Babcia zdradziła mi sekret na puszysty omlet na słodko. Wystarczy jeden dodatek

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Skoro tak, to lepiej, żeby zapadło nam w pamięci na resztę godzin! Możecie być pewni - ten na omlet na słodko zaskoczy was swoją puszystością i nieziemskim smakiem. Jak go przygotować? Zdradzamy.

Śniadania w polskich domach zwykle składają się z jajecznicy, kanapek czy płatków na mleku. Miłośnicy słodkości często przygotowują placuszki, naleśniki czy owsianki z owocami. Świetnym pomysłem może okazać się omlet, który zwykle jest kojarzony z wytrawnym posiłkiem. Jednak danie świetnie prezentuje się także z owocami i różnego rodzaju słodkimi przetworami.

Jako że obecnie trwa sezon na śliwki, warto wykonać własnoręcznie powidła śliwkowe, które są idealnym dodatkiem do śniadania. O tym, jak je wykonać pisaliśmy w artykule: Powidła bez mieszania. Pamiętaj o dwóch ważnych kwestiach, a będą smakować mistrzowsko. Poznajcie przepis na omlet na słodko, czyli pyszne śniadanie, które nasyci was na długie godziny. 

Zobacz wideo Śniadaniowy klasyk - omlet z płatkami kukurydzianymi Nestle Corn Flakes

Omlet na słodko - przepis

Dżem z fig to doskonały dodatek do mięsa lub kanapek. Sekretem receptury są odpowiednie proporcje. Zdjęcie ilustracyjneDżem z fig to doskonały dodatek do mięsa lub kanapek

Składniki: 

  • 2 jajka
  • 45 g mąki pszennej
  • 45 g mleka
  • 15 g cukru (łyżka)
  • łyżeczka cukru wanilinowego
  • łyżka masła do smażenia
  • szczypta soli

Dodatki: 

  • powidła śliwkowe 
  • bita śmietana śnieżka

Szybki biszkopt z trzech składnikówSzybki biszkopt z trzech składników. Sekret tkwi w białkach

Omlet na słodko - sposób wykonania: 

  1. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na gęstą pianę. 
  2. Żółtka wrzucamy do miski z mlekiem, cukrem, cukrem waniliowym i przesianą mąką. Składniki łączymy ze sobą za pomocą trzepaczki.
  3. Ubite białka przekładamy do masy z pozostałych składników i delikatnie mieszamy. 
  4. Na patelni rozgrzewamy masło, a następnie wlewamy na nią ubitą masę i smażymy na małym ogniu przez około cztery minuty. 
  5. Po czasie przerzucamy omlet łopatką na drugą stronę i smażymy przez około dwie minuty. 
  6. Gotowy omlet smarujemy powidłami śliwkowymi i bitą śmietaną. Możecie wykorzystać też ulubione owoce. Smacznego! 

Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Więcej o: