Pączki jogurtowe - lekka alternatywa dla tradycyjnych słodkości. Skład jest banalny, a smak idealny

Tłusty czwartek zbliża się wielkimi krokami, co za tym idzie, poszukiwania na idealny przepis wciąż trwają. Ciekawą alternatywą dla tradycyjnych pączków będą słodkości bazujące na jogurcie. Są o wiele lżejsze i puszyste, a smak to prawdziwa uczta dla podniebienia.

Więcej słodkich przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Pączki to flagowy produkt tłustego czwartku. Warto jednak nieco zmodyfikować tradycyjną recepturę i dodać do ciasta jogurt. W ten sposób uzyskamy oryginalny smak i wyjątkowo puszystą konsystencję. To nie tylko ciekawa alternatywa, ale i wyjątkowa forma podania idealna do kawy czy poczęstunek dla bliskich. 

Pączki jogurtowe - pomysł na poczęstunek i lekką słodycz

Do święta słodkości pozostało coraz mniej czasu, to zatem ostatni dzwonek na przygotowanie smacznych receptur, które tego dnia będą królować na stole. Wśród klasyków takich jak faworki, drożdżówki czy oponki nie może zabraknąć pączków. Te tradycyjne to niemalże piedestał jednak ich lżejsza alternatywa równie jest smaczna i apetyczna. Mowa tu o słodkościach bazujących na jogurcie, który nie tylko wpływa na smak i kaloryczność, ale i wyjątkowo lekką i sprężystą formułę. 

Pączki jogurtowe warto przygotować w wersji mini - wówczas możemy bez wyrzutów sumienia się nimi zajadać i jednocześnie podać jako poczęstunek do kawy czy elegancka dekoracja stołu. 

Zobacz wideo

Przepis na pączki jogurtowe w wersji mini

Składniki: 

  • 150 g mąki pszennej,
  • 200 g jogurtu naturalnego,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • olej lub smalec do smażenia,
  • do podania: cukier puder/lukier/cukier z cynamonem/polewa czekoladowa.

Sposób przygotowania: 

  1. W dużej misce łączymy jogurt, przesianą przez sito mąkę i proszek do pieczenia. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. 
  2. Powstała masa powinna być gęsta, jednak pozbawiona grudek mąki. 
  3. W dużym garnku rozgrzewamy tłuszcz - olej lub smalec. Gdy osiągnie odpowiednio wysoką temperaturę, porcjami nakładamy ciasto przy pomocy dwóch łyżek, tworząc małe kulki. 
  4. Smażymy na złoty, rumiany kolor. Pączki następnie odsączamy na ręczniku papierowym.
  5. Pączki jogurtowe dekorujemy według własnych potrzeb - warto zaserwować je z lukrem, polewą czekoladową lub obtoczone w mieszance cynamonu i cukru. 
Więcej o: