Przepis na danie jednogarnkowe w węgierskim stylu. Ten składnik sprawi, że leczo będzie aromatyczne

Gdy brak pomysłu lub czasu na wymyślny posiłek, warto sięgnąć po receptury na dania jednogarnkowe. Takie posiłki są proste, pożywne i nie generują stosu naczyń w zlewie. Warto postawić na aromatyczne leczo. Przepis, choć złożony z wielu składników, jest prosty i szybki.

Nikt nie lubi sterty naczyń i bałaganu w kuchni po przygotowaniu posiłku. Dla osób, które po obiedzie wolą relaksować się na kanapie lub w ogródku niż przy zlewie, dobrym rozwiązaniem są dania jednogarnkowe. Dziś polecamy znakomite i łatwe do przyrządzenia leczo. Przepis wykona każdy amator kulinarny, a efekt zadowoli najbardziej wybredne podniebienia.

Składniki:

  • 500 g kiełbasy wieprzowej,
  • 1 duża cebula,
  • 2 cukinie,
  • 2 papryki czerwone,
  • 1 papryka żółta,
  • 1 puszka pomidorów krojonych,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 400 g passaty pomidorowej,
  • 150 ml wody,
  • olej do smażenia,
  • sól, pieprz, papryka ostra i słodka.
Zobacz wideo Leczo w bułce - wersja przenośna

Znakomite jednogarnkowe leczo. Przepis z kuchni węgierskiej

Przygotowanie lecza najlepiej zacząć od pokrojenia wszystkich składników. Kiełbasę kroimy w talarki. Cebulę obieramy i siekamy w drobną kostkę. To samo robimy z paprykami oraz cukinią. Papryki warto wcześniej sparzyć i obrać ze skóry, by nie oddzielała się w trakcie jedzenia. 

W głębokim garnku rozgrzewamy tłuszcz i szklimy cebulę. Gdy będzie lekko rumiana, dodajemy pokrojoną kiełbasę i całość smażymy kilka minut. Następnie dodajemy paprykę, a gdy ta zacznie mięknąć, dorzucamy również cukinię. Przeciskamy ząbki czosnku przez praskę i wszystko zalewamy wodą. Dusimy pod przykryciem około 20 minut. 

Po tym czasie do garnka dodajemy pomidory z puszki, passatę oraz przyprawy do smaku. Całość ponownie dusimy, aż wszystkie warzywa zmiękną i oddadzą swój smak. W razie potrzeby doprawiamy jeszcze raz. Gotowe leczo najlepiej podawać ze świeżym i chrupiącym pieczywem. Smacznego!

Więcej ciekawych treści znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.