Makaroniki - przepis na francuski smakołyk. Nie tylko smakują obłędnie, ale też wyglądają uroczo

Makaroniki - przepis na ten smakołyk powinni znać szczególnie miłośnicy francuskiej kuchni i kultury. To niewielkie, najczęściej kolorowe ciasteczka, które z zewnątrz są kruche, a wewnątrz puszyste jak chmurka. Jak przygotować makaroniki w domu, by nie wydawać na nie kroci w sklepie? Podpowiadamy.

Krążą pogłoski, że makaroniki to ulubione ciasteczka francuskiego "Króla Słońce" - Ludwika XIV. Można przygotować je w różnych kolorach i smakach, więc łatwo dostosować je do gustu nawet najbardziej wybrednych osób. Jak zrobić je w domu? To wcale nie takie trudne, choć wymaga czasu.

Zobacz wideo Monkey bread - nietypowy deser [PRZEPIS]

Makaroniki - przepis. Dawniej były przysmakiem ubogich, dziś trzeba za nie słono zapłacić

Makaroniki to ciasteczka z bardzo prostym składem, przez co twoja lista zakupów wcale nie musi być długa. Jak zrobić makaroniki, by smakowały jak prosto z Francji?

Składniki:

  • 100 g białek w pokojowej temperaturze,
  • 45 g cukru,
  • 200 g cukru pudru,
  • 100 g drobno mielonych migdałów.

Więcej przepisów kulinarnych znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Przepis na makaroniki. Sposób przygotowania makaroników krok po kroku

  1. Oddziel białka od żółtek. Białka zostaw w pokojowej temperaturze co najmniej na 12 godzin.
  2. Odmierz dokładną ilość składników: 200 g cukru pudru, 100 g mielonych migdałów i 45 g zwykłego cukru.
  3. Migdały zblenduj, a następnie wraz z cukrem pudrem przesyp do sitka. Dokładnie przesiej wszystko, by nie było grudek.
  4. W osobnym naczyniu ubij białka na sztywną pianę. W trakcie ubijania dosyp stopniowo, w dwóch partiach, zwykły cukier.
  5. Dodaj ubite białka do migdałów i cukru pudru.
  6. Masę dokładnie wymieszaj.
  7. Masę przełóż do woreczka silikonowego.
  8. Na blaszce do pieczenia wyłóż papier. Uformuj małe kółka. Makaroniki zostaw w takiej postaci na godzinę. W tym czasie ukształtują się, a na powierzchni powstanie cieniutka, błyszcząca powłoczka.
  9. Następnie nagrzej piekarnik do 150 stopni. Grzanie góra-dół. Piecz przez około 10 minut.
  10. Upieczone makaroniki zostaw na blaszce do całkowitego wystygnięcia.
  11. Teraz czas na krem. Schłodzoną śmietankę wlej do wysokiego naczynia, dodaj krem do tortów waniliowy i całość ubijaj mikserem przez chwilę na niskich, a później na najwyższych obrotach. Gotowy krem przełóż do woreczka, wyciskaj na płaską stronę ciasteczka i przykryj drugim.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.