Ekologiczne i niskobudżetowe środki do czyszczenia przypalonych garnków. Wystarczą soda, sól i... cola

Przypalone naczynia to udręka każdego kucharza. Aby usunąć uporczywe zabrudzenia, wcale nie trzeba wydawać fortuny na chemikalia i środki czystości. Te domowe metody nie tylko kosztują gorsze, lecz także są bardziej przyjazne środowisku. To nic innego jak soda, sól i uwielbiany słodki napój.

Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Domowe środki czystości nie tylko są bardziej przyjazne dla planety, lecz także dla portfela. Kupowanie drogich chemikaliów nie zawsze jest koniecznością. Nawet uporczywe zabrudzenia, takie jak przypalone spody naczyń, można usunąć przy pomocy produktów popularnych w kuchni. Te metody wypadają bezkonkurencyjnie. 

Triki na wyczyszczenie przypalonych naczyń 

Zmorą każdego kucharza są przypalone naczynia. Wystarczy chwila nieuwagi, aby garnek czy patelnia pokryła ciężka do usunięcia warstwa spalenizny. Czasami zwykłe mycie płynem nic nie daje, wtedy warto sięgnąć po produkty, które z pewnością znajdują się w każdej kuchni. Drogie chemiczne pasty nie będą już więcej potrzebne. 

Jednym ze sposobów na walkę z przypalonymi naczyniami jest podstawowa kuchenna przyprawa. Mowa tu oczywiście o soli. Z kryształków można w łatwy sposób przygotować mieszankę, która po kilku godzinach da pożądany efekt. Wystarczy zmieszać kilka łyżeczek soli z wodą i nałożyć na zabrudzenia. Można także obficie posypać nią naczynie, zalać wrzątkiem i zostawić na noc. Już po pierwszym myciu z dodatkiem płynu pozbędziemy się spalenizny. Ważne jednak, by nie używać szorstkich gąbek czy zmywaków, ponieważ mogą porysować powierzchnię. 

Zobacz wideo Jak wyczyścić kran i usunąć osad z kamienia? Podpowiadamy

Niezawodna soda oczyszczona i cola na przypalone naczynia

Soda oczyszczona to produkt, który ma wiele zastosowań także poza kuchnią. Jeśli podczas gotowania nasze naczynia uległy przypaleniu, warto sięgnąć po ten niskobudżetowy składnik. Wystarczy przygotować pastę, dodając do białego proszku odrobinę wody. Tak przygotowana mieszanka nałożona na garnek lub patelnię zdziała cuda! Kluczowy jest jednak czas - kilka godzin powinno dać błyszczący efekt. 

Innym sposobem jest wykorzystanie popularnego napoju gazowanego. Mowa o coli, która nie tylko gasi pragnienie, lecz także działa na kuchenne zabrudzenia. Wlej odrobinę płynu do garnka i pozostaw go na jakiś czas. Przypalenie powinno ładnie się domywać już po godzinie. Napój można także zagotować - to znacznie przyśpieszy cały proces. 

Kolejnym ciekawym sposobem jest użycie tabletki do zmywarki lub proszku do prania. Metoda sprawi się szczególnie w przypadku garnków ze stali nierdzewnej. Wystarczy na dno dodać detergent, a następnie całość zalać niewielką ilością ciepłej wody. Efekt będzie najlepszy po kilku godzinach lub po zostawieniu naczynia na całą noc. Później wystarczy mycie płynem lub sesja w zmywarce i gotowe! To już są jednak chemiczne środki czyszczące, a więc mniej ekologiczne.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.