Przepis na rogaliki drożdżowe. Domowe wypieki ze słodkim nadzieniem - idealne na tłusty czwartek

Rogaliki drożdżowe to klasyczny wypiek, który znajdziemy w niemal każdej piekarni, jednak te domowej receptury są bezkonkurencyjne. Tradycyjne ciasto wypełnione konfiturą, dżemem, czekoladą lub dowolnym farszem jest idealne na śniadanie, deser czy zbliżający się tłusty czwartek.

Więcej słodkich przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Drożdżowe ciasto gości w domowej kuchni w wielu smacznych wersjach - zarówno tych słodkich, jak i wytrawnych. Jedną ze smaczniejszych propozycji są rogaliki o charakterystycznym kształcie półksiężyców. Kluczem do sukcesu jest puszysta, wyrośnięta konsystencja i apetyczne nadzienie. 

Przepis na rogaliki drożdżowe, czyli klasyka z kilku składników

Jednym z wypieków, który na samą myśl przywodzi wspomnienia beztroskiego dzieciństwa, jest oczywiście ciasto drożdżowe. Jednym ze słodkich łakoci, przygotowywanych z tradycyjnej bazy są bez dwóch zdań rogaliki! Wyjątkowo smaczne, delikatne, puszyste i hojnie wypełnione słodkim nadzieniem posmakowane raz, na długo wpisują się w pamięć. Receptura może wydawać się trudna, jednak z odpowiednim przepisem to przysłowiowa pestka. 

Najważniejsze jest ciasto drożdżowe, które wyjdzie jak u babci, gdy dodamy do niego składniki o właściwej temperaturze. Ważny jest także sam proces wyrastania, później wystarczy zadbać o odpowiedni kształt, ulubione nadzienie i gotowe! 

Zobacz wideo Przepisy na tłusty czwartek

Domowe rogaliki drożdżowe ze słodkim nadzieniem

Składniki: 

Składniki na rozczyn:

  • 25 g świeżych drożdży,
  • 100 ml mleka,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • łyżka cukru.

Składniki na ciasto

  • 720 g mąki pszennej,
  • 100 g masła,
  • 4 żółtka,
  • 200 ml mleka,
  • 4 łyżki cukru,
  • szczypta soli,
  • nadzienie: czekolada, dżem, konfitura, świeże owoce. 

Sposób przygotowania: 

  1. Zaczynamy od rozczynu - ciepłe ale nie gorące mleko, pokruszone drożdże, cukier i mąkę przekładamy do miski. Całość rozcieramy i dokładnie ze sobą mieszamy. Naczynie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w cieple miejsce do wyrośnięcia. 
  2. W tym czasie przesiewamy mąkę do dużej miski, wbijamy żółtka, wsypujemy cukier, sól, i wlewamy rozpuszczone, ale przestudzone masło. Na koniec dodajemy podgrzane mleko i wyrośnięty rozczyn. Składniki delikatnie mieszamy drewnianą łyżką i przechodzimy do wyrobienia ciasta. Warto poświęcić tej czynności nawet kilkanaście minut - ułatwieniem okaże się robot kuchenny, jednak ciepło dłoni da znacznie lepszy efekt. 
  3. Tak przygotowane ciasto odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Po 30 minutach szybko zagniatamy i ponownie odstawiamy na 30 minut. 
  4. Ciasto dzielimy na cztery części, każdą rozwałkowujemy na cieńszy placek. Wycinamy trójkąty i przechodzimy do nadziewania ciasta. Na dłuższym kawałku układamy wybrany przez nas dodatek - może być to konfitura, czekolada, krem budyniowy lub o innym dowolnym smaku. 
  5. Rogaliki zwijamy od szerszego miejsca aż do cienkiej końcówki. Na koniec zakrzywiamy ciasto w charakterystyczny półksiężyc. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, pamiętając o zachowaniu odległości. Wierzch ciasta dodatkowo możemy posmarować roztrzepanym jajkiem. 
  6. Pieczemy w 180 stopniach przez około 20 minut. Studzimy i dodatkowo dekorujemy cukrem pudrem, lukrem lub polewą. 
Więcej o:
Copyright © Agora SA