Ekspresowy sos holenderski. Przepis pasuje nie tylko do szparagów. Nie zwarzy się, jeśli zastosujesz tę metodę

Uważa się, że sos holenderski jest trudny w przygotowaniu, a przepis, choć nie wymaga wielu składników, jest skomplikowany. Ale to zależy od tego, z jakiego pomysłu na sos holenderski skorzystasz. Nasz przepis jest łatwy i naprawdę ekspresowy.

Sos holenderski można zrobić naprawdę ekspresowo, ale trzeba pilnować kilku prostych zasad, by się nie zwarzył. To możliwe, wystarczy cierpliwość i odpowiednie mieszanie. O sosie holenderskim pisała m.in. Julia Child, amerykańska kucharka i autorka ponad 700-stronnicowej książki z francuskimi przepisami. Według niej sos ten może okazać się kompletną porażką, jeśli nie będziemy "odpowiednio dbać o żółtka" i źle podejdziemy do całej pracy.

Zobacz wideo Pizza z białym sosem i grzybami

Sos holenderski - przepis. Składniki niezbędne do przygotowania sosu

Do przygotowania naprawdę ekspresowego sosu holenderskiego potrzebujesz:

  • 3 duże żółtka,
  • 120 g miękkiego masła,
  • dwie łyżeczki wody (opcjonalnie),
  • dwie łyżeczki soku z cytryny,
  • szczyptę soli i pieprzu do smaku. 

Sos holenderski - przepis, który się nie zwarzy i wyjdzie idealnie

Jeśli chcesz spróbować zrobić sos "na szybko", możesz użyć blendera, ale istnieje prawdopodobieństwo, że może się zwarzyć. Znacznie lepiej postawić na wolnoobrotowy mikser lub korzystać z rózgi. Ja wybieram tę ostatnią opcję.

W misce rozpuść masło, a potem ostudź do temperatury pokojowej. Do rondelka wrzuć żółtka i roztrzepuj za pomocą rózgi kuchennej przez ok. dwie minuty. Stopniowo dodaj sok z cytryny. Cały czas roztrzepując jajka, postaw rondelek na palniku i na najniższym ogniu zacznij podgrzewać. Dolewaj do nich powolutku roztopione masło i nie zapominaj o mieszaniu. Mówiłam, że sos wymaga cierpliwości?

Żółtka po pewnym czasie powinny nabrać kremowej konsystencji, nieco przypominającej śmietanę. Jeśli sos jest zbyt gęsty, możesz dodać dwie łyżeczki wody. Sos holenderski według tego przepisu będzie gotowy, gdy uzyska jednolitą, gładką masę.

Z czym podawać? Najlepiej sos holenderski smakuje na ciepło - zbytnio podgrzany praktycznie na pewno się zwarzy. Możesz serwować go nie tylko ze szparagami, ale również kalafiorem, brokułami, brukselką. Świetnie komponuje się także ze szlachetnym mięsem pieczonym. 

Więcej o:
Copyright © Agora SA