Powodów, dla których biszkopt opada jest wiele. Warto zapoznać się z najważniejszymi, aby upiec idealne ciasto. Co robimy źle, że biszkopt opada? Poniżej przedstawiamy najważniejsze przyczyny i radzimy, czego nie robić, aby ciasto dobrze wyrosło.
Jeśli widzisz, że biszkopt opada podczas pieczenia, najprawdopodobniej źle dobrałeś proporcje składników. Jak mówi mój dziadek, który jest cukiernikiem:
Przede wszystkim chodzi o za małą ilość cukru lub mąki - może to spowodować, że biszkopt będzie zbyt wilgotny i powstanie charakterystyczne wklęśniecie.
Biszkopt opadł tuż po wystawieniu z piekarnika? Dziadek podpowiada, że może to świadczyć o tym, że piekł się zbyt krótko. Poza tym należy pamiętać, aby nigdy nie otwierać piekarnika podczas pieczenia biszkoptu. Inną przyczyną opadania ciasta może też być zbyt niska temperatura pieczenia. Ciasto powinno się wstawiać do dobrze nagrzanego piekarnika. Jeśli będzie inaczej, ciasto urośnie tylko po bokach, a środek opadnie.
Kolejnym powodem opadania biszkoptu może być duża różnica temperatur składników. Z tego powodu, przed pieczeniem powinniśmy wystawić wszystkie składniki, aby uzyskały temperaturę pokojową. Jeśli połączymy składniki o różnych temperaturach, możemy być pewni, że ciasto się nie uda. Co więcej, powinno się studzić biszkopt, pozostawiając go w piecu przy uchylonych drzwiczkach i nie wyjmować za szybko z piekarnika.
Więcej podobnych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl