Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
W domowym menu nie może zabraknąć przepisu na tradycyjny gulasz. To swojskie i rozgrzewające danie wyjdzie idealnie na mięsie wieprzowym z dodatkiem warzyw, przypraw i bulionu. Kluczem do sukcesu jest jednak dodatek w postaci czerwonego wina.
Gulasz - przepis rozgrzewające danie jednogarnkowe
Dania jednogarnkowe cieszą się olbrzymią popularnością szczególnie zimą, gdy pogoda nie rozpieszcza, a domownicy potrzebują solidnej dawki energii. Przepisem, który króluje, jest oczywiście gulasz wieprzowy. Przygotowany w odpowiedni sposób podbije kubki smakowe nawet najbardziej wymagających smakoszy. Ważne są składniki i brak pośpiechu.
Przepis na gulasz to klasyka gatunku. Tradycyjna, domowa receptura bazuje na łopatce wieprzowej, cebuli, marchewce, bulionie i przyprawach. Warto danie zaserwować z kaszą gryczaną i ogórkiem kiszonym, tłuczonymi ziemniakami lub kluskami śląskimi.
Zobacz wideo Zupa gulaszowa - pyszna i pożywna [PRZEPIS]
Tradycyjny przepis na gulasz wieprzowy
Składniki:
- 800 g mięsa łopatki wieprzowej,
- 100 ml czerwonego wina,
- 300 ml bulionu,
- 2 marchewki,
- 400 g cebuli,
- 2 papryki czerwone,
- 4 łyżki oleju,
- łyżka masła,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 łyżki pasty pomidorowej,
- 2 łyżki słodkiej papryki,
- majeranek,
- zmielony kminek,
- sól i pieprz.
Sposób przygotowania:
- Na początku kroimy w piórka cebulę i czosnek, a następnie podsmażamy na maśle w sporych rozmiarów garnku. Gdy warzywa nabiorą kolorów, dodajemy pokrojone w kostkę mięso. Smażymy na dużym ogniu przez kilka minut.
- Kolejnym krokiem jest dodanie do mięsa pokrojonych papryk i marchewki. Po chwili całość podlewamy winem, a gdy alkohol odparuje, dodajemy przyprawy - dwie łyżki pasty pomidorowej, dwie łyżki słodkiej papryki, kminek i majeranek.
- Zawartość garnka zalewamy bulionem i dusimy na małym ogniu przez około godzinę.
- Danie doprawiamy solą, pieprzem i ewentualnie ulubionymi ziołami.
- Gulasz wieprzowy podajemy z ziemniakami, kluskami śląskimi lub kaszą. Smacznego!