Makaroniki - przepis na ten smakołyk powinni znać szczególnie miłośnicy francuskiej kuchni i kultury. To niewielkie, najczęściej kolorowe ciasteczka, które z zewnątrz są kruche, a wewnątrz puszyste jak chmurka. Jak przygotować makaroniki w domu, by nie wydawać na nie kroci w sklepie? Podpowiadamy.
Fot.unsplash/serghei-savchiuc
REKLAMA
REKLAMA
Krążą pogłoski, że makaroniki to ulubione ciasteczka francuskiego "Króla Słońce" - Ludwika XIV. Można przygotować je w różnych kolorach i smakach, więc łatwo dostosować je do gustu nawet najbardziej wybrednych osób. Jak zrobić je w domu? To wcale nie takie trudne, choć wymaga czasu.
REKLAMA
Zobacz wideo Monkey bread - nietypowy deser [PRZEPIS]
Makaroniki - przepis. Dawniej były przysmakiem ubogich, dziś trzeba za nie słono zapłacić
Makaroniki to ciasteczka z bardzo prostym składem, przez co twoja lista zakupów wcale nie musi być długa. Jak zrobić makaroniki, by smakowały jak prosto z Francji?
Na blaszce do pieczenia wyłóż papier. Uformuj małe kółka. Makaroniki zostaw w takiej postaci na godzinę. W tym czasie ukształtują się, a na powierzchni powstanie cieniutka, błyszcząca powłoczka.
Następnie nagrzej piekarnik do 150 stopni. Grzanie góra-dół. Piecz przez około 10 minut.
Upieczone makaroniki zostaw na blaszce do całkowitego wystygnięcia.
Teraz czas na krem. Schłodzoną śmietankę wlej do wysokiego naczynia, dodaj krem do tortów waniliowy i całość ubijaj mikserem przez chwilę na niskich, a później na najwyższych obrotach. Gotowy krem przełóż do woreczka, wyciskaj na płaską stronę ciasteczka i przykryj drugim.