-
Haps
-
Jak przygotować
- Makaroniki - przepis na francuski smakołyk. Nie tylko smakują obłędnie, ale też wyglądają uroczo
Makaroniki - przepis na francuski smakołyk. Nie tylko smakują obłędnie, ale też wyglądają uroczo
Makaroniki - przepis na ten smakołyk powinni znać szczególnie miłośnicy francuskiej kuchni i kultury. To niewielkie, najczęściej kolorowe ciasteczka, które z zewnątrz są kruche, a wewnątrz puszyste jak chmurka. Jak przygotować makaroniki w domu, by nie wydawać na nie kroci w sklepie? Podpowiadamy.
Krążą pogłoski, że makaroniki to ulubione ciasteczka francuskiego "Króla Słońce" - Ludwika XIV. Można przygotować je w różnych kolorach i smakach, więc łatwo dostosować je do gustu nawet najbardziej wybrednych osób. Jak zrobić je w domu? To wcale nie takie trudne, choć wymaga czasu.
Zobacz wideo Monkey bread - nietypowy deser [PRZEPIS]
Makaroniki - przepis. Dawniej były przysmakiem ubogich, dziś trzeba za nie słono zapłacić
Makaroniki to ciasteczka z bardzo prostym składem, przez co twoja lista zakupów wcale nie musi być długa. Jak zrobić makaroniki, by smakowały jak prosto z Francji?
Składniki:
- 100 g białek w pokojowej temperaturze,
- 45 g cukru,
- 200 g cukru pudru,
- 100 g drobno mielonych migdałów.
Więcej przepisów kulinarnych znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Przepis na makaroniki. Sposób przygotowania makaroników krok po kroku
- Oddziel białka od żółtek. Białka zostaw w pokojowej temperaturze co najmniej na 12 godzin.
- Odmierz dokładną ilość składników: 200 g cukru pudru, 100 g mielonych migdałów i 45 g zwykłego cukru.
- Migdały zblenduj, a następnie wraz z cukrem pudrem przesyp do sitka. Dokładnie przesiej wszystko, by nie było grudek.
- W osobnym naczyniu ubij białka na sztywną pianę. W trakcie ubijania dosyp stopniowo, w dwóch partiach, zwykły cukier.
- Dodaj ubite białka do migdałów i cukru pudru.
- Masę dokładnie wymieszaj.
- Masę przełóż do woreczka silikonowego.
- Na blaszce do pieczenia wyłóż papier. Uformuj małe kółka. Makaroniki zostaw w takiej postaci na godzinę. W tym czasie ukształtują się, a na powierzchni powstanie cieniutka, błyszcząca powłoczka.
- Następnie nagrzej piekarnik do 150 stopni. Grzanie góra-dół. Piecz przez około 10 minut.
- Upieczone makaroniki zostaw na blaszce do całkowitego wystygnięcia.
- Teraz czas na krem. Schłodzoną śmietankę wlej do wysokiego naczynia, dodaj krem do tortów waniliowy i całość ubijaj mikserem przez chwilę na niskich, a później na najwyższych obrotach. Gotowy krem przełóż do woreczka, wyciskaj na płaską stronę ciasteczka i przykryj drugim.