Więcej ciekawych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Pasztet to klasyka wśród tradycyjnych, świątecznych przysmaków. Danie wymaga jednak dokładności i odpowiedniego przygotowania. Idealny smak uzyskamy tylko dzięki najlepszym jakościowo składnikom.
Jak zrobić pasztet? Te wskazówki to klucz do sukcesu
Domowej roboty pasztet to prawdziwy rarytas i gratka dla fanów wytrawnych smaków. Kremowy, pachnący i delikatny - te cechy charakteryzują idealne danie. Jak zrobić idealny pasztet? Na pierwszym miejscu jest wybór odpowiednich składników - mięso, które jest najważniejsze, powinno być świeże i dobre jakościowo. Warto sięgnąć po królika, wątróbkę, łopatkę wieprzową, a nawet dziczyznę. Nie może zabraknąć także warzyw i starannie dobranych przypraw.
Pasztet wyjdzie idealny, jeśli mięso delikatnie podsmażymy, a następnie ugotujemy z dodatkiem warzyw. Kluczowe są także dodatki takie jak leśne grzyby, złota cebulka czy jajka. Wielokrotne zmielenie mięsa da kremowy i wyjątkowy efekt. Później tylko wystarczy wszystko zapiec i gotowe!
Zobacz wideo Zaskakująco dobry pasztet z wątróbek i równie smakowity kolega wegetariański
Przepis na pasztet z trzech gatunków mięs
Składniki:
- 0,5 kg mięsa wieprzowego z łopatki,
- 0,5 kg pręgi wołowej,
- 300 g wątróbki wieprzowej,
- 300 g mięsa wieprzowego z podgardla,
- 100 g grzybów suszonych,
- 100 g smalcu,
- 2 marchewki,
- pietruszka,
- pół selera,
- 2 cebule,
- 2 bułki,
- bułka tarta,
- 5 jajek,
- 4 ziarna ziela angielskiego,
- 3 liście laurowe,
- pieprz ziarnisty,
- ziarna jałowca,
- gałka muszkatołowa,
- sól.
Sposób przygotowania:
- Przygotowanie zaczynamy od namoczenia dzień wcześniej grzybów.
- Mięso dokładnie myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym.
- Wszystkie warzywa myjemy i obieramy.
- Na dużej patelni rozgrzewamy smalec - smażymy wszystkie gatunki mięsa poza wątróbką. Gdy całość nabierze kolorów i się zarumieni, przekładamy zawartość patelni do dużego garnka. Dodajemy wszystkie warzywa, namoczone grzyby i ziele angielskie, liście laurowe, pieprz i jałowiec.
- Składniki zalewamy wodą, tak, by przykryła mięso i warzywa. Dusimy na małym ogniu, aż mięso ładnie zmięknie i będzie się rozpadać. Na koniec dodajemy wątróbkę i gotujemy 15 minut.
- Kolejnym krokiem jest podsmażenie cebuli.
- Bułki zalewamy mlekiem.
- Ugotowane mięso dokładnie mielimy w maszynce. Warto zrobić to nawet trzykrotnie - dzięki temu uzyskamy delikatny i smaczny smak. Czynność powtarzamy z bułkami, cebulą i ugotowanymi warzywami.
- Do tak przygotowanej masy wbijamy żółtka i mieszamy. Z kolei białka ubijamy na sztywną pianę - łączymy z mięsem i dodajemy pozostałe przyprawy.
- Pasztet przekładamy do natłuszczonej i oprószonej bułką tartą formy. Pieczemy przez półtorej godziny w 170 stopniach.