Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Przepis na naleśniki to kuchenny banał, który w każdym dom nieco się różni. Proporcje i składniki są kluczowe. Wyjaśniamy jak uzyskać puszysty, delikatny i smaczny efekt. Tak przygotowane ciasto będzie się świetnie komponować z dodatkiem słodkich produktów, jak i tych wytrawnych.
Domowe naleśniki to rarytas, którym niemal każdy lubi się zajadać. Podane na słodko z czekoladą, dżemami świeżymi owocami lub na słono z warzywami, serami czy mięsem - smakują wyśmienicie. Bazą smacznego posiłku jest jednak ciasto. To właśnie ten etap przygotowań jest najważniejszy. Przepisów jest co prawda wiele, jednak nie każdy z nich dorównuje ideałowi. Kluczowe są dwie rzeczy - skład i przygotowanie.
Wśród składników, które powinny znaleźć się w naleśnikowym cieście nie może zabraknąć mąki. Warto jednak zakupić typ 450,500 lub 550 - są one najsmaczniejsze, a efekt będzie puszysty i delikatny. Produkt warto także przesiać przez sitko. Kolejnym ważnym elementem jest woda. Zapomnij o kranówce - naleśniki lubują się w dodatku wody gazowanej. Można nią zastąpić nawet mleko. Ta metoda gwarantuje smaczny i lekki efekt. Ciasto ładnie się usmaży i nie będzie się rwać. Dodatek jajek jest kluczowy - z białek należy ubić pianę i połączyć z pozostałymi produktami, delikatnie mieszając.
Składniki:
Sposób przygotowania: