Sałatka nicejska - lekka propozycja w letnim klimacie. Przepis na sos do sałatki nicejskiej a la Magda Gessler

Sałatka nicejska to lekka i zarazem pożywna propozycja, którą można przygotować w kilka chwil. Szukasz pomysłu na niezobowiązujący obiad? Sprawdź przepis na sałatkę nicejską i porady profesjonalnych szefów kuchni.

Sałatka nicejska - przepis oryginalny zgodny z tradycyjną kuchnią francuską 

Sałatka sałatce nierówna, kluczem do sukcesu są oczywiście świeże warzywa, sycące dodatki i idealny sos. Jaki jest przepis oryginalny na sałatkę nicejską? O szczegółach piszemy poniżej. 

Sałatka nicejska z tuńczykiem - lista składników

Co sprawi, że sałatka nicejska z tuńczykiem na stałe zagości w domowym menu? Dobry przepis i składniki w odpowiednich proporcjach.   

Lista składników:

  • sałata lodowa - 1 sztuka, 
  • pomidory malinowe - 2 sztuki, 
  • jajka - 3 sztuki, 
  • czerwona cebula - 1 sztuka, 
  • dymka ze szczypiorkiem - 1 pęczek, 
  • czarne oliwki - około 20 sztuk, 
  • fasolka szparagowa - 200 g, 
  • anchois - 10 sztuk, 
  • młode ziemniaki - 10 sztuk, 
  • papryka czerwona - połówka, 
  • papryka żółta - połówka, 
  • tuńczyk w oleju - 1 puszka lub słoik, 

Sałatka nicejska - przygotowanie: 

  • Fasolkę umyj i obierz, następnie gotuj do momentu, aż stanie się miękka. Koniecznie w osolonej wodzie. Gdy będzie już gotowa, odcedź i ostudź. 
  • Teraz umyj ziemniaki, ugotuj i pokrój na ćwiartki. 
  • Liście sałaty umyj i odsącz. 
  • Jajka ugotuj i pokrój na ćwiartki.
  • Pomidory sparz wrzątkiem, obierz ze skórki i pokrój na ćwiartki. 
  • Cebulę pokrój w piórka.
  • Dymkę obierz i pokrój w plastry. Poszatkuj połowę szczypiorku. 
  • Paprykę oczyść, umyj i pokrój w paski. 
  • Posiekaj anchois. 
Zobacz wideo Sałatka ziemniaczana z bobem i kolendrą

Sałatka nicejska Magdy Gessler - przepis na sos  

Słynna restauratorka słynie z zamiłowania do naturalnych produktów, sałatka nicejska Magdy Gessler bazuje na sosie domowej roboty. Jak zrobić sos do sałatki nicejskiej à la Magda Gessler? 

Lista składników: 

  • ocet jabłkowy - 1 łyżka stołowa, 
  • ząbek czosnku - 1 sztuka, 
  • musztarda dijon - 1 mała łyżeczka, 
  • oliwa z oliwek extra vergine - 2 łyżki stołowe, 
  • cukier puder - pół łyżeczki, 
  • sól i pieprz

Jak zrobić sos do sałatki nicejskiej?

  • Na początek w miseczce wymieszaj ocet z cukrem.
  • Następnie dodaj musztardę, sól i czosnek przeciśnięty przez praskę. 
  • Całość energicznie wymieszaj i teraz dodaj oliwę. 
  • W efekcie powinna powstać balsamiczna emulsja. 

Sałatka nicejska - etap końcowy 

  • Czas połączyć składniki: pomidory, paprykę oraz czerwoną cebulę i oliwki przełóż do miski i zalej przygotowanym wcześniej sosem. 
  • Na dużym talerzu wyłóż liście sałaty, dodaj warzywa z sosem oraz tuńczyka i jajka. 
  • Teraz wyłóż jeszcze anchois i posyp całość szczypiorkiem.
  • Na koniec doprawiamy sałatkę pieprzem.  

Zobacz też: Sałatka z awokado - sprawdź najlepsze przepisy na przepyszne sałatki i wybierz swoją ulubioną

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.