• Link został skopiowany

Piernik drożdżowy przekładany - przepis na świąteczny rarytas. Kluczem są warstwy i proporcje kremu

Jednym z tradycyjnych świątecznych rarytasów jest bez dwóch zdań piernik. Świąteczne ciasto przygotowane w wersji z kremem, powidłami i polewą to przepis na zachwyt tegorocznych gości. Kluczowe są złote proporcje w stosunku masy do ciasta i pełne aromatów warstwy.
Piernik
Fot. Shutterstock, Beyond This

Więcej świątecznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Święta zbliżają się wielkimi krokami, co za tym idzie, ruszają pierwsze przygotowania do sobotniej kolacji wigilijnej. Wśród tradycyjnych dań i domowych wypieków nie może zabraknąć charakterystycznych wypieków. Mowa tu o pierniku przekładanym kremem i powidłami. 

Przekładany piernik świąteczny z kremem i powidłami

Do świąt pozostało coraz mniej czasu. Warto więc skusić się na łatwy w przygotowaniu słodki rarytas. Mowa tu o tradycyjnym i pełnym aromatów pierniku. Upieczenie ciasto jest kluczowe, jednak równie istotne jest połączenie go w odpowiednich proporcjach z kremem z kaszy manny i śliwkowymi powidłami. Przysłowiową wisienką na torcie jest domowej roboty polewa czekoladowa

Jeśli w te święta chcesz zaskoczyć domowników i gości klasycznym przepisem w oryginalnym wydaniu, receptura na piernik przekładany jest strzałem w dziesiątkę. Ciasto w połączeniu z delikatnym, puszystym kremem i lekko kwaśnymi powidłami smakuje jak czysta perfekcja!

Zobacz wideo Przepisy na pyszne ciasta bożonarodzeniowe - zebrę i piernik

Przepis na przekładany piernik świąteczny

Składniki na ciasto: 

  • 7 dużych jajek,
  • 3/4 szklanki płynnego miodu,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 25 g świeżych drożdży,
  • 250 ml oleju,
  • 2 szklanki mąki pszennej tortowej,
  • 3 łyżki przyprawy do piernika,
  • 1 i 1/2 łyżeczki sody,
  • szczypta soli.

Krem z kaszy manny

  • 9 łyżek kaszy manny,
  • 750 ml mleka,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 200 g masła w temp. pokojowej,

Polewa

  • 150 g czekolady,
  • 100 ml śmietanki 30 proc.
  • 40 g białej czekolady.

Dodatkowo - słoik powideł śliwkowych

Sposób przygotowania: 

  1. Drożdże kruszymy do miseczki, łączymy z łyżeczką cukru i dokładnie rozcieramy. 
  2. Białka oddzielamy od żółtek. Z białek i szczypty soli ubijamy sztywną pianę. Z kolei żółtka ubieramy z cukrem na kremową masę, stopniowo dodając drożdże, miód i olej. 
  3. Mąkę łączymy z sodą i przyprawą do piernika. Całość stopniowo wsypujemy do ciasta. Na koniec dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy przy pomocy drewnianej łyżki. 
  4. Tak przygotowane ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 40 minut i pieczemy w 180 stopniach (do suchego patyczka).
  5. Ciasto studzimy i odcinamy wyrośnięte brzegi. 
  6. Kolejnym krokiem jest przygotowanie kremu z kaszy manny - mleko podgrzewamy w rondelku, łączymy z cukrem i kaszą. Składniki dokładnie mieszamy na małej mocy palnika. Ważne, by zniwelować wszelakie grudki i uniknąć przypalenia masy. Gęstą kaszkę przekładamy do miski i pozostawiamy do ostygnięcia.
  7. Po kilku minutach masło miksujemy na wysokich obrotach i łyżka po łyżce dodajemy kaszę. Krem powinien być puszysty i kremowy. 
  8. Przechodzimy do składania ciasta - blat piernika przekładamy do blaszki, smarujemy połową powideł i połowę kremu z kaszy manny. Na kremy nakładamy kolejną warstwę ciasta i ponowie wykładamy krem i przetwory. Nakładamy trzeci blat. Przygotowujemy polewę, łącząc wszystkie składniki w rondelku na małym ogniu. Czekoladę wylewamy na wierzch ciasta. 
  9. Tak przygotowany piernik schładzamy i podajemy. 
Więcej o: