Eliksir młodości - wystarczy szklanka dziennie. Jak zrobić bulion kolagenowy? Odpowiednie mięso i czas to podstawa

Bulion, czy też rosół kolagenowy to sposób na to, by poprawić swoje zdrowie i oszczędzić na zabiegach medycyny estetycznej. Bardzo esencjonalny bulion, który po ostudzeniu zamienia się w galaretkę, wyprasuje zmarszczki i sprawi, że nie będzie "łupać" nas w kolanach. Jak się za niego zabrać? Sekretem jest oczywiście czas i mięso, które jest niedoceniane. Chodzi o łapki.

Więcej przepisów dla zdrowia i urody znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Bulion kolagenowy to odmładzający krem do picia. Może nie jest to najlepsze porównanie, ale picie już jednej szklanki dziennie poprawi kondycję cery, korzystnie wpłynie na stawy oraz jelita. Oczywiście nie na każdym mięsie da się zrobić odmładzający wywar, dlatego najlepiej wybierać mięso, które ma dużo chrząstek, szpiku kostnego oraz skóry. Najlepszy bulion kolagenowy wyjdzie na golonkach, nóżkach wieprzowych oraz kurzych łapkach, które niestety nie cieszą się najlepszym PR-em, ale są prawdziwą bombą kolagenową. Oto przepis na zdrowie i urodę w postaci aromatycznego bulionu. 

Eliksir młodości i zdrowia - przepis na bulion kolagenowy

Składniki:

  • 1 kg kurzych łapek
  • 1 duża golonka wieprzowa
  • 2 nóżki wieprzowe
  • kości wołowe (im więcej, tym lepiej)
  • pęczek włoszczyzny
  • sól, pieprz, ocet jabłkowy, liście laurowe, ziele angielskie
  • opcjonalnie: podroby (serduszka, nereczki, żołądki)

Sposób wykonania:

  1. Oczyszczone mięso włóż do dużego garnka i zalej zimną wodą tak, by jedynie przykryła mięso (maksymalnie na dwa palce). Wstaw garnek na kuchenkę i włącz średnią moc palnika. 
  2. Kiedy wywar zacznie wrzeć, dodaj ziele angielskie i liście laurowe, a także łyżkę octu jabłkowego. Teraz zmniejsz moc palnika do minimum i gotuj przez 5-6 godzin. Nie musisz zdejmować szumowin.
  3. Po ok. 4 godzinach wolnego gotowania dodaj obraną i oczyszczoną włoszczyznę. 
  4. Kiedy minie już ok. 6 godzin gotowania, dopraw bulion solą i pieprzem. Gotuj jeszcze 20 minut, następnie przecedź go przez sito i rozlej do słoików. Mięso oddziel od kości i upiecz lub zamroź - będzie idealne na farsz do pierogów.

Tak przygotowany bulion pij codziennie rano do śniadania. Po kilku dniach zobaczysz efekty. Taki bulion jest także świetną bazą do sosów lub innych zup, dlatego zawsze warto mieć słoik w zanadrzu. 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.