Jakie mięso na gulasz? Bez względu, czy wybierasz wołowy, czy wieprzowy, zwróć uwagę na dwie kluczowe kwestie

Gulasz to danie o wielu twarzach, które pozwala kucharzowi na szereg możliwości. Jednak bez znaczenia, czy mamy w planach tradycyjny gulasz węgierski, czy na przykład gulasz wieprzowy z grzybami, warto wiedzieć, co wybrać przy ladzie sklepu mięsnego. Czy każde mięso nadaje się na gulasz? Jak wybrać najlepsze i czy sposób krojenia ma znaczenie? Chętnie wszystko wyjaśnimy.

Więcej przydatnych porad kulinarnych znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Gulasz to danie o wielu wariantach, ale zawsze znajdziemy w nim kawałki mięsa. To właśnie mięso jest podstawowym składnikiem i nadaje daniu odpowiedni smak - inaczej przecież smakuje gulasz na łopatce wieprzowej, a inaczej na wołowej goleni. Bez znaczenia, na jaką wersję gulaszu stawiamy, warto wziąć pod uwagę dwie kwestie, zanim zabierzemy się za gotowanie. 

Pierogi z mięsem będą przepyszne z każdym wybranym mięsem - zarówno z rosołu, jak i zwykłym mielonymPierogi z mięsem z rosołu - przepis na tradycyjne i smaczne danie

Nie każde mięso nadaje się na gulasz

Tak samo, jak nie każdy owoc nadaje się na kompot (słyszał ktoś o kompocie z banana albo awokado?). Wybierając mięso na gulasz, trzeba wiedzieć, że chude kawałki nie będą najlepszym wyborem. Dlaczego? Gulasz to zazwyczaj danie jednogarnkowe, którego postawą jest mięso i wytopiony z niego tłuszcz, który jest nośnikiem całego smaku. Dodatkowo mięso zazwyczaj najpierw obsmażamy, by zamknąć włókna, co sprawia, że mięso jest delikatne i rozpływające się w ustach. Gdy używamy mięsa o niskiej zawartości tłuszczu, nawet po podsmażeniu może okazać się suche i wirowate. Dlatego schab i pierś z kurczaka lepiej niech będą podstawą mięsnych sosów i potrawek, a nie koniecznie gulaszu. 

Do gulaszu nie bójmy wybierać się mięs przerośniętych tłuszczem takich jak łopatka, karkówka lub golonka w przypadku wieprzowiny,  pręga, goleń, udziec lub kark w przypadku wołowiny. Jeśli chodzi o drób, dobrze sprawdzi się udziec z indyka (należy jednak pamiętać, że mięso z indyka łatwo przeciagnąć - podczas obróbki warto patrzeć na zegarek).

Odpowiedni sposób krojenia kluczem do sukcesu

Mogłoby się wydawać, że krojenie mięsa to jedna z najbardziej prozaicznych kuchennych czynności, jednak okazuje się, że niewłaściwy sposób krojenia mięsa na gulasz może pozbawić potrawę głębi smaku, a apetyczne kąski zamienić w trudną do pogryzienia podeszwę. Mięso na gulasz powinno być krojone w dość dużą kostkę wzdłuż włókien, najlepiej pod delikatnym kontem. Krojenie wzdłuż włókien sprawi, że mięso szybciej się zamknie i "uwięzi" w sobie soki, dzięki czemu kawałki wołowiny będą delikatne i rozpływające się w ustach. 

Kiedy wybieramy się do sklepu po mięso na gulasz, lepiej także wystrzegać się kupowania gotowych pokrojonych już kawałków. Zawsze lepiej wybrać jeden duży kawałek w całości i dokładnie go obejrzeć, by mieć pewność, że po pierwsze - jest świeży, a po drugie - ma idealną zawartość tkanki tłuszczowej do tkanki mięśniowej. 

Przepis na schabowe Ani Starmach / zdjęcie ilustracyjnePrzepis na schabowe. Ania Starmach stosuje trik z folią do żywności. "Ważne"

Więcej o: