Gulasz to idealna potrawa na jesień - dobrze przygotowany nasyci nas i rozgrzeje. Jednak co jeśli mimo starań wyjdzie zbyt tłusty? Na szczęście jest na to metoda. Prosty trik z kostkami do lodu pozwoli pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu z gulaszu, potrzebujesz trzech rzeczy: metalowej chochli do zupy, kostek lodu i ręcznika papierowego.
Lód włóż do chochli, a następnie zanurz ją w garnku z gulaszem w taki sposób, żeby nie nabierać do niej dania. Dno chochli powinno jedynie dotykać powierzchni potrawy. Ten prosty trik sprawi, że tłuszcz stężeje i przyklei się do powierzchni łyżki, dzięki czemu będzie można łatwo go z niej zebrać przy pomocy ręcznika papierowego. Czynność należy powtarzać, tak długo aż pozbędziesz się całego niechcianego tłuszczu.
Innym problemem podczas gotowania gulaszu może okazać się jego konsystencja, która czasem wychodzi zbyt rzadka. Jednak i na to jest sposób. Najczęściej stosowaną metodą jest dodatek mąki, ale nie jest to jedyna opcja.
Jedną z metod zagęszczenia gulaszu jest dodatek kwaśnej śmietany - wpłynie to nie tylko na konsystencję, ale również smak całego dania. Warto pamiętać, żeby nie dodawać nabiału bezpośrednio do garnka z gorącą potrawą, a najpierw wymieszać ją z niewielką ilością sosu. W ten sposób zapobiegniesz warzeniu się śmietany.
Inną metodą zagęszczenia potrawy jest redukcja, która zajmuje jednak nieco więcej czasu. Wystarczy trzymać gulasz na ogniu bez przykrycia do momentu, aż nadmiar wody odparuje.
Więcej przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl