Więcej przepisów na słodkie wypieki znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Jeśli szukasz inspiracji na zjawiskowe słodycze na tłusty czwartek, przepis na pączki w glazurze z pewnością zrobi na tobie wrażenie! Chrupiąca, słodka skorupka nie tylko robi kolosalne wrażenie wizualnie, ale i smakowo. Jak się okazuje, efekt wow zawdzięczamy jedynie dwóm składnikom!
Pączki w słodkiej glazurze, czyli banalny trik na chrupiącą polewę
Tradycyjne pączki to rarytas, z którym na próżno konkurować, szczególnie te przygotowane według starej, babcinej receptury. Jak się jednak okazuje drożdżowe i puszyste ciasto to zaledwie połowa sukcesu. Duże znacznie ma także hojne wypełnienie kremem, owocami lub domowymi przetworami, z kolei polewa i ozdoby, które umieszamy na zewnątrz, mają zapewnić wizualne doznania.
Słodka glazura przygotowana z wody i cukru wypada w tym przypadku bezkonkurencyjnie. Wystarczy zanurzyć w niej pączka i odczekać kilka minut aż ostygnie. W ten sposób uzyskamy błyszczącą, szklaną powłoką, którą wystarczy delikatnie "zbić", by wydała obłędny dźwięk i piękny efekt, który równie wyjątkowo smakuje.
Zobacz wideo
Arcyłatwe pączki z serka waniliowego
Przepis na tradycyjne pączki w szklanej glazurze
Składniki:
- kg mąki pszennej,
- 50 g świeżych drożdży,
- kostka masła,
- 200 g cukru,
- 500 ml mleka,
- 3 jajka,
- 3 łyżki spirytusu,
- olej lub bezwonny smalec do smażenia,
- nadzienie: konfitura, dowolny krem, czekolada, budyń,
- dodatkowo: cukier i woda.
Sposób przygotowania:
- Przygotowujemy zaczyn. Do miseczki wrzucamy drożdże, dodajemy łyżkę cukru oraz ciepłe mleko, wsypujemy osiem łyżek mąki. Całość dokładnie mieszamy, do uzyskania jednolitej konsystencji. Naczynie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 20 minut,
- Po tym czasie w rondelku rozpuszczamy masło i odstawiamy do ostygnięcia. Następnie przesiewamy pozostałą mąkę na stolnicę. Dodajemy wyrośnięty rozczyn i jajka. Całość stopniowo zagniatamy, dodając roztopione masło.
- Ciasto zagniatamy - warto poświęcić temu dłuższą chwilę, ponieważ im dłużej trwa proces, tym lżejsze i delikatniejsze ciasto uzyskamy.
- Pod koniec wyrabiania uderzamy w ciasto wałkiem. Wykonujemy ten ruch kilkakrotnie. W ten sposób napowietrzymy bardziej bazę na pączki. Odstawiamy ciasto pod przykryciem do wyrośnięcia na około godzinę.
- Po tym czasie formujemy niewielkich rozmiarów kulki i układamy je w odstępach na stolnicy. Pączki ponownie przykrywamy i pozostawiamy do wyrośnięcia na kolejne 20 minut.
- W dużym garnku rozgrzewamy olej lub bezwonny smalec. Pączki smażymy partiami z obu stron na rumiany kolor.
- Tak przygotowane pączki studzimy, po czym napełniamy przy pomocy szprycy ulubionym nadzieniem.
- Następnie przygotowujemy słodką glazurę - w rondelku łączymy wodę z cukrem w proporcjach 1:1. Gdy kryształki się całkowicie rozpuszczą, ściągamy naczynie z palnika. Wierzch pączka delikatnie zanurzamy syropie cukrowym - wązne by powłoka nie była zbyt gruba, ponieważ da to zbyt słodki i twardy efekt.
- Na koniec czekamy, aż słodka powłoka zastygnie i gotowe!
Inspiracją był przepis z kanału @posypane na Instagramie.