Kiedy zbierać dynię? Zwróć uwagę na łodygę. Ważny jest także pewien dźwięk

Kiedy zbierać dynię? Sezon na te warzywa rozpoczął się już pod koniec sierpnia i trwa do października. Jednak aby były najsmaczniejsze, trzeba zabrać je z pól w odpowiednim momencie. Mamy kilka wskazówek, dzięki którym rozpoznamy dynię gotową do zerwania.
Zobacz wideo Został ci kawałek dyni? Oto, jak najlepiej go przechować

Dynia od kilku lat wraca do łask. Jest stosowana jako dodatek do konfitur, czy używana jako główny składnik zup, czy placuszków. Wszystko za sprawą smaku i aromatu tego warzywa. Jednak aby móc skorzystać z jego dobrodziejstw należy wiedzieć kiedy zbierać dynię, aby była smaczna.

Kiedy zbierać dynię? Ważne wskazówki, dzięki którym zerwiemy ją w odpowiednim czasie

Dynia poza walorami smakowymi jest przede wszystkim źródłem wartości odżywczych oraz witamin i minerałów. Włączenie jej do codziennej diety pozwala zadbać o sylwetkę, iż jest ona niskokalorycznym warzywem. Duża ilość białka obecna w dyni oraz błonnik utrzymują uczucie sytości na dłużej. Co więcej, wykazuje działanie przeciwzapalne i przeciwgrzybiczne oraz chroni serce.

Jednak aby dynia była bogata we wszystkie cenne właściwości, należy zerwać ją w odpowiednim czasie. Dlatego zdradzamy pewne wskazówki, aby wiedzieć kiedy zbierać dynię. Po pierwsze łodyga, to jak wygląda, świadczy o poziomie jej dojrzewania. Jeśli jest sucha i sztywna, to znak, że warzywo jest w końcowej fazie wzrostu. Zdrewniała świadczy, że możemy ją zrywać.

Drugą oznaką tego, że można zbierać dynię, jest dźwięk. Należy postukać w warzywo pięścią kilka razy, jeżeli wyda głuche odgłosy, to znak, że jest dojrzała i gotowa do zbioru.

Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Dynia. Przepisy na jesienny obiad

Skoro wiemy już kiedy zbierać dynię warto zastanowić się, co możemy z niej przyrządzić. Pomysłów jest wiele, wszystko zależy od tego czy chcemy zjeść obiad, czy przekąskę. Obrana ze skóry i pokrojona w grube paski lub kostkę świetnie sprawdzi się jako przysmak na gorąco. Dynię skrapiamy oliwą, posypujemy przyprawami i pieczemy w piekarniku w temperaturze 180°C przez 35 minut.

Tak przygotowane warzywo, możemy zjeść z dodatkiem sosu czosnkowego lub wykorzystać jako bazę do zupy krem. Potrzebujemy jedynie bulionu. Dynię blendujemy i mieszamy z bulionem. Gotujemy, dodając wyciśnięty przez praskę czosnek. Przed podaniem zdobimy talerz kleksem kwaśnej śmietany lub wrzucamy kilka grzanek.

Więcej o: