Karidopita, czyli obłędne ciasto greckie. Bardzo słodkie z korzennym aromatem. Świetny pomysł na podwieczorek

Przepis na ciasto greckie to pomysł na aromatyczne ciasto, które idealnie sprawdzi się jako jesienny deser. Będzie swego rodzaju wspomnieniem lata i powitaniem jesieni. Orzechowa nuta przełamie słodycz, a pomarańcza doda orzeźwiającego smaku.

Szukasz inspiracji na jesienne ciasto, ale chciałbyś przygotować coś oryginalnego? Karidopita - grecki deser to doskonały wybór o tej porze roku. Do tego ciasta będą potrzebne orzechy włoskie i przyprawy korzenne. Warto pokusić się o przygotowanie takiego przysmaku. Idealne do popołudniowej herbaty.

Zobacz wideo Fasolka szparagowa w sosie ze świeżych pomidorów

Przepis na ciasto greckie - karidopita. Bardzo słodkie, idealne dla łasuchów

Składniki

Syrop korzenny:

  • szklanka cukru,
  • pół szklanki wody,
  • pół szklanki soku pomarańczowego,
  • cynamon,
  • goździki,
  • cytryna,
  • odrobina brandy lub rumu,
  • orzechy włoskie do dekoracji.

Ciasto:

  • szklanka zmielonych orzechów włoskich,
  • pięć jajek,
  • pół szklanki cukru,
  • pół szklanki bułki tartej,
  • półtorej łyżki cynamonu,
  • trzy goździki utłuczone w moździerzu.

Przygotowanie

Syrop:

  1. Zagotować wodę z sokiem, cukrem i przyprawami.
  2. Gotować mieszając przez kilka minut aż trochę zgęstnieje.
  3. Na koniec dodać alkohol.
  4. Zostawić do ostudzenia.

Ciasto: 

  1. Orzechy połączyć z bułką tartą i przyprawami.
  2. Ubić jajka na pianę, dodawać cukier i miksować dalej.
  3. Dodać stopniowo orzechy z bułką tartą i przyprawami już bez miksowania. Mieszać wszystko łyżką.
  4. Przygotować piekarnik. Nastawić na 180 st. C. Wlać ciasto do formy. Kiedy piekarnik się nagrzeje, wstawić blachę i piec ciasto około pół godziny.
  5. Upieczone ciasto polać ostudzonym syropem i udekorować orzechami włoskimi.
  6. Odstawić całość do ostygnięcia.

W kuchni greckiej znajdziecie mnóstwo wspaniałych słodyczy

Warto sięgać po przepisy kulinarne Greków - z pozoru proste, bogate w egzotyczne przyprawy i aromaty będą ciekawą odmianą dla tradycyjnych polskich potraw. Jakie inne desery warto spróbować? Najsłynniejszym greckim wyrobem jest w naszym kraju baklava. Inne przysmaki, które można przygotować we własnym domu to ciasto revani i ciasteczka przygotowywane na święta - melomakarona. 

Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o: