Więcej słodkich przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Oponki, czyli pączki z dziurką i tzw. polskie donuty to specjał, którego nie może zabraknąć wśród łakoci przygotowywanych na tłusty czwartek. Wersja bazująca na jogurcie to smaczna alternatywa dla serowej klasyki. Ciasto nieco różni się smakiem, jednak efekt jest znacznie lżejszy, puszysty i delikatny.
Oponki jogurtowe, czyli słodka klasyka w nowej odsłonie
Święto pączków i łakoci wypada już 16 lutego - zostało zatem niewiele czasu na słodkie przygotowania i oryginalne inspiracje cukiernicze. Wśród klasyków takich jak pączki, faworki, drożdżówki czy wszelakie ciasteczka nie może zabraknąć rumianych i przepysznych obręczach. Mowa tu oczywiście o oponkach, które od lat królują w domowym menu.
Przepis na oponki jogurtowe to nieco lżejsza alternatywa dla tradycyjnego serowego ciasta. Świetnie sprawdzi się grecki nabiał, który jest kremowy i gesty. Połączony z mąką, jajami i cukrem do perfekcyjny smak i spektakularny efekt. Ważny jest także sam kształt - przyda się zatem szklanka i mały kieliszek do wycinania dziurki.
Przepis na oponki jogurtowe z cytrynowym lukrem
Składniki na ciasto:
- 250 g mąki pszennej,
- 300 g jogurtu greckiego,
- 2 jajka
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1/3 szklanki cukru,
- łyżka spirytusu,
- olej do smażenia.
Lukier cytrynowy:
- 3 łyżki soku z cytryny,
- 10 łyżek cukru pudru.
Sposób przygotowania:
- Na stolnicę przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia i cukier. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.
- Do produktów sypkich dodajemy jogurt, jajka i łyżkę spirytusu. Ciasto wyrabiamy rękami na jednolitą, gładką masę.
- Formujemy kulę, dzielimy na części i każdą z nich kolejno rozwałkowujemy na płat o grubości około centymetra. Z ciasta wycinamy koła - świetnie sprawdzi się szklanka. Z kolei w każdym okręgu robimy charakterystyczną dziurkę przy pomocy kieliszka.
- Tak przygotowane oponki smażymy na dobrze rozgrzanym tłuszczu z obu stron - ciasto powinno być złote i rumiane. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręcznikach papierowych.
- Przygotowujemy lukier cytrynowy - do miseczki wlewamy przez sitko sok z cytryny. Stopniowo dodajemy cukier i energicznie mieszamy do powstania gładkiej konsystencji. Lukier przelewamy na przestudzone oponki i zostawiamy do zastygnięcia.