Ciasto na pierogi bez jajka ma wiele zalet. Wykorzystaj mniej składników, a otrzymaj smaczniejsze danie

Ciasto na pierogi bez jajka to nie tylko świetny sposób na przygotowanie wegańskiego dania. Przepis ten ma naprawdę wiele zalet! Przede wszystkim jest zdrowszy, bo nie wymaga użycia kalorycznego masła, a także po prostu... smaczniejszy. Tego typu ciasto będzie bardziej sprężyste i elastyczne. Jak je przygotować?

Pierogi to jedno z najpopularniejszych dań kuchni polskiej. Jest nie tylko dobrze znane i uwielbiane w naszym kraju, ale także za granicą. Nic w tym dziwnego! Możemy je jeść pod różnymi postaciami, zarówno na słodko, jak i wytrawnie. Z owocami, ruskie, a może z mięsem? Każdy znajdzie coś dla siebie.

Knedle ze śliwkami to danie, które przenosi do czasów dzieciństwa. Knedle ze śliwkami. Posyp owoce tym składnikiem, a uzyskasz smak jesieni

Warto wspomnieć, że również ciasto przygotujemy na różnorakie sposoby. Chociaż wiele osób lubi smak jajka, to musimy przyznać, że pominięcie go w przepisie sprawia, że możemy uzyskać bardziej elastyczną i miękką konsystencję. Jak przygotować ciasto na pierogi bez jajka? Podpowiadamy. 

Zobacz wideo Pierogi z dynią i białym serem. Obiadowa propozycja na jesień

Ciasto na pierogi bez jajka - przepis

Składniki: 

  • 500 g mąki pszennej,
  • 350 ml gorącej wody,
  • łyżeczka soli.

Ciasto drożdżowe bez wyrabiania Ciasto drożdżowe bez wyrabiania. Zapamiętaj układ warstw, a będzie idealne

Pierogi bez jajka - sposób przygotowania:

  1. Przygotowujemy szeroką miskę, do której przesiewamy mąkę i dodajemy łyżeczkę soli. Przygotowujemy gorącą wodę i stopniowo wlewamy ją do miski, mieszając składniki za pomocą łyżki.
  2. Następnie ciasto wyrabiamy przez około 8-10 minut do uzyskania elastycznej, sprężystej oraz gładkiej konsystencji. Jeżeli ciasto klei się zbyt mocno, podsypujemy je mąką. 
  3. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odkładamy na około 30-40 minut. 
  4. Po czasie dzielimy je na cztery części. Każdą rozwałkowujemy na cienki placek.
  5. Kółeczka wycinamy szklanką, na środek nakładamy farsz, a następnie dokładnie zlepiamy oba końce. Każdy pierożek odkładamy na stolnicę i przykrywamy wilgotną ściereczką, żeby nie schły. 
  6. Pierogi wrzucamy do osolonej, gotującej się wody. Wyciągamy je po 2-3 minutach od momentu wypłynięcia. 

Więcej informacji na temat aktualnych wydarzeń znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Więcej o: