Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Placki ziemniaczane to prawdziwy rarytas w domowym menu. Chociaż danie króluje zazwyczaj w wersji tradycyjnej, warto nieco poeksperymentować i dodać do masy nietypowe składniki. Efekt? Perfekcyjny, smaczny i wyjątkowo chrupiący!
Placki ziemniaczane - przepis babci. Ten składnik zaważy o idealnym smaku
Chrupiące placki ziemniaczane w oryginalnej wersji
Wśród domowych obiadów piedestał zajmują tradycyjne klasyki. Placki ziemniaczane wśród nich znajdują szczególne miejsce - lubi je niemal każdy za wyjątkowy smak i prostotę. Warto jednak nieco urozmaicić dotychczas przygotowywany przepis i dodać kilka oryginalnych składników. Finisz zaskoczy wyjątkowym aromatem i chrupkością.
Placki ziemniaczane z dodatkiem marchewki i parmezanu to prawdziwa rewolucja w domowym menu. Przygotowanie nie różni się od tego tradycyjnego. Ziemniaki trzemy na tarce o drobnych oczkach, odsączamy z nadmiaru wody (pamiętając o zebraniu i zachowaniu skrobi), łączymy z cebulą, mąką i jajkiem. Na koniec dodajemy startą marchewkę i odrobinę parmezanu. Całość wystarczy doprawić, usmażyć i gotowe!
Zobacz wideo
Placki z cukinii
Przepis na chrupiące placki ziemniaczane z parmezanem i marchewką
Składniki:
- 300 g ziemniaków typu C lub B,
- pół cebuli,
- duża marchewka,
- 100 g parmezanu,
- łyżka mąki,
- jajko,
- kilka łyżek śmietany,
- szczypiorek lub natka pietruszki,
- sól,
- pieprz.
Sposób przygotowania:
- Obrane i umyte ziemniaki ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Masę odstawiamy na kilka minut, a po chwili odlewamy nadmiar wody (ściągamy nadmiar skrobi i dodajemy z powrotem do warzyw).
- Marchewkę i cebulę także ścieramy na tarce i łączymy z ziemniakami. Do warzywnej masy dodajemy jajko, mąkę, przyprawy, zieleninę i starty parmezan. Całość dokładnie mieszamy.
- Placki ziemniaczane smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty i rumiany kolor. Warto pamiętać, by nie nakładać masy na zimny tłuszcz - wówczas placki pochłoną dużo oleju i będą niesmaczne.
- Tak przygotowane placki odsączamy z tłuszczu na ręczniku papierowym.
- Danie podajemy prosto z patelni. Warto dodać sos, świetnym wyborem będzie ziołowy, czosnkowy lub zwyczajny kleks śmietany.
Przepis na placki ziemniaczane w nowej, oryginalnej wersji z dodatkami