Rzeżuchę spożywano już w starożytności jako dodatek do potraw, który urozmaicał je smakowo i wizualnie. Dziś znamy również prozdrowotne właściwości rzeżuchy, która jest źródłem wielu witamin i minerałów. Warto zatem zdecydować się na jej uprawę, tym bardziej że jest ona łatwa i szybka.
Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Nasionka rzeżuchy możemy wysiać zarówno w ziemi, jak i na ligninie, co zalecane jest szczególnie w miesiącach zimowych. Rzeżucha wymaga bowiem stałej, pokojowej temperatury. W ogrodzenie może więc wzrastać od maja do sierpnia, a w pozostałych miesiącach jej hodowla powinna zostać przeniesiona do domu lub szklarni.
Najprościej zasiać rzeżuchę na ligninie, jednak sposób ten wymaga stałego monitorowania wilgotności podłoża. Do zasiania rzeżuchy jest nam potrzebna wata lub lignina, nasiona, naczynie szklane lub plastikowe oraz woda. Ligninę lub watę nasączamy wodą tak, aby była wilgotna i układamy w naczyniu. Następnie wysypujemy na nią nasiona. Im gęściej zostaną one zasiane, tym owocniejsze będą nasze plony. Naczynie powinniśmy postawić w ciepłym i słonecznym miejscu. Po około 7-14 dniach uprawy będą już gotowe do zbiorów.
Rzeżucha jest bogatym źródłem białka oraz błonnika. Zawiera również witaminy, takie jak witamina A, E czy K. Jest także źródłem minerałów, takich jak żelazo, magnez, potas, sód czy fosfor.
Zobacz też: Świąteczne potrawy urozmaici rzeżucha. Jak sadzić tę roślinę, aby wyrosła na Wielkanoc?