Grzyby marynowane - przepis na tradycyjną, zimną przekąskę. Będzie doskonałym dodatkiem do potraw

Grzyby marynowane - przepis na dodatek, który wzbogaci smak twoich potraw. Można je dodawać do dań mięsnych, jeść jako zimną przekąskę albo podawać jako przystawkę. Sezon na grzyby kończy się, ale jeszcze gdzieniegdzie można znaleźć niektóre okazy i zrobić z nich coś dobrego.

Sezon na grzybobranie powoli się kończy, dlatego warto wykorzystać ostatnie chwile i przyrządzić smaczne przetwory na zimę. Przedstawiamy przepis na grzyby marynowane - będą one stanowiły aromatyczną przekąskę i dodatek do wielu potraw. Jak zrobić idealne grzyby w occie

Zobacz wideo Fasolka szparagowa w sosie ze świeżych pomidorów

Grzyby marynowane - przepis na bombę smakową zamkniętą w słoiku

Do przygotowania grzybów marynowanych możecie wykorzystać różne gatunki grzybów. W tej formie najlepiej sprawdzają się opieńki, rydze, kurki, kozaki i gąski. Do marynowania dobrze jest wybierać małe grzyby - wtedy marynuje je się w całości. Większe sztuki trzeba pokroić na połówki lub ćwiartki.

Składniki:

  • kilogram grzybów,
  • litr wody,
  • łyżka soli,
  • cebula.

Marynata:

  • pół szklanki wody,
  • pół łyżeczki cukru,
  • łyżeczka soli,
  • kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego,
  • kilkanaście ziarenek gorczycy,
  • trzy liście laurowe,
  • pół szklanki octu.

Przygotowanie:

  1. Oczyść i umyj grzyby. 
  2. Gotuj je do miękkości przez około piętnaście minut w osolonej wodzie z cebulą. 
  3. Po tym czasie odcedź cebulę i wyrzuć ją.
  4. Przygotuj marynatę. Zagotuj wodę z cukrem, solą i przyprawami. Dolej do niej ocet i zagotuj.
  5. Odsącz grzyby i ułóż je w wyparzonych słoikach.
  6. Zalej słoiki ostudzoną marynatą.
  7. Zakręć lekko słoiki i pasteryzuj około dziesięciu minut. Po tym czasie dobrze je zakręć.

Grzyby można marynować z małymi cebulkami sparzonymi wcześniej wrzącą wodą lub z obgotowanymi  plasterkami marchwi.

Do czego grzyby marynowane? Najlepiej podawać je z daniami mięsnymi

Grzyby marynowane świetnie sprawdzą się jako dodatek do potraw mięsnych, np. zrazów i pieczeni. Można podawać je na kolację z innymi zimnymi daniami - sałatkami i śledziami. Co ciekawe grzyby marynowane można też smażyć w panierce i serwować jako oryginalną przekąskę.   

Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.