Przepis na pasztet z cukinii. Alternatywa dla mięsnej wersji. Dodaj te zioła, aby podbić jego smak

Cukinia może występować w kuchni pod wieloma postaciami. Rozpływająca się w ustach tarta, aromatyczny makaron czy placki? Trzeba przyznać, że jest to niezwykle uniwersalne warzywo. Dzisiaj przedstawiamy wam przepis na pasztet z cukinii.

Cukinia polecana jest przede wszystkim osobom przebywającym na diecie. To niskokaloryczne i lekkostrawne warzywo świetnie sprawdzi się w większości dań. Nie można też zapominać o jej innych właściwościach. Jest bogata w witaminę A, C i z grupy B. Znajdziemy w niej również składniki mineralne takie jak wapń, fosfor, żelazo, sód, jod i potas. Dodatkowo warzywo odkwasza organizm i pozytywnie wpływa na pracę serca. 

Miłośnicy cukinii cenią ją także za jej smak. Jest niezwykle delikatna i nie dominuje w potrawach. Jej zastosowań może być jednak wiele. Poznajcie przepis na pasztet z cukinii, który zachwyci nawet mięsożerców!  

Zobacz wideo Surowy makaron z cukinii z pesto pietruszkowym

Pasztet z cukinii - przepis 

Składniki:

  • 3 cukinie,  
  • 60 gram kaszy manny, 
  • marchewka,
  • 2 cebule,
  • 3/4 szklanki bułki tartej,
  • 3 jajka,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 4 łyżki oliwy,
  • po jednej łyżeczce pieprzu, soli, papryki w proszku i kurkumy, pół łyżeczki chilli,
  • garść siekanego oregano i natki pietruszki.

Przygotowanie: 

  1. Myjemy cukinię, odcinamy końcówki, a następnie ścieramy na tarce o średnich oczkach. Podobnie postępujemy z cebulą. 
  2. Warzywa odstawiamy na około 20 minut do puszczenia wody. Po czasie odciskamy je z jej nadmiaru. 
  3. Obieramy i ścieramy marchewkę oraz dodajemy ją do reszty warzyw.
  4. Dodajemy też jajka, bułkę tartą, przeciśnięty przez praskę czosnek, oliwę, kaszę manny, jajka, natkę pietruszki i oregano. Doprawiamy przyprawami i dokładnie ze sobą mieszamy. 
  5. Powstałą masę przekładamy do foremki keksowej wyłożonej papierem do pieczenia. Górę smarujemy oliwą i posypujemy natką pietruszki. 
  6. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 180 stopni i pieczemy przez około 90 minut. Po wyjęciu odstawiamy do ostudzenia.

Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.