Nikt nie lubi sterty naczyń i bałaganu w kuchni po przygotowaniu posiłku. Dla osób, które po obiedzie wolą relaksować się na kanapie lub w ogródku niż przy zlewie, dobrym rozwiązaniem są dania jednogarnkowe. Dziś polecamy znakomite i łatwe do przyrządzenia leczo. Przepis wykona każdy amator kulinarny, a efekt zadowoli najbardziej wybredne podniebienia.
Przygotowanie lecza najlepiej zacząć od pokrojenia wszystkich składników. Kiełbasę kroimy w talarki. Cebulę obieramy i siekamy w drobną kostkę. To samo robimy z paprykami oraz cukinią. Papryki warto wcześniej sparzyć i obrać ze skóry, by nie oddzielała się w trakcie jedzenia.
W głębokim garnku rozgrzewamy tłuszcz i szklimy cebulę. Gdy będzie lekko rumiana, dodajemy pokrojoną kiełbasę i całość smażymy kilka minut. Następnie dodajemy paprykę, a gdy ta zacznie mięknąć, dorzucamy również cukinię. Przeciskamy ząbki czosnku przez praskę i wszystko zalewamy wodą. Dusimy pod przykryciem około 20 minut.
Po tym czasie do garnka dodajemy pomidory z puszki, passatę oraz przyprawy do smaku. Całość ponownie dusimy, aż wszystkie warzywa zmiękną i oddadzą swój smak. W razie potrzeby doprawiamy jeszcze raz. Gotowe leczo najlepiej podawać ze świeżym i chrupiącym pieczywem. Smacznego!
Więcej ciekawych treści znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl