Śniadania na walentynki – słodkie croissanty z ciasta francuskiego
Śniadanie na walentynki zwłaszcza ta przygotowane na słodko sprawi, że Wasz dzień będzie słodki od samego rana. Ciasto francuskie idealnie sprawdza się jako lekkie śniadanie, nie tylko w walentynki. Poznajcie przepis na wyśmienite croissanty z ciasta francuskiego. Gwarantujemy, że tym śniadaniem skradniesz serce ukochanej osoby.
Składniki: opakowanie ciasta francuskiego, jajko do posmarowania, kilka łyżek kremu czekoladowego lub powideł śliwkowych, szczypta soli, posiekane orzechy
Przygotowanie:
- Z ciasta francuskiego wycinamy większe trójkąty, a do środka każdego z nich wkładamy porcję kremu czekoladowego lub powideł śliwkowych w zależności od tego co wolimy.
- Orzechy drobno siekamy (mogą to być orzechy laskowe, włoskie lub pekan). Podprażamy je na suchej patelni, aby zrobiły się bardziej chrupiące.
- Ciasto francuskie dokładnie zwijamy w taki sposób, aby powstały małe rogaliki. Następnie wierzch smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy posiekanymi orzechami i szczyptą soli.
- Tak przygotowane croissanty wkładamy do piekarnika na około 15 minut i pieczemy w temperaturze 180 stopni. Ciasto powinno się zarumienić.
Zobacz wideo Przez żołądek do serca - śliwka z niespodzianką w czekoladzie
Śniadanie do łóżka na walentynki. Rozpocznij poranek w wyjątkowy sposób
Śniadanie do łóżka na walentynki to wręcz idealny początek dnia. W końcu mówi się "przez żołądek do serca", a nic nie smakuje tak wybornie jak podane do łóżka, pyszne śniadanie w towarzystwie dobrej kawy. Tym razem proponujemy śniadanie na słono, a tutaj świetnie sprawdzą się dobrej jakości parówki w połączeniu z sadzonymi jajkami, świeżymi warzywami, a także ciepłym pieczywem. W naszym przepisie parówki stworzą serce jak przystało w walentynki.
Składniki: garść pomidorków koktajlowych, 4 – 5 dobrej jakości parówek, szczypta pieprzu, 4 -5 jajek, szczypta soli, posiekany pęczek szczypiorku
Przygotowanie:
- Parówki przecinamy na pół pozostawiając na końcu około 2 cm. Wywijamy je na zewnątrz w kształt serca, końce łączymy za pomocą wykałaczek.
- Tak przygotowane parówki przekładamy ostrożnie na rozgrzaną patelnię z odrobiną oliwy z oliwek lub oleju.
- Podsmażamy z każdej strony przez około 2 minuty.
- Następnie do każdej z parówek wbijamy po jednym jaku i smażymy do momentu aż się zetnie. Możemy to także zrobić pod przykryciem.
- Danie doprawiamy szczyptą soli i pieprzu.
- Przekładamy je na talerz i dekorujemy posiekanym szczypiorkiem, a następnie dodajemy pomidorki koktajlowe.
Zobacz też: Walentynkowy obiad - przepis na ucztę w rytmie serca