Ile gotować grzyby? Trzymaj się tych zasad, a na pewno ich nie rozgotujesz. Będą miękkie i sprężyste

Ile gotować grzyby? To zagadka dla wielu osób, którzy dopiero rozpoczęli przygodę z grzybobraniem. Okazuje się, że nie jest to takie proste, a gotowanie metodą "na oko" niezbyt się w tym przypadku sprawdza. Jeśli jednak będziesz trzymać się tych zasad, to gwarantujemy, że grzyby będą miękkie, a jednocześnie nie stracą sprężystości.

Grzyby to dar jesieni, który jest wspaniałym przysmakiem. Ich smak możemy zachować na dłużej, susząc je lub mrożąc. Doskonale smakują też świeże, na przykład jako główny składnik sosu. Dla wielu z nas gotowanie grzybów jest jednak bardzo problematyczne. Jak je gotować, by smakowały obłędnie i na pewno były ugotowane, ale nie rozgotowane? Podpowiadamy.

Zobacz wideo Risotto dyniowe z gorgonzolą. Ten dodatek sprawi, że na długo zapadnie w pamięć

Ile gotować grzyby? To zależy

Gotowanie grzybów nie jest proste. Czas, który powinniśmy poświęcić na gotowanie, różni się w zależności od ich rodzaju. Młode i małe grzyby gotują się szybciej. Na większe okazy musimy poświęcić więcej czasu.  Ile trzeba gotować grzyby?

Więcej przydatnych trików znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

  • podgrzybki i maślaki - 10-20 minut,
  • kozaki, kurki i boczniaki - 20-35 minut,
  • rydze i borowiki - 30-40 minut,
  • koźlarze - około 30 minut,
  • pieczarki -  5-7 minut.

Marynowane grzybyGrzyby marynowane - przepis. Kluczowe są proporcje i sekret mojego teścia

Jak długo gotować suszone grzyby? Ten trik sprawi, że czas gotowania będzie krótszy

Jeśli chcemy ugotować suszone grzyby, najpierw powinniśmy namoczyć je w wodzie lub mleku. Warto zrobić to około trzy godziny przed gotowaniem, by zdążyły zmięknąć. Jednak im dłużej będą się moczyć, tym lepiej.

Następnie grzyby w całości powinniśmy gotować przez około godzinę, a suszone pokrojone grzyby przez około 25 minut. Grzyby powinniśmy wrzucać do zimnej wody. Należy jednak pamiętać, że czas gotowania liczony jest od momentu zagotowania wody.

Rydze i lasCzech wybrał się na grzyby i odkrył... grzybowe Eldorado

Nie można również zapomnieć o soli. Jeśli jednak posoliliśmy grzyby na czas ich moczenia, nie musimy już solić wrzącej wody w garnku.

Więcej o: