na omlet na słodko, czyli pyszne śniadanie, które nasyci was na długie godziny.
Zobacz wideo
Śniadaniowy klasyk - omlet z płatkami kukurydzianymi Nestle Corn Flakes
Omlet na słodko - przepis
Składniki:
- 2 jajka
- 45 g mąki pszennej
- 45 g mleka
- 15 g cukru (łyżka)
- łyżeczka cukru wanilinowego
- łyżka masła do smażenia
- szczypta soli
Dodatki:
- powidła śliwkowe
- bita śmietana śnieżka
Omlet na słodko - sposób wykonania:
- Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na gęstą pianę.
- Żółtka wrzucamy do miski z mlekiem, cukrem, cukrem waniliowym i przesianą mąką. Składniki łączymy ze sobą za pomocą trzepaczki.
- Ubite białka przekładamy do masy z pozostałych składników i delikatnie mieszamy.
- Na patelni rozgrzewamy masło, a następnie wlewamy na nią ubitą masę i smażymy na małym ogniu przez około cztery minuty.
- Po czasie przerzucamy omlet łopatką na drugą stronę i smażymy przez około dwie minuty.
- Gotowy omlet smarujemy powidłami śliwkowymi i bitą śmietaną. Możecie wykorzystać też ulubione owoce. Smacznego!
Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.