Cukinia polecana jest przede wszystkim osobom przebywającym na diecie. To niskokaloryczne i lekkostrawne warzywo świetnie sprawdzi się w większości dań. Nie można też zapominać o jej innych właściwościach. Jest bogata w witaminę A, C i z grupy B. Znajdziemy w niej również składniki mineralne takie jak wapń, fosfor, żelazo, sód, jod i potas. Dodatkowo warzywo odkwasza organizm i pozytywnie wpływa na pracę serca.
Miłośnicy cukinii cenią ją także za jej smak. Jest niezwykle delikatna i nie dominuje w potrawach. Jej zastosowań może być jednak wiele. Poznajcie przepis na pasztet z cukinii, który zachwyci nawet mięsożerców!
Zobacz wideo Surowy makaron z cukinii z pesto pietruszkowym
Pasztet z cukinii - przepis
Składniki:
- 3 cukinie,
- 60 gram kaszy manny,
- marchewka,
- 2 cebule,
- 3/4 szklanki bułki tartej,
- 3 jajka,
- 4 ząbki czosnku,
- 4 łyżki oliwy,
- po jednej łyżeczce pieprzu, soli, papryki w proszku i kurkumy, pół łyżeczki chilli,
- garść siekanego oregano i natki pietruszki.
Przygotowanie:
- Myjemy cukinię, odcinamy końcówki, a następnie ścieramy na tarce o średnich oczkach. Podobnie postępujemy z cebulą.
- Warzywa odstawiamy na około 20 minut do puszczenia wody. Po czasie odciskamy je z jej nadmiaru.
- Obieramy i ścieramy marchewkę oraz dodajemy ją do reszty warzyw.
- Dodajemy też jajka, bułkę tartą, przeciśnięty przez praskę czosnek, oliwę, kaszę manny, jajka, natkę pietruszki i oregano. Doprawiamy przyprawami i dokładnie ze sobą mieszamy.
- Powstałą masę przekładamy do foremki keksowej wyłożonej papierem do pieczenia. Górę smarujemy oliwą i posypujemy natką pietruszki.
- Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 180 stopni i pieczemy przez około 90 minut. Po wyjęciu odstawiamy do ostudzenia.
Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl