Pierogi to jedno z najpopularniejszych dań kuchni polskiej. Jest nie tylko dobrze znane i uwielbiane w naszym kraju, ale także za granicą. Nic w tym dziwnego! Możemy je jeść pod różnymi postaciami, zarówno na słodko, jak i wytrawnie. Z owocami, ruskie, a może z mięsem? Każdy znajdzie coś dla siebie.
Warto wspomnieć, że również ciasto przygotujemy na różnorakie sposoby. Chociaż wiele osób lubi smak jajka, to musimy przyznać, że pominięcie go w przepisie sprawia, że możemy uzyskać bardziej elastyczną i miękką konsystencję. Jak przygotować ciasto na pierogi bez jajka? Podpowiadamy.
Zobacz wideo
Pierogi z dynią i białym serem. Obiadowa propozycja na jesień
Ciasto na pierogi bez jajka - przepis
Składniki:
- 500 g mąki pszennej,
- 350 ml gorącej wody,
- łyżeczka soli.
Pierogi bez jajka - sposób przygotowania:
- Przygotowujemy szeroką miskę, do której przesiewamy mąkę i dodajemy łyżeczkę soli. Przygotowujemy gorącą wodę i stopniowo wlewamy ją do miski, mieszając składniki za pomocą łyżki.
- Następnie ciasto wyrabiamy przez około 8-10 minut do uzyskania elastycznej, sprężystej oraz gładkiej konsystencji. Jeżeli ciasto klei się zbyt mocno, podsypujemy je mąką.
- Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odkładamy na około 30-40 minut.
- Po czasie dzielimy je na cztery części. Każdą rozwałkowujemy na cienki placek.
- Kółeczka wycinamy szklanką, na środek nakładamy farsz, a następnie dokładnie zlepiamy oba końce. Każdy pierożek odkładamy na stolnicę i przykrywamy wilgotną ściereczką, żeby nie schły.
- Pierogi wrzucamy do osolonej, gotującej się wody. Wyciągamy je po 2-3 minutach od momentu wypłynięcia.
Więcej informacji na temat aktualnych wydarzeń znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.