Sałatka z selerem i ananasem - szybka przekąska dla zapracowanych

Sałatka z selerem i ananasem to świetne rozwiązanie, jeśli szukasz ciekawego przepisu na smaczną i jednocześnie bardzo dekoracyjną przekąskę. Jak wszystkie majonezowe sałatki, świetnie sprawdzi się na domowych imprezach i nie tylko. Można ją podać w towarzystwie mięsnych potraw albo z dodatkiem pieczywa. Dobrze też sprawdzi się zbarana ze sobą na drugie śniadanie do pracy.

Sałatka z selerem konserwowym i ananasem. Warstwowa sałatka w sam raz na domówkę!

Sałatka z selerem i ananasem to w pewnym sensie klasyka jeśli chodzi o przekąski na imprezę. Praktycznie wszyscy lubią sałatki, a te, w których mieszają się smaki szczególnie. Sałatka z selerem konserwowym i ananasem jest szybka i łatwa w przygotowaniu - z pewnością zachwyci też biesiadników.

Składniki: słoiczek selera konserwowego, mała puszka kukurydzy, 2-3 krążki ananasa, 100 g szynki konserwowej, garść żółtego sera, 2 łyżki majonezu, 2 łyżki śmietany, sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie: 

  1. Selera odsączyć na sitku. Następnie przełożyć do miski.
  2. Kukurydzę odsączyć i dodać do selera.
  3. Ananasa odsączyć z zalewy i pokroić na mniejsze kawałki - dodać do miski.
  4. Szynkę pokroić w drobną kostkę, ser zetrzeć na tarce i razem dodać do reszty składników.
  5. Całość dokładnie wymieszać razem ze śmietaną i majonezem i doprawić do smaku.

Przepis na warstwową sałatkę z selerem konserwowym, ananasem i jajkiem

Ta sałatka jest wyjątkowo kolorowa, a jednocześnie delikatna w smaku. Dzięki zawartym w niej składnikom takim jak natka pietruszki zyskuje świeży aromat. Świetnie sprawdzi się dla wegetarian, a jej dodatkową zaletą jest fakt, że jest prosta i szybka w przygotowaniu.

Składniki: słoiczek selera konserwowego, 4 jajka ugotowane na twardo, 3-4 krążki ananasa, mała puszka kukurydzy, majonez, pęczek natki pietruszki, sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Jajka gotujemy na twardo. Po ostygnięciu obieramy ze skorupki i kroimy w drobną kostkę.
  2. Ananasa, kukurydzę i selera odsączamy z zalewy. Ananasa kroimy w krótkie paski.
  3. W wysokiej i płaskiej misce układamy kolejno warstwy: selera, kukurydzy, ananasa. Następnie smarujemy majonezem, doprawiamy solą i pieprzem. Ostatnią warstwą są pokrojone jajka i majonez.
  4. Na koniec siekamy natkę pietruszki i posypujemy wierzch sałatki. 
Zobacz wideo Sałatka ziemniaczana z bobem i kolendrą

Sałatka z ananasem i selerem i porem. Skorzystaj ze świeżych warzyw

Sałatka z ananasem i selerem i porem to dobry wybór praktycznie o każdej porze roku, gdyż dostęp do świeżych produktów, potrzebnych do jej przygotowania , jest nieprzerwany. 

Składniki: słoiczek selera konserwowego, mała puszka kukurydzy, średniej wielkości por, 4 plastry ananasa z puszki, 20 dag szynki konserwowej, 4 jajka na twardo, 3 łyżki majonezu, 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego

Przygotowanie: 

  1. Selera, kukurydzę i ananasa odsączamy z zalewy. Ananasa kroimy i wszystko razem umieszczamy w misce.
  2. Pora kroimy w plasterki i sparzamy wrzątkiem, następnie dodajemy do pozostałych składników.
  3. Szynkę i jajka kroimy w drobną kostkę i dodajemy do reszty składników.
  4. Całość mieszamy ze śmietaną i majonezem. 

Sałatka z selerem, ananasem i kukurydzą - na czym polega jej tajemnica?

Sałatka z selerem, ananasem i kukurydzą cieszy się niezawodnym powodzeniem wśród wielu osób, które lubią gotować. Jej niewątpliwą zaletą jest dostępność produktów oraz łatwość przygotowania. Co więcej, sałatka z selerem, ananasem i kukurydzą łatwo poddaje się modyfikacjom, co oznacza, że jeśli nie przepadamy za jednym ze składników można śmiało go pominąć, bądź zastąpić innym, a smak naszej przekąski stanie się w ten sposób niepowtarzalny i wyjątkowy. 

Zobacz też: Sałatka siódemka Ewy Wachowicz. Zrób ją na imprezę, a goście nie będą mówić o niczym innym

Więcej o: