Dania na walentynki. Potrawy, które umilą Wam romantyczny wieczór we dwoje

Dania na walentynki to wyjątkowe potrawy, które będą wspaniałym dopełnieniem wspólnego wieczoru. Chociaż walentynki dopiero 14 lutego, już teraz warto pomyśleć nad przygotowaniem wspaniałej kolacji we dwoje. Znajdziecie tutaj przepisy, którymi na pewno podbijecie serca swojej drugiej połówki. Co warto przygotować na walentynki, aby ten wieczór był wyjątkowy i niezapomniany.

Danie na walentynki. Przepis na pyszną lasagne

Dania na walentynki niekoniecznie muszą być wyszukane i wykwintne. Czasami to właśnie prostota jest kluczem do sukcesu. Niezależnie od tego co przygotujesz tego dnia, ważne aby było to zrobione prosto z serca a z pewnością sprawisz radość ukochanej osobie. Idealną propozycją na danie główne będzie lasagne, która jest sycąca, smaczna, a jej przygotowanie chyba nie sprawia zbyt wielu problemów. 

PizzaIdealna kolacja na walentynki. Włoska pizza, którą zrobisz w godzinę

Składniki: śmietana 30%, 0,5 kg chudego mięsa mielonego, 2 łyżki oliwy, duża cebula, łyżka masła, przyprawy, żółty ser, 100 g serka topionego, opakowanie makaronu lasagne

Przygotowanie farszu: 

  1. Cebulę kroimy, a następnie musimy zeszklić połowę. Dodajemy mięso mielone i podsmażamy je. Całość przekładamy do garnka i dodajemy kilka łyżeczek przecieru pomidorowego i przyprawy.
  2. Dolewamy wody i gotujemy przez około godzinę. Po tym czasie dodajemy serek topiony i mieszamy wszystko do momentu, aż serek się rozpuści a następnie dodajemy śmietanę.

Przygotowanie sosu:

  1. Drugą  połowę cebuli szklimy, dodajemy przecier pomidorowy i przyprawy. Wszystko zalewamy wodą i gotujemy przez około 10 minut.
  2. Następnie naczynie do zapiekania smarujemy masłem, układamy w nim warstwę makaronu, zalewamy częścią sosu i nakładamy farsz. Wszystko układamy warstwami aż naczynie się zapełni. Całość posypujemy startym serem i zapiekamy w temperaturze 180 stopni przez 45 minut.
Zobacz wideo Przygotowujesz walentynkową kolację? Sprawdź, jak szybko ozdobić stół serwetkami w kształcie serc

Dania na walentynki. Afrodyzjaki, które pobudzą wasze zmysły

Dania na walentynki i afrodyzjaki to konieczny element walentynkowej, romantycznej kolacji. Już w dawnych czasach afrodyzjaki służyły rozpalaniu zmysłów i serc, a ich magiczna moc przetrwała do dziś. Wiele osób nadal wierzy w ich działanie i przygotowując romantyczną kolację pamięta o użyciu afrodyzjaków. Czekolada, wanilia, cynamon, goździki, lubczyk, szampan, a także ostrygi czy krewetki to tylko niektóre z produktów, które poprawiają libido i działają na potencję. Przygotowując romantyczny wieczór warto wybrać dania, w które można wkomponować te produkty.

Pomysły na danie na walentynki

Pomysłów na danie na walentynki jest naprawdę mnóstwo. Jedni stawiają na proste i nieskomplikowane potrawy, a niektórzy szukają przepisów na te bardziej wyszukane potrawy. My proponujemy Wam sałatkę z krewetkami, która jest pyszna, łatwa w przygotowaniu, a ponadto krewetki to świetny afrodyzjak, który pobudzi Wasze zmysły. Przepis znajdziecie poniżej.

Składniki: oliwki z migdałami, mix sałat, pomidor, krewetki tygrysie

Składniki na sos: łyżka miodu, 4 łyżki oliwy z oliwek, łyżka octu winnego

Przygotowanie:

Sałatę układamy na płaskim talerzu, a na niej układamy pokrojonego w ćwiartki pomidora oraz sparzone wrzątkiem krewetki i oliwki. Składniki na sos wlewamy do słoiczka, mocno nim potrząsamy aby uzyskać gładki i jednolity sos. Tak powstałym sosem polewamy sałatkę.

Romantyczna kolacjaKolacja przy świecach. Nie tylko w restauracji może być romantycznie!

Proste dania na walentynki, którymi zaskoczysz bliską osobę

Proste dania na walentynki czasami bywają najlepsze. Skorzystaj z naszego przepisu na spaghetti z bakłażanem i lubczykiem. To danie smaczne i proste. Wystarczy kilka składników aby je przygotować. Ponadto odpowiednia muzyka, kilka świec, nastrój i udany wieczór walentynkowy gwarantowany.

Składniki: 200 g makaronu tagliatelle, ząbek czosnku, 500 g mięsa mielonego wołowo – wieprzowego, pęczek świeżego lubczyku, bakłażan, 100 g parmezanu, cebula, 80 g oliwy z oliwek, 400 g pomidorów pelatti z puszki, fix do spaghetti bolognese

Przygotowanie:

  1. Makaron gotujemy al dente według przepisu na opakowaniu.
  2. Bakłażana w całości pieczemy w piekarniku, a gdy będzie miękki obieramy go ze skórki i kroimy w drobną kostkę.
  3. Na rozgrzanej oliwie podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek. Kiedy cebula się zeszkli dodajemy do niej mielone mięso.
  4. Wszystko razem smażymy aż mięso się zarumieni. Wtedy dodajemy pomidory z puszki, około 200 ml wody oraz fix do spaghetti. Całość gotujemy aż sos zgęstnieje.
  5. Następnie dodajemy bakłażana i gotujemy jeszcze przez około 5 minut. Przed podaniem dodajemy do sosu posiekany lubczyk. Sos podajemy na na makaronie posypanym z wierzchu tartym parmezanem.  

Zobacz też: Walentynkowy obiad - przepis na ucztę w rytmie serca

Więcej o: