Korkowy kopiec na prywatkę rodem z lat 90. Przepis na rarytas, który wówczas królował na imprezach

Niegdyś flagowy rarytas każdej prywatki i imprezy, dziś niedoceniony przysmak. Mowa tu oczywiście o korkowym kopcu, czyli zimnej przystawce, na którą przepis pojawił się w 1997 roku w wydaniu popularnej gazety "Pani Domu". Sentymentalna dla wielu przystawka bazuje na wędlinach, serach, oliwkach i kolorowych warzywach.

Więcej ciekawych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Spotkanie w gronie bliskich, retro prywatka czy rodzinne imprezy okolicznościowe - te i wiele innych okazji często obchodzimy bardzo hucznie, zarówno dziś, jak i kiedyś. Stoły uginały się od domowych specjałów takich jak wędliny, sałatki, ciasta, roladki i oczywiście eleganckie koreczki! Przepis na korkowy kopiec to dowód na pomysłowość i ówczesną rangę przystawki. Jak to się stało, że przypomnieliśmy sobie o nim teraz?

Impreza w stylu retro ze specjałem w postaci oryginalnych koreczków

Sentymentalne wspomnienia są zapalnikiem dla fanów stylu retro do tworzenia ciekawych treści, blogów czy przepisów. Jednym z takich źródeł jest profil na Instagramie sentymenty_oficjalnie, gdzie znajdziemy różne ciekawe treści, także kulinarne. W jednym z ostatnich postów wspomniano kultowy niegdyś przysmak i elegancki element każdej hucznej imprezy. Mowa tu o korkowym kopcu, który przystrajał wówczas stoły i był częstym obiektem zazdrości wśród sąsiadek. 

Oryginalny przepis ukazał się w wydaniu magazynu "Pani Domu" w 1997 roku. Pismo było inspiracją dla wielu kobiet, a także wyznacznikiem ówczesnych trendów. Korkowy kopiec, czyli tradycyjne koreczki tylko w innej formie podania, odniósł duży sukces, co szybko zaowocowało popularnością na imprezach, spotkaniach, domówkach i prywatkach. 

 
Zobacz wideo Klasyk z PRL-u, czyli ciasteczka orzeszki [PRZEPIS]

Przepis na Korkowy kopiec z 1997 roku 

Wśród składników można wyróżnić swojskie przysmaki takie jak kiełbasa, salami czy pasztet z wątróbki, ale także nieco bardziej oryginalne i "egzotyczne" dodatki. Mowa tu o oliwkach, winogronach, świeżej bazylii, kaparach czy aromatycznych serach. Prawdziwym hitem i jednocześnie zaskoczeniem jest jednak prezentacja przekąsek. Kluczowy był bowiem stożek z poliestru, który tworzył konstrukcję, na której eksponowano wszystkie składniki. Plastikowe tworzywo śmiało, można zastąpić główką kapusty owiniętą folią aluminiową lub np. melonem czy arbuzem. Jeśli chcemy przygotować nieco mniejsze porcje, można wykorzystać także duże jabłka. Cała lista składników z przepisu prezentuje się następująco: 

  • mała sucha kiełbasa, 
  • pasztet z wątróbek, 
  • plasterki salami, 
  • kiełbaski koktajlowe,
  • kapary,
  • korniszony,
  • oliwki, 
  • kalafior,
  • cytryna,
  • rzeżucha,
  • winogrona,
  • rzodkiewki, 
  • pszenny chleb pokrojony w kwadraciki,
  • słone serki, 
  • gouda, 
  • owcze serki, 
  • bazylia,
  • jajka na twardo, 
  • papryka,
  • i stożek zrobiony w poliestru.

Przygotowanie: 

Stożek z poliestru o preferowanej wielkości owijamy papierem aluminiowym. Koreczki przygotowujemy według własnej fantazji, a następnie wbijamy je w stożek przy pomocy wykałaczek. Podajemy z szampanem!

Koreczki można też powbijać w owoce, np. w jabłka. Niektórzy jako podstawki dla tych przekąsek używają przekrojonej na pół główki kapusty, którą następnie owijają folią aluminiową. Być może efekt nie będzie wówczas aż tak efektowny i oszałamiający, jak w przypadku kopca, ale jest ciekawym zamiennikiem, jeśli akurat nie mamy pod ręką poliestrowego stożka.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.