Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Gotowanie ziemniaków często opóźnia podanie obiadu. Aby temu zapobiec, warto skorzystać z prostego triku, który przyśpieszy cały proces. Mowa tu o dodatku jednego z podstawowych, kuchennych składników. Sztuczka z dodaniem do garnka tego produktu nie tylko przyspieszy gotowanie, lecz także nada warzywom fantastycznego posmaku.
Wśród najpopularniejszych obiadowych dodatków królują ziemniaki. Warzywa przygotowujemy na różne sposoby, jednak najczęściej podajemy je w formie purée lub z dodatkiem świeżej zieleniny i masła. Jednak ich gotowanie często opóźnia obiad. Aby temu zapobiec, należy stosować się do kilku zasad.
Aby ziemniaki ugotować szybko i sprawnie, warto zadbać o ich jednakowy rozmiar. Jeśli potrzebujemy warzywo "na już" wystarczy pokroić je na mniejsze kawałki. To znacznie usprawni gotowanie, a co za tym idzie - podanie posiłku.
Zazwyczaj gotowanie ziemniaków trwa około 20 minut. Jak skrócić ten czas? Wystarczy, że obrane i pokrojone bulwy zalejemy gorącą wodą. Warto jednak podkreślić, że tak przygotowane warzywa tracą witaminy.
To, że do ziemniaków dodaje się odrobinę soli, wie niemal każdy, chociaż i najlepszym zdarza się o tym zapomnieć. Nie tylko podkręca to smak, lecz także zapobiega zbyt szybkiemu wygotowaniu wody oraz przyspiesza cały proces. Ważne jest także, by pamiętać o odpowiedniej ilości wody. Zbyt mało płynu nie przyniesie dobrych rezultatów, z kolei za dużo sprawi, że całość zacznie kipieć.
Trik z masłem nie tylko sprawi, że ziemniaki szybko będą gotowe, ale i wyjątkowo smaczne! Wystarczy, że do garnka z warzywami dodamy łyżkę tłuszczu i gotowe. Maślany dodatek sprawi, że woda nie będzie kipieć, obiadowy dodatek będzie można szybko podać, a smak będzie delikatny i kremowy.