Jesień to pora roku, która obfituje we wspaniałe dary. Jednym z nich są właśnie grzyby. Wielu z nas szuka sposobów na zachowanie ich smaku i aromatu na dłużej. Można zrobić to na przykład za pomocą suszenia. Warto jednak pamiętać, by później przechowywać je w odpowiedni sposób. To właśnie od sposobu przechowywania zależy to, czy uda nam się zachować ten sezonowy produkt na dłuższy czas.
Suszone grzyby mogą przydać się w kuchni m.in. do sosów czy zup. Warto więc zachować ich smak i aromat na dłużej, gdyż ten przysmak w sklepach potrafi kosztować krocie. Należy więc wykorzystać sezon na grzyby i wybrać się na grzybobranie jak najszybciej.
Więcej przydatnych trików znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
W przechowywaniu suszonych grzybów kluczowy jest pojemnik. Już nasze babcie zamykały je w szczelnym pojemniku, by uchronić je przed molami i utratą walorów smakowych. Pojemnik do przechowywania grzybów powinien być zaciemniony i zabezpieczony uszczelką, by nie dostała się wilgoć. Sprawdzą się blaszane puszki i plastikowe opakowania. Nic jednak nie zastąpi szklanego słoja. Jeśli zdecydujemy się na taki sposób przechowywania, musimy pamiętać, że powinien znajdować się w ciemnym miejscu - na przykład w szafce kuchennej.
Jeśli nie chcemy narażać suszonych grzybów na wilgoć, powinniśmy dodać kilka ziaren suchego ryżu do pojemnika. Pozwoli to zachować ich świeżość na dłuższy czas. Dzięki temu nie zabraknie ci aromatycznego dodatku do dań przygotowywanych na specjalne okazje.