Jak zrobić pasztet? Wytrawny rarytas idealny na święta. Najważniejsze są trzy różnorodne gatunki mięsa

Wśród wytrawnych i eleganckich smaków świątecznych warto wyróżnić pasztet. Jak zatem go przygotować, by wyszedł idealny? Kluczem do sukcesu są składniki - miks mięs różnych gatunków powinien być najlepszej jakości. Nie może zabraknąć także aromatycznych przypraw i warzyw.

Więcej ciekawych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Pasztet to klasyka wśród tradycyjnych, świątecznych przysmaków. Danie wymaga jednak dokładności i odpowiedniego przygotowania. Idealny smak uzyskamy tylko dzięki najlepszym jakościowo składnikom. 

Jak zrobić pasztet? Te wskazówki to klucz do sukcesu

Domowej roboty pasztet to prawdziwy rarytas i gratka dla fanów wytrawnych smaków. Kremowy, pachnący i delikatny - te cechy charakteryzują idealne danie. Jak zrobić idealny pasztet? Na pierwszym miejscu jest wybór odpowiednich składników - mięso, które jest najważniejsze, powinno być świeże i dobre jakościowo. Warto sięgnąć po królika, wątróbkę, łopatkę wieprzową, a nawet dziczyznę. Nie może zabraknąć także warzyw i starannie dobranych przypraw. 

Pasztet wyjdzie idealny, jeśli mięso delikatnie podsmażymy, a następnie ugotujemy z dodatkiem warzyw. Kluczowe są także dodatki takie jak leśne grzyby, złota cebulka czy jajka. Wielokrotne zmielenie mięsa da kremowy i wyjątkowy efekt. Później tylko wystarczy wszystko zapiec i gotowe!

Zobacz wideo Zaskakująco dobry pasztet z wątróbek i równie smakowity kolega wegetariański

Przepis na pasztet z trzech gatunków mięs

Składniki: 

  • 0,5 kg mięsa wieprzowego z łopatki,
  • 0,5 kg pręgi wołowej,
  • 300 g wątróbki wieprzowej,
  • 300 g mięsa wieprzowego z podgardla,
  • 100 g grzybów suszonych,
  • 100 g smalcu,
  • 2 marchewki,
  • pietruszka,
  • pół selera,
  • 2 cebule,
  • 2 bułki,
  • bułka tarta,
  • 5 jajek,
  • 4 ziarna ziela angielskiego,
  • 3 liście laurowe,
  • pieprz ziarnisty,
  • ziarna jałowca,
  • gałka muszkatołowa,
  • sól.

Sposób przygotowania:

  1. Przygotowanie zaczynamy od namoczenia dzień wcześniej grzybów
  2. Mięso dokładnie myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym. 
  3. Wszystkie warzywa myjemy i obieramy. 
  4. Na dużej patelni rozgrzewamy smalec - smażymy wszystkie gatunki mięsa poza wątróbką. Gdy całość nabierze kolorów i się zarumieni, przekładamy zawartość patelni do dużego garnka. Dodajemy wszystkie warzywa, namoczone grzyby i ziele angielskie, liście laurowe, pieprz i jałowiec.
  5. Składniki zalewamy wodą, tak, by przykryła mięso i warzywa. Dusimy na małym ogniu, aż mięso ładnie zmięknie i będzie się rozpadać. Na koniec dodajemy wątróbkę i gotujemy 15 minut. 
  6. Kolejnym krokiem jest podsmażenie cebuli. 
  7. Bułki zalewamy mlekiem. 
  8. Ugotowane mięso dokładnie mielimy w maszynce. Warto zrobić to nawet trzykrotnie - dzięki temu uzyskamy delikatny i smaczny smak. Czynność powtarzamy z bułkami, cebulą i ugotowanymi warzywami. 
  9. Do tak przygotowanej masy wbijamy żółtka i mieszamy. Z kolei białka ubijamy na sztywną pianę - łączymy z mięsem i dodajemy pozostałe przyprawy. 
  10. Pasztet przekładamy do natłuszczonej i oprószonej bułką tartą formy. Pieczemy przez półtorej godziny w 170 stopniach. 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.