Więcej świątecznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Święta zbliżają się wielkimi krokami, co za tym idzie, ruszają pierwsze przygotowania do sobotniej kolacji wigilijnej. Wśród tradycyjnych dań i domowych wypieków nie może zabraknąć charakterystycznych wypieków. Mowa tu o pierniku przekładanym kremem i powidłami.
Przekładany piernik świąteczny z kremem i powidłami
Do świąt pozostało coraz mniej czasu. Warto więc skusić się na łatwy w przygotowaniu słodki rarytas. Mowa tu o tradycyjnym i pełnym aromatów pierniku. Upieczenie ciasto jest kluczowe, jednak równie istotne jest połączenie go w odpowiednich proporcjach z kremem z kaszy manny i śliwkowymi powidłami. Przysłowiową wisienką na torcie jest domowej roboty polewa czekoladowa.
Jeśli w te święta chcesz zaskoczyć domowników i gości klasycznym przepisem w oryginalnym wydaniu, receptura na piernik przekładany jest strzałem w dziesiątkę. Ciasto w połączeniu z delikatnym, puszystym kremem i lekko kwaśnymi powidłami smakuje jak czysta perfekcja!
Zobacz wideo Przepisy na pyszne ciasta bożonarodzeniowe - zebrę i piernik
Przepis na przekładany piernik świąteczny
Składniki na ciasto:
- 7 dużych jajek,
- 3/4 szklanki płynnego miodu,
- 3/4 szklanki cukru,
- 25 g świeżych drożdży,
- 250 ml oleju,
- 2 szklanki mąki pszennej tortowej,
- 3 łyżki przyprawy do piernika,
- 1 i 1/2 łyżeczki sody,
- szczypta soli.
Krem z kaszy manny
- 9 łyżek kaszy manny,
- 750 ml mleka,
- 1/2 szklanki cukru,
- 200 g masła w temp. pokojowej,
Polewa
- 150 g czekolady,
- 100 ml śmietanki 30 proc.
- 40 g białej czekolady.
Dodatkowo - słoik powideł śliwkowych
Sposób przygotowania:
- Drożdże kruszymy do miseczki, łączymy z łyżeczką cukru i dokładnie rozcieramy.
- Białka oddzielamy od żółtek. Z białek i szczypty soli ubijamy sztywną pianę. Z kolei żółtka ubieramy z cukrem na kremową masę, stopniowo dodając drożdże, miód i olej.
- Mąkę łączymy z sodą i przyprawą do piernika. Całość stopniowo wsypujemy do ciasta. Na koniec dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy przy pomocy drewnianej łyżki.
- Tak przygotowane ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 40 minut i pieczemy w 180 stopniach (do suchego patyczka).
- Ciasto studzimy i odcinamy wyrośnięte brzegi.
- Kolejnym krokiem jest przygotowanie kremu z kaszy manny - mleko podgrzewamy w rondelku, łączymy z cukrem i kaszą. Składniki dokładnie mieszamy na małej mocy palnika. Ważne, by zniwelować wszelakie grudki i uniknąć przypalenia masy. Gęstą kaszkę przekładamy do miski i pozostawiamy do ostygnięcia.
- Po kilku minutach masło miksujemy na wysokich obrotach i łyżka po łyżce dodajemy kaszę. Krem powinien być puszysty i kremowy.
- Przechodzimy do składania ciasta - blat piernika przekładamy do blaszki, smarujemy połową powideł i połowę kremu z kaszy manny. Na kremy nakładamy kolejną warstwę ciasta i ponowie wykładamy krem i przetwory. Nakładamy trzeci blat. Przygotowujemy polewę, łącząc wszystkie składniki w rondelku na małym ogniu. Czekoladę wylewamy na wierzch ciasta.
- Tak przygotowany piernik schładzamy i podajemy.