Piernik drożdżowy przekładany - przepis na świąteczny rarytas. Kluczem są warstwy i proporcje kremu

Jednym z tradycyjnych świątecznych rarytasów jest bez dwóch zdań piernik. Świąteczne ciasto przygotowane w wersji z kremem, powidłami i polewą to przepis na zachwyt tegorocznych gości. Kluczowe są złote proporcje w stosunku masy do ciasta i pełne aromatów warstwy.

Więcej świątecznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Święta zbliżają się wielkimi krokami, co za tym idzie, ruszają pierwsze przygotowania do sobotniej kolacji wigilijnej. Wśród tradycyjnych dań i domowych wypieków nie może zabraknąć charakterystycznych wypieków. Mowa tu o pierniku przekładanym kremem i powidłami. 

Przekładany piernik świąteczny z kremem i powidłami

Do świąt pozostało coraz mniej czasu. Warto więc skusić się na łatwy w przygotowaniu słodki rarytas. Mowa tu o tradycyjnym i pełnym aromatów pierniku. Upieczenie ciasto jest kluczowe, jednak równie istotne jest połączenie go w odpowiednich proporcjach z kremem z kaszy manny i śliwkowymi powidłami. Przysłowiową wisienką na torcie jest domowej roboty polewa czekoladowa

Jeśli w te święta chcesz zaskoczyć domowników i gości klasycznym przepisem w oryginalnym wydaniu, receptura na piernik przekładany jest strzałem w dziesiątkę. Ciasto w połączeniu z delikatnym, puszystym kremem i lekko kwaśnymi powidłami smakuje jak czysta perfekcja!

Zobacz wideo Przepisy na pyszne ciasta bożonarodzeniowe - zebrę i piernik

Przepis na przekładany piernik świąteczny

Składniki na ciasto

  • 7 dużych jajek,
  • 3/4 szklanki płynnego miodu,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 25 g świeżych drożdży,
  • 250 ml oleju,
  • 2 szklanki mąki pszennej tortowej,
  • 3 łyżki przyprawy do piernika,
  • 1 i 1/2 łyżeczki sody,
  • szczypta soli.

Krem z kaszy manny

  • 9 łyżek kaszy manny,
  • 750 ml mleka,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 200 g masła w temp. pokojowej,

Polewa

  • 150 g czekolady,
  • 100 ml śmietanki 30 proc.
  • 40 g białej czekolady.

Dodatkowo - słoik powideł śliwkowych

Sposób przygotowania: 

  1. Drożdże kruszymy do miseczki, łączymy z łyżeczką cukru i dokładnie rozcieramy. 
  2. Białka oddzielamy od żółtek. Z białek i szczypty soli ubijamy sztywną pianę. Z kolei żółtka ubieramy z cukrem na kremową masę, stopniowo dodając drożdże, miód i olej. 
  3. Mąkę łączymy z sodą i przyprawą do piernika. Całość stopniowo wsypujemy do ciasta. Na koniec dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy przy pomocy drewnianej łyżki. 
  4. Tak przygotowane ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 40 minut i pieczemy w 180 stopniach (do suchego patyczka).
  5. Ciasto studzimy i odcinamy wyrośnięte brzegi. 
  6. Kolejnym krokiem jest przygotowanie kremu z kaszy manny - mleko podgrzewamy w rondelku, łączymy z cukrem i kaszą. Składniki dokładnie mieszamy na małej mocy palnika. Ważne, by zniwelować wszelakie grudki i uniknąć przypalenia masy. Gęstą kaszkę przekładamy do miski i pozostawiamy do ostygnięcia.
  7. Po kilku minutach masło miksujemy na wysokich obrotach i łyżka po łyżce dodajemy kaszę. Krem powinien być puszysty i kremowy. 
  8. Przechodzimy do składania ciasta - blat piernika przekładamy do blaszki, smarujemy połową powideł i połowę kremu z kaszy manny. Na kremy nakładamy kolejną warstwę ciasta i ponowie wykładamy krem i przetwory. Nakładamy trzeci blat. Przygotowujemy polewę, łącząc wszystkie składniki w rondelku na małym ogniu. Czekoladę wylewamy na wierzch ciasta. 
  9. Tak przygotowany piernik schładzamy i podajemy. 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.