Domowe pączki z białym paskiem pośrodku. Jak uzyskać ten efekt? Tradycyjny przepis na tłusty czwartek

Tradycyjne pączki są puszyste, lekkie i mają biały pasek pośrodku. Jednak pomimo wielu prób nie zawsze udaje się uzyskać zamierzony efekt. Zdradzamy, jak to zrobić, aby domowe pączki wyglądały i smakowały tak jak te z cukierni.
Zobacz wideo Piwne pączki - comfort food w nieco innej odsłonie

Przepis na pączki nie zawsze gwarantuje kulinarny sukces. Oczywiście przekąska zazwyczaj jest smaczna, jednak czasem nie wygląda tak, jak to sobie wyobrażaliśmy. Chodzi o jasny pasek, który znajduje się pośrodku pączka, Jak uzyskać ten efekt? Poznajcie cenne wskazówki.

Domowe pączki. Przepis na tłusty czwartek

Tłusty czwartek to tradycja znana od lat. W domach, biurach, czy szkołach każdy wcina pączki lub faworki. Choć najłatwiej kupić gotowy produkt, warto przygotować własny deser. Co jednak, jeśli mimo wszelkich starań pączki nie wyglądają tak, jakbyśmy chcieli? Zdradzamy triki, dzięki którym słodkości zyskają jasną obwolutę, dokładnie taką, jak te sprzedawane w cukierni.

Po pierwsze, aby na pączkach powstał jasny pasek, ciasto musi być zanurzone do połowy, czyli swobodnie pływać w tłuszczu. Jak tego dokonać? Należy spełnić poniższe warunki:

  1. Odpowiednie wyrobienie ciasta. Im dłużej trwa ta czynność, tym pączki będą lepiej napowietrzone. Dzięki temu smażące się pączki będą lekkie i nie zatoną w tłuszczu.
  2. Wyrośnięcie ciasta jest także bardzo ważne. Podczas tego procesu należy okryć je ściereczką i położyć w ciepłym miejscu. Zamykamy okna i nie doprowadzamy do przeciągu. Im dłużej wyrasta ciasto, tym pączki będą bardziej puszyste.
  3. Temperatura tłuszczu. Podczas smażenia olej lub smalec musi być gorący. Aby uzyskać biały pasek na pączkach, tłuszcz musi osiągnąć temperaturę 180 st. C. W przeciwnym razie ciasto wciągnie olej lub smalec i pączki będą ciężkie, przez co nie uda się uzyskać jasnej obwoluty.

Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Przepis na pączki z białym paskiem

Czas na pączki! Tradycyjny przepis oparty jest na drożdżach, dlatego prezentujemy najlepsze rozwiązanie.

Składniki:

  • kg mąki pszennej,
  • kostka masła,
  • 100 g świeżych drożdży,
  • 200 g cukru,
  • 500 ml mleka,
  • 3 jajka,
  • 3 łyżki spirytusu,
  • konfitura,
  • cukier puder.

Sposób przygotowania:

  1. Przygotowujemy zaczyn. Do miseczki wrzucamy drożdże, dodajemy łyżkę cukru oraz ciepłe mleko, wsypujemy osiem łyżek mąki. Całość dokładnie mieszamy, do uzyskania jednolitej konsystencji. 
  2. Zaczyn przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 20 minut, aby podwoił objętość.
  3. W tym czasie rozpuszczamy masło i studzimy.
  4. Na stolnicę przesiewamy pozostałą część mąki. Dodajemy wyrośnięty zaczyn i jajka. Stopniowo wlewamy przestudzone masło, pod koniec wlewamy spirytus. 
  5. Wyrabiamy ciasto. Pamiętajmy, że im dłużej trwa ta czynność, tym pączki będą lżejsze i puszyste. 
  6. Pod koniec wyrabiania uderzamy w ciasto wałkiem. Wykonujemy ten ruch kilkakrotnie. W ten sposób napowietrzymy bardziej bazę na pączki. Odstawiamy ciasto do wyrośnięcia na około godzinę.
  7. Po tym czasie formujemy kulki i układamy na stolnicy lub blacie pokrytym bawełnianą, czystą ściereczką. Przykrywamy pączki i ponownie pozostawiamy do wyrośnięcia na 20 minut.
  8. Do wysokiego garnka wlewamy około dwóch litrów oleju lub smalcu. Nagrzewamy do temperatury 180 st. C.
  9. Pączki wrzucamy na gorący tłuszcz i smażymy z obu stron na złocisty kolor.
  10. Po usmażeniu odstawiamy do przestudzenia, a następnie nadziewamy ulubioną konfiturą za pomocą szprycy cukierniczej.
  11. Gotowe pączki z białym paskiem posypujemy cukrem pudrem.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.