Sposób na ekspresowe gotowanie ziemniaków. Dodaj do wody łyżeczkę tego produktu

Ziemniaki to jedno z najczęściej wykorzystywanych warzyw w domowej kuchni. Niestety często zmuszeni jesteśmy czekać, aż lubiany dodatek do obiadu będzie gotowy. Aby usprawnić i przyśpieszyć gotowanie ziemniaków, wystarczy dodać jeden składnik.

Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Gotowanie ziemniaków często opóźnia podanie obiadu. Aby temu zapobiec, warto skorzystać z prostego triku, który przyśpieszy cały proces. Mowa tu o dodatku jednego z podstawowych, kuchennych składników. Sztuczka z dodaniem do garnka tego produktu nie tylko przyspieszy gotowanie, lecz także nada warzywom fantastycznego posmaku. 

Gotowanie ziemniakówZiemniaki wrzucasz do zimnej czy gorącej wody? Tak, to ma znaczenie

Jak przyśpieszyć gotowanie ziemniaków? 

Wśród najpopularniejszych obiadowych dodatków królują ziemniaki. Warzywa przygotowujemy na różne sposoby, jednak najczęściej podajemy je w formie purée lub z dodatkiem świeżej zieleniny i masła. Jednak ich gotowanie często opóźnia obiad. Aby temu zapobiec, należy stosować się do kilku zasad.

Aby ziemniaki ugotować szybko i sprawnie, warto zadbać o ich jednakowy rozmiar. Jeśli potrzebujemy warzywo "na już" wystarczy pokroić je na mniejsze kawałki. To znacznie usprawni gotowanie, a co za tym idzie - podanie posiłku. 

Zazwyczaj gotowanie ziemniaków trwa około 20 minut. Jak skrócić ten czas? Wystarczy, że obrane i pokrojone bulwy zalejemy gorącą wodą. Warto jednak podkreślić, że tak przygotowane warzywa tracą witaminy.

Zobacz wideo Ziemniaki, jajko, czosnek. Teraz nie będziesz mieć problemów z obieraniem czegokolwiek

Trik z masłem przyśpiesza gotowanie ziemniaków

To, że do ziemniaków dodaje się odrobinę soli, wie niemal każdy, chociaż i najlepszym zdarza się o tym zapomnieć. Nie tylko podkręca to smak, lecz także zapobiega zbyt szybkiemu wygotowaniu wody oraz przyspiesza cały proces. Ważne jest także, by pamiętać o odpowiedniej ilości wody. Zbyt mało płynu nie przyniesie dobrych rezultatów, z kolei za dużo sprawi, że całość zacznie kipieć. 

Trik z masłem nie tylko sprawi, że ziemniaki szybko będą gotowe, ale i wyjątkowo smaczne! Wystarczy, że do garnka z warzywami dodamy łyżkę tłuszczu i gotowe. Maślany dodatek sprawi, że woda nie będzie kipieć, obiadowy dodatek będzie można szybko podać, a smak będzie delikatny i kremowy. 

Więcej o: