Przepis na gulasz - rozgrzewające danie jednogarnkowe idealne na chłodne dni. Kluczem jest skład

Wśród domowych obiadów królują sycące i rozgrzewające danie jednogarnkowe, które idealnie sprawdzą się w ponure, chłodne dni. Idealną propozycją jest zatem gulasz wieprzowy z dużą ilością warzyw i sekretnym składnikiem, którym jest odrobina czerwonego wina. Efekt? Prawdziwa uczta dla zmysłów.

Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

W domowym menu nie może zabraknąć przepisu na tradycyjny gulasz. To swojskie i rozgrzewające danie wyjdzie idealnie na mięsie wieprzowym z dodatkiem warzyw, przypraw i bulionu. Kluczem do sukcesu jest jednak dodatek w postaci czerwonego wina. 

Gulasz - przepis rozgrzewające danie jednogarnkowe

Dania jednogarnkowe cieszą się olbrzymią popularnością szczególnie zimą, gdy pogoda nie rozpieszcza, a domownicy potrzebują solidnej dawki energii. Przepisem, który króluje, jest oczywiście gulasz wieprzowy. Przygotowany w odpowiedni sposób podbije kubki smakowe nawet najbardziej wymagających smakoszy. Ważne są składniki i brak pośpiechu. 

Przepis na gulasz to klasyka gatunku. Tradycyjna, domowa receptura bazuje na łopatce wieprzowej, cebuli, marchewce, bulionie i przyprawach. Warto danie zaserwować z kaszą gryczaną i ogórkiem kiszonym, tłuczonymi ziemniakami lub kluskami śląskimi.

Zobacz wideo Zupa gulaszowa - pyszna i pożywna [PRZEPIS]

Tradycyjny przepis na gulasz wieprzowy 

Składniki:

  • 800 g mięsa łopatki wieprzowej,
  • 100 ml czerwonego wina,
  • 300 ml bulionu,
  • 2 marchewki,
  • 400 g cebuli,
  • 2 papryki czerwone,
  • 4 łyżki oleju,
  • łyżka masła,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki pasty pomidorowej,
  • 2 łyżki słodkiej papryki,
  • majeranek,
  • zmielony kminek,
  • sól i pieprz.

Sposób przygotowania: 

  1. Na początku kroimy w piórka cebulę i czosnek, a następnie podsmażamy na maśle w sporych rozmiarów garnku. Gdy warzywa nabiorą kolorów, dodajemy pokrojone w kostkę mięso. Smażymy na dużym ogniu przez kilka minut. 
  2. Kolejnym krokiem jest dodanie do mięsa pokrojonych papryk i marchewki. Po chwili całość podlewamy winem, a gdy alkohol odparuje, dodajemy przyprawy - dwie łyżki pasty pomidorowej, dwie łyżki słodkiej papryki, kminek i majeranek.
  3. Zawartość garnka zalewamy bulionem i dusimy na małym ogniu przez około godzinę.
  4. Danie doprawiamy solą, pieprzem i ewentualnie ulubionymi ziołami. 
  5. Gulasz wieprzowy podajemy z ziemniakami, kluskami śląskimi lub kaszą. Smacznego!
Więcej o:
Copyright © Agora SA