Dodaj do ciasta naleśnikowego ten składnik. Dzięki temu wyjdą delikatne, puszyste i rumiane

Przepis na naleśniki to przysłowiowa bułka z masłem, jednak by ciasto wyszło idealne, konieczne są odpowiednio dobrane składniki i zachowanie proporcji. Delikatne, rumiane i puszyste niczym chmurka naleśniki wymagają także odpowiedniego przygotowania. Zdradzamy krok po kroku jak je zrobić.

Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Przepis na naleśniki to kuchenny banał, który w każdym dom nieco się różni. Proporcje i składniki są kluczowe. Wyjaśniamy jak uzyskać puszysty, delikatny i smaczny efekt. Tak przygotowane ciasto będzie się świetnie komponować z dodatkiem słodkich produktów, jak i tych wytrawnych. 

W czym tkwi sekret idealnych naleśników? Chodzi o skład

Domowe naleśniki to rarytas, którym niemal każdy lubi się zajadać. Podane na słodko z czekoladą, dżemami świeżymi owocami lub na słono z warzywami, serami czy mięsem - smakują wyśmienicie. Bazą smacznego posiłku jest jednak ciasto. To właśnie ten etap przygotowań jest najważniejszy. Przepisów jest co prawda wiele, jednak nie każdy z nich dorównuje ideałowi. Kluczowe są dwie rzeczy - skład i przygotowanie. 

Wśród składników, które powinny znaleźć się w naleśnikowym cieście nie może zabraknąć mąki. Warto jednak zakupić typ 450,500 lub 550 - są one najsmaczniejsze, a efekt będzie puszysty i delikatny. Produkt warto także przesiać przez sitko. Kolejnym ważnym elementem jest woda. Zapomnij o kranówce - naleśniki lubują się w dodatku wody gazowanej. Można nią zastąpić nawet mleko. Ta metoda gwarantuje smaczny i lekki efekt. Ciasto ładnie się usmaży i nie będzie się rwać. Dodatek jajek jest kluczowy - z białek należy ubić pianę i połączyć z pozostałymi produktami, delikatnie mieszając. 

Zobacz wideo

Przepis na naleśniki idealne

Składniki: 

  • szklanka mleka,
  • szklanka wody gazowanej,
  • szklanka mąki,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżki rozpuszczonego masła,
  • szczypta soli.

Sposób przygotowania: 

  1. Mąkę przesiewamy do dużej miski. Dodajemy mleko, wodę, żółtka i rozpuszczone masło. Mieszamy do połączenia składników. 
  2. W osobnym naczyniu ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną masę. Dodajemy do masy i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. 
  3. Tak przygotowane ciasto odkładamy na 30 minut, by odpoczęło.
  4. Naleśniki smażymy na rozgrzanej patelni - bez użycia tłuszczu (masło dodane do masy w zupełności wystarczy. 
  5. Naleśniki podajemy z ulubionymi dodatkami, gorące, prosto z patelni.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.