Pączki w szklanej glazurze wyglądają zjawiskowo, a smakują jeszcze lepiej. Chrupiącą polewę zrobisz w mig

Przepis na pączki w szklanej glazurze to rewolucja wśród słodkości. Wszystko przez spektakularną, słodką polewę, której przygotowane jest banalnie proste, a efekt bije na łopatki wszystkie inne tłustoczwartkowe łakocie. Wystarczy tradycyjne ciasto zanurzyć w cukrze z wodą!

Więcej przepisów na słodkie wypieki znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Jeśli szukasz inspiracji na zjawiskowe słodycze na tłusty czwartek, przepis na pączki w glazurze z pewnością zrobi na tobie wrażenie! Chrupiąca, słodka skorupka nie tylko robi kolosalne wrażenie wizualnie, ale i smakowo. Jak się okazuje, efekt wow zawdzięczamy jedynie dwóm składnikom!

Domowe pączki. Jak uzyskać biały pasek? Domowe pączki z białym paskiem. Jak uzyskać ten efekt? Tradycyjny przepis

Pączki w słodkiej glazurze, czyli banalny trik na chrupiącą polewę

Tradycyjne pączki to rarytas, z którym na próżno konkurować, szczególnie te przygotowane według starej, babcinej receptury. Jak się jednak okazuje drożdżowe i puszyste ciasto to zaledwie połowa sukcesu. Duże znacznie ma także hojne wypełnienie kremem, owocami lub domowymi przetworami, z kolei polewa i ozdoby, które umieszamy na zewnątrz, mają zapewnić wizualne doznania. 

Słodka glazura przygotowana z wody i cukru wypada w tym przypadku bezkonkurencyjnie. Wystarczy zanurzyć w niej pączka i odczekać kilka minut aż ostygnie. W ten sposób uzyskamy błyszczącą, szklaną powłoką, którą wystarczy delikatnie "zbić", by wydała obłędny dźwięk i piękny efekt, który równie wyjątkowo smakuje. 

Zobacz wideo Arcyłatwe pączki z serka waniliowego

Przepis na tradycyjne pączki w szklanej glazurze

Składniki: 

  • kg mąki pszennej,
  • 50 g świeżych drożdży,
  • kostka masła,
  • 200 g cukru,
  • 500 ml mleka,
  • 3 jajka,
  • 3 łyżki spirytusu,
  • olej lub bezwonny smalec do smażenia,
  • nadzienie: konfitura, dowolny krem, czekolada, budyń,
  • dodatkowo: cukier i woda. 

Sposób przygotowania: 

  1. Przygotowujemy zaczyn. Do miseczki wrzucamy drożdże, dodajemy łyżkę cukru oraz ciepłe mleko, wsypujemy osiem łyżek mąki. Całość dokładnie mieszamy, do uzyskania jednolitej konsystencji. Naczynie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 20 minut, 
  2. Po tym czasie w rondelku rozpuszczamy masło i odstawiamy do ostygnięcia. Następnie przesiewamy pozostałą mąkę na stolnicę. Dodajemy wyrośnięty rozczyn i jajka. Całość stopniowo zagniatamy, dodając roztopione masło. 
  3. Ciasto zagniatamy - warto poświęcić temu dłuższą chwilę, ponieważ im dłużej trwa proces, tym lżejsze i delikatniejsze ciasto uzyskamy. 
  4. Pod koniec wyrabiania uderzamy w ciasto wałkiem. Wykonujemy ten ruch kilkakrotnie. W ten sposób napowietrzymy bardziej bazę na pączki. Odstawiamy ciasto pod przykryciem do wyrośnięcia na około godzinę.
  5. Po tym czasie formujemy niewielkich rozmiarów kulki i układamy je w odstępach na stolnicy. Pączki ponownie przykrywamy i pozostawiamy do wyrośnięcia na kolejne 20 minut.
  6. W dużym garnku rozgrzewamy olej lub bezwonny smalec. Pączki smażymy partiami z obu stron na rumiany kolor. 
  7. Tak przygotowane pączki studzimy, po czym napełniamy przy pomocy szprycy ulubionym nadzieniem. 
  8. Następnie przygotowujemy słodką glazurę - w rondelku łączymy wodę z cukrem w proporcjach 1:1. Gdy kryształki się całkowicie rozpuszczą, ściągamy naczynie z palnika. Wierzch pączka delikatnie zanurzamy syropie cukrowym - wązne by powłoka nie była zbyt gruba, ponieważ da to zbyt słodki i twardy efekt. 
  9. Na koniec czekamy, aż słodka powłoka zastygnie i gotowe!

Inspiracją był przepis z kanału @posypane na Instagramie.

 

Przepis na błyskawiczne pączki, który bije inne na głowę Przepis na błyskawiczne pączki. Obłędna receptura dla leniwych

Więcej o: