Dlaczego pijemy szampana w Sylwestra? Tradycja istnieje od wieków, ale mało kto wie, jakie ma znaczenie

Tradycja serwowania szampana podczas większych imprez sięga początków osiemnastego wieku. W naszym kraju do tej pory popularność win musujących rośnie z roku na rok. Tego rodzaju napoje alkoholowe symbolizują splendor, przepych i bogactwo.

Sylwester to jedyny moment w roku, kiedy praktycznie na całym świecie pije się szampana. Skąd wzięła się ta tradycja? Produkcja oryginalnego szampana sięga siedemnastego wieku. Podany w odpowiedni sposób może być pięknym zwieńczeniem sylwestrowej zabawy. Jak serwować szampana we właściwy sposób?

Zobacz wideo

Szampan - elegancki trunek, który symbolizuje przepych i bogactwo

Wino szampańskie stało się bardzo popularne w dziewiętnastym wieku. Było ono trunkiem, po który sięgała przede wszystkim burżuazja. Pijano go podczas hucznych zabaw i spotkań zamożnego mieszczaństwa. Szampan do tej pory symbolizuje przepych i arystokratyczny styl życia. Warto dodać, że sama nazwa "szampan" jest zarezerwowana wyłącznie dla napojów pochodzących z Szampanii. Inne wina do niego podobne, nazywane przez wiele osób potocznie szampanem to tzw. wina musujące. Najlepsze wina musujące produkuje się w Alzacji, Burgundii, ale też w Hiszpanii i we Włoszech - tam noszą nazwę prosecco.

Jak serwować wina musujące? Najlepiej trzymać się tych prostych zasad

Reguły picia sylwestrowego szampana nie są skomplikowane. Wino musujące powinno zostać odpowiednio schłodzone przed podaniem. Najlepiej jest umieścić je na około dwadzieścia minut do specjalnego koszyka napełnionego do połowy lodem. Jeżeli go nie posiadacie, można wstawić butelkę do lodówki. Wino powinno chłodzić się tak przez co najmniej godzinę. Nie powinno się wstawiać go do zamrażarki. Wina musujące smakują najlepiej, kiedy pije się je ze specjalnych kieliszków w kształcie tulipana.  

Więcej podobnych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl    

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.