Grzyby to dar jesieni, który jest wspaniałym przysmakiem. Ich smak możemy zachować na dłużej, susząc je lub mrożąc. Doskonale smakują też świeże, na przykład jako główny składnik sosu. Dla wielu z nas gotowanie grzybów jest jednak bardzo problematyczne. Jak je gotować, by smakowały obłędnie i na pewno były ugotowane, ale nie rozgotowane? Podpowiadamy.
Gotowanie grzybów nie jest proste. Czas, który powinniśmy poświęcić na gotowanie, różni się w zależności od ich rodzaju. Młode i małe grzyby gotują się szybciej. Na większe okazy musimy poświęcić więcej czasu. Ile trzeba gotować grzyby?
Więcej przydatnych trików znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Jeśli chcemy ugotować suszone grzyby, najpierw powinniśmy namoczyć je w wodzie lub mleku. Warto zrobić to około trzy godziny przed gotowaniem, by zdążyły zmięknąć. Jednak im dłużej będą się moczyć, tym lepiej.
Następnie grzyby w całości powinniśmy gotować przez około godzinę, a suszone pokrojone grzyby przez około 25 minut. Grzyby powinniśmy wrzucać do zimnej wody. Należy jednak pamiętać, że czas gotowania liczony jest od momentu zagotowania wody.
Nie można również zapomnieć o soli. Jeśli jednak posoliliśmy grzyby na czas ich moczenia, nie musimy już solić wrzącej wody w garnku.