Omlet - przepis na króla śniadań. Dzięki łatwemu trikowi będzie idealny - bez przypaleń i pływającego białka

Omlet to idealny przepis na śniadanie, kiedy potrzebujesz porządnego zastrzyku energii, a jajecznica nieco ci się znudziła. Przepis na omlet jest bardzo prosty, jednak czasami zdarzają się przypalenia lub białko, które uporczywie nie chce się ściąć i w najlepsze pływa na powierzchni jajecznego naleśnika. W takiej sytuacji z pomocą przyjdzie trik z pokrywką.
Zobacz wideo

Przepis na omlet jest banalny, ale jak to bywa z prostymi recepturami - jeden mały błąd może zepsuć całe danie. My jednak wiemy, co zrobić, by omlet wyszedł idealny - puszysty i delikatny, bez przypaleń i innych niespodzianek. Jak zrobić omlet? Najlepiej pod przykryciem.

'Sprzedawcy mnie znienawidzą'. Góral z TikToka wyjawił całą prawdę o oscypkach"Sprzedawcy mnie znienawidzą". Góral z TikToka wyjawił całą prawdę o oscypku

Omlet - przepis

Składniki:

  • 2 większe jajka
  • 1 łyżka śmietany
  • 1 łyżka mąki
  • sól, pieprz
  • masło do smażenia
  • ulubione dodatki

Sposób wykonania:

  1. Przygotuj miskę i wbij do niej jajka. Dodaj śmietanę i mąkę oraz przyprawy i całość zmiksuj.
  2. Patelnię porządnie rozgrzej z dodatkiem masła i wlej na nią masę na omlet. Następnie zmniejsz moc palnika, a patelnię przykryj pokrywką.
  3. Smaż tak przez chwilę, następnie na wierchu połóż dodatki typu szynka lub ser. Ponownie przykryj i smaż jeszcze kilka minut, aż białko w całości się zetnie.

Blok czekoladowyTrzy kulinarne hity rodem z PRL-u. Tak gotowały nasze babcie

Jeśli marzy ci się omlet z pieczarkami, szpinakiem lub cebulą czy papryką, warto wcześniej podsmażyć dodatki. Możesz także wymieszać je razem z masą na omlet i całość usmażyć. Opcji masz wiele, a trik z pokrywką sprawi, że omlet zawsze będzie pyszny.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: