Szukasz inspiracji na jesienne ciasto, ale chciałbyś przygotować coś oryginalnego? Karidopita - grecki deser to doskonały wybór o tej porze roku. Do tego ciasta będą potrzebne orzechy włoskie i przyprawy korzenne. Warto pokusić się o przygotowanie takiego przysmaku. Idealne do popołudniowej herbaty.
Zobacz wideo Fasolka szparagowa w sosie ze świeżych pomidorów
Przepis na ciasto greckie - karidopita. Bardzo słodkie, idealne dla łasuchów
Składniki
Syrop korzenny:
- szklanka cukru,
- pół szklanki wody,
- pół szklanki soku pomarańczowego,
- cynamon,
- goździki,
- cytryna,
- odrobina brandy lub rumu,
- orzechy włoskie do dekoracji.
Ciasto:
- szklanka zmielonych orzechów włoskich,
- pięć jajek,
- pół szklanki cukru,
- pół szklanki bułki tartej,
- półtorej łyżki cynamonu,
- trzy goździki utłuczone w moździerzu.
Przygotowanie
Syrop:
- Zagotować wodę z sokiem, cukrem i przyprawami.
- Gotować mieszając przez kilka minut aż trochę zgęstnieje.
- Na koniec dodać alkohol.
- Zostawić do ostudzenia.
Ciasto:
- Orzechy połączyć z bułką tartą i przyprawami.
- Ubić jajka na pianę, dodawać cukier i miksować dalej.
- Dodać stopniowo orzechy z bułką tartą i przyprawami już bez miksowania. Mieszać wszystko łyżką.
- Przygotować piekarnik. Nastawić na 180 st. C. Wlać ciasto do formy. Kiedy piekarnik się nagrzeje, wstawić blachę i piec ciasto około pół godziny.
- Upieczone ciasto polać ostudzonym syropem i udekorować orzechami włoskimi.
- Odstawić całość do ostygnięcia.
W kuchni greckiej znajdziecie mnóstwo wspaniałych słodyczy
Warto sięgać po przepisy kulinarne Greków - z pozoru proste, bogate w egzotyczne przyprawy i aromaty będą ciekawą odmianą dla tradycyjnych polskich potraw. Jakie inne desery warto spróbować? Najsłynniejszym greckim wyrobem jest w naszym kraju baklava. Inne przysmaki, które można przygotować we własnym domu to ciasto revani i ciasteczka przygotowywane na święta - melomakarona.
Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl