Jak zrobić rydze? Grzyby będą smaczne i pełne aromatów dzięki tej metodzie. Sekret tkwi w prostocie

Te trudne do rozpoznania grzyby uchodzą za jedne ze smaczniejszych. Jak zatem przygotować rydze? Leśny rarytas jest częstym składnikiem zup, sosów i przetworów. Warto jednak sięgnąć po przepis, który opiera się na maśle i świeżych ziołach. Sekret smaku i aromatu tkwi w prostocie.

Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Wśród leśnych grzybów warto wyróżnić rydze - sa smaczne, pełne aromatu, a przygotowane w odpowiedni sposób podbiją kubki smakowe nawet najbardziej wymagających smakoszy. Można dodać je do potraw, sosów czy zup jednak przygotowane według naszej receptury wyjdą idealnie chrupiące i soczyste zrazem. 

Jak przygotować rydze? Najsmaczniejsze sposoby 

Rydze cieszą się dużą popularnością wśród leśnych zbiorów, jak i kuchennych rarytasów. Grzyby można spotkać głównie w lasach iglastych, w szczególności na piaszczystych terenach. Znalezienie ich to nie koniec sukcesu - nalezy je także dobrze sklasyfikować, bowiem łatwo go pomylić z łudząco podobnym mleczajem wełnianką i olszówką. Rydze osiągają około 10 centymetrów wysokości, z kolei ich kapelusze mogą mierzyć nawet 10 cm średnicy. Cechą charakterystyczną jest płaski, wypukły kapelusz o kolorze pomarańczowym, łososiowym lub czerwonawym.

Jak zatem przygotować rydze? Grzyby uchodzą za prawdziwy rarytas. Najczęściej są składnikiem zupy, sosów i farszy. Warto jednak odrobinę poeksperymentować i przygotować z nich danie główne. Ciekawym pomysłem jest podsmażenie na maśle ze świeżymi ziołami. Głęboki aromat, intensywny smak i piękna prezentacja na talerzu są gwarantowane. 

Zobacz wideo Dania z ryżem i grzybami - niekoniecznie tradycyjne

Przepis na rydze smażone na maśle z dodatkiem świeżych ziół

Składniki: 

  • 500 g rydzów,
  • masło,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1/2 łyżeczki nasion kolendry,
  • kilka gałązek tymianku,
  • liście szałwii,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania: 

  1. Oczyszczone grzyby kroimy na mniejsze kawałki - jeśli grzyby są małych rozmiarów, pozostawiamy w całości. 
  2. W głębokiej patelni rozgrywamy masło, dodajemy zioła i smażymy, aż delikatnie się zarumienią i wydobędą aromaty. Ściągamy z tłuszczu i odkładamy do miseczki. 
  3. Przechodzimy do smażenia rydzów - grzyby wrzucamy na masło, jeśli jest taka potrzeba, dodajemy odrobinę tłuszczu. Przyprawiamy solą, pieprzem i drobno posiekanym czosnkiem. 
  4. Smażymy, aż leśne rarytasy nabiorą złocistych kolorów. 
  5. Dodajemy szałwię, kolendrę i tymianek. 
  6. Estetycznie układamy na talerzu, ozdabiamy świeżą zieleniną i podajemy na ciepło. 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.