Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Wśród leśnych grzybów warto wyróżnić rydze - sa smaczne, pełne aromatu, a przygotowane w odpowiedni sposób podbiją kubki smakowe nawet najbardziej wymagających smakoszy. Można dodać je do potraw, sosów czy zup jednak przygotowane według naszej receptury wyjdą idealnie chrupiące i soczyste zrazem.
Rydze cieszą się dużą popularnością wśród leśnych zbiorów, jak i kuchennych rarytasów. Grzyby można spotkać głównie w lasach iglastych, w szczególności na piaszczystych terenach. Znalezienie ich to nie koniec sukcesu - nalezy je także dobrze sklasyfikować, bowiem łatwo go pomylić z łudząco podobnym mleczajem wełnianką i olszówką. Rydze osiągają około 10 centymetrów wysokości, z kolei ich kapelusze mogą mierzyć nawet 10 cm średnicy. Cechą charakterystyczną jest płaski, wypukły kapelusz o kolorze pomarańczowym, łososiowym lub czerwonawym.
Jak zatem przygotować rydze? Grzyby uchodzą za prawdziwy rarytas. Najczęściej są składnikiem zupy, sosów i farszy. Warto jednak odrobinę poeksperymentować i przygotować z nich danie główne. Ciekawym pomysłem jest podsmażenie na maśle ze świeżymi ziołami. Głęboki aromat, intensywny smak i piękna prezentacja na talerzu są gwarantowane.
Składniki:
Sposób przygotowania: