Dynia od kilku lat wraca do łask. Jest stosowana jako dodatek do konfitur, czy używana jako główny składnik zup, czy placuszków. Wszystko za sprawą smaku i aromatu tego warzywa. Jednak aby móc skorzystać z jego dobrodziejstw należy wiedzieć kiedy zbierać dynię, aby była smaczna.
Dynia poza walorami smakowymi jest przede wszystkim źródłem wartości odżywczych oraz witamin i minerałów. Włączenie jej do codziennej diety pozwala zadbać o sylwetkę, iż jest ona niskokalorycznym warzywem. Duża ilość białka obecna w dyni oraz błonnik utrzymują uczucie sytości na dłużej. Co więcej, wykazuje działanie przeciwzapalne i przeciwgrzybiczne oraz chroni serce.
Jednak aby dynia była bogata we wszystkie cenne właściwości, należy zerwać ją w odpowiednim czasie. Dlatego zdradzamy pewne wskazówki, aby wiedzieć kiedy zbierać dynię. Po pierwsze łodyga, to jak wygląda, świadczy o poziomie jej dojrzewania. Jeśli jest sucha i sztywna, to znak, że warzywo jest w końcowej fazie wzrostu. Zdrewniała świadczy, że możemy ją zrywać.
Drugą oznaką tego, że można zbierać dynię, jest dźwięk. Należy postukać w warzywo pięścią kilka razy, jeżeli wyda głuche odgłosy, to znak, że jest dojrzała i gotowa do zbioru.
Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Skoro wiemy już kiedy zbierać dynię warto zastanowić się, co możemy z niej przyrządzić. Pomysłów jest wiele, wszystko zależy od tego czy chcemy zjeść obiad, czy przekąskę. Obrana ze skóry i pokrojona w grube paski lub kostkę świetnie sprawdzi się jako przysmak na gorąco. Dynię skrapiamy oliwą, posypujemy przyprawami i pieczemy w piekarniku w temperaturze 180°C przez 35 minut.
Tak przygotowane warzywo, możemy zjeść z dodatkiem sosu czosnkowego lub wykorzystać jako bazę do zupy krem. Potrzebujemy jedynie bulionu. Dynię blendujemy i mieszamy z bulionem. Gotujemy, dodając wyciśnięty przez praskę czosnek. Przed podaniem zdobimy talerz kleksem kwaśnej śmietany lub wrzucamy kilka grzanek.