Jak zrobić placki ziemniaczane? Dodaj do nich ten składnik, a wyjdą perfekcyjnie smaczne i chrupiące

Daniem, które często gości na naszych stołach w porze obiadowej, są tradycyjne placki ziemniaczane. Idealnie chrupiące brzegi i delikatne wnętrze, to pożądany efekt, który rozpieszcza podniebienie. Aby go osiągnąć, warto dodać do listy składników włoski ser i to warzywo.

Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Placki ziemniaczane to prawdziwy rarytas w domowym menu. Chociaż danie króluje zazwyczaj w wersji tradycyjnej, warto nieco poeksperymentować i dodać do masy nietypowe składniki. Efekt? Perfekcyjny, smaczny i wyjątkowo chrupiący!

Chrupiące placki ziemniaczane w oryginalnej wersji 

Wśród domowych obiadów piedestał zajmują tradycyjne klasyki. Placki ziemniaczane wśród nich znajdują szczególne miejsce - lubi je niemal każdy za wyjątkowy smak i prostotę. Warto jednak nieco urozmaicić dotychczas przygotowywany przepis i dodać kilka oryginalnych składników. Finisz zaskoczy wyjątkowym aromatem i chrupkością. 

Placki ziemniaczane z dodatkiem marchewki i parmezanu to prawdziwa rewolucja w domowym menu. Przygotowanie nie różni się od tego tradycyjnego. Ziemniaki trzemy na tarce o drobnych oczkach, odsączamy z nadmiaru wody (pamiętając o zebraniu i zachowaniu skrobi), łączymy z cebulą, mąką i jajkiem. Na koniec dodajemy startą marchewkę i odrobinę parmezanu. Całość wystarczy doprawić, usmażyć i gotowe!

Zobacz wideo Placki z cukinii

Przepis na chrupiące placki ziemniaczane z parmezanem i marchewką

Składniki: 

  • 300 g ziemniaków typu C lub B,
  • pół cebuli,
  • duża marchewka,
  • 100 g parmezanu,
  • łyżka mąki,
  • jajko,
  • kilka łyżek śmietany,
  • szczypiorek lub natka pietruszki,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania: 

  1. Obrane i umyte ziemniaki ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Masę odstawiamy na kilka minut, a po chwili odlewamy nadmiar wody (ściągamy nadmiar skrobi i dodajemy z powrotem do warzyw). 
  2. Marchewkę i cebulę także ścieramy na tarce i łączymy z ziemniakami. Do warzywnej masy dodajemy jajko, mąkę, przyprawy, zieleninę i starty parmezan. Całość dokładnie mieszamy. 
  3. Placki ziemniaczane smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty i rumiany kolor. Warto pamiętać, by nie nakładać masy na zimny tłuszcz - wówczas placki pochłoną dużo oleju i będą niesmaczne.
  4. Tak przygotowane placki odsączamy z tłuszczu na ręczniku papierowym. 
  5. Danie podajemy prosto z patelni. Warto dodać sos, świetnym wyborem będzie ziołowy, czosnkowy lub zwyczajny kleks śmietany. 
Więcej o:
Copyright © Agora SA